Analyse: Toronto må løftes til favorittsjiktet etter denne traden

Jake Muzzin. Foto: Jason Franson / The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Kyle Dubas slo til raskt og sikret seg backen Jake Muzzin fra Los Angeles Kings en måned før overgangsvinduet stenger.

Toronto Maple har tradet til seg Jake Muzzin fra Los Angeles Kings i bytte mot Carl Grundström, Sean Durzi og sitt førsterundevalg i 2019.

Pares med Morgan Rielly
Muzzin blir en meget god forsterkning for Maple Leafs på backplass, der han ifølge reporter Darren Dreger i TSN vil bli paret med Morgan Rielly. Dreger melder at Ron Hainsey flyttes ned til tredje backpar, sammen med Travis Dermott. Dette betyr at Igor Ozjiganov degraderes til sjuendevalg.

– Jake Muzzin sier at han har spilt en del på høyresiden i Los Angeles, men mest på venstre, og legger til at det er greit for ham uansett hvor Toronto ønsker å bruke ham, forteller The Athletic-reporter Pierre LeBrun via Twitter.

Elliotte Friedman hos Sportsnet forteller at mange lag snuste på nettopp Jake Muzzin, som er under kontrakt ut sesongen 2019/20 med en lønn på fire millioner dollar.

– Min første reaksjon er at de fikk en kar som mange andre kikket nøye på. Mange av oss forventet nok at de ville hente inn en høyrefattet back, men vi har visst en stund nå at de var interessert i Jake Muzzin, selv om han er venstrefattet. Han har hatt en veldig god sesong. Drew Doughty var Los Angeles Kings’ representant i All Star-kampen, og han er den store stjernen, men Muzzin har hatt en beste sesongen av dem, sier Friedman.

Han utelukker ikke at Toronto vil forsøke å hente inn en høyrefattet back også.

Bunnsolid og merittert
Uansett er Jake Muzzin en fantastisk forsterkning for trener Mike Babcock. 29-åringen, som ble draftet av Pittsburgh Penguins i femte runde i 2007, har gjort 21 poeng på 50 matcher for Los Angeles Kings denne sesongen.

I et lag som er -36 i målforskjell, sitter Muzzin med +10. Ingen andre i laget har en bedre pluss/minus enn +2. Han er meget god defensivt, men også nyttig offensivt, noe hans tre sesonger med over 40 poeng vitner om.

Muzzin vant gull med Canada både i VM i 2015 og World Cup i 2016, og har dessuten vunnet Stanley Cup én gang (2014) med Los Angeles Kings.

– Da han sluttet seg til Los Angeles Kings etter juniortiden sin, var de i omtrent samme fase som vi er i nå, så han har erfaring i å se et lag modnes fra å være et lag som ønsket å utfordre om tittelen til å være en reell utfordrer og til slutt vinne, sier manager Kyle Dubas ifølge Stephen Whyno i The Associated Press.

Denne sesongen har Muzzin for det meste spilt på venstresiden i par med høyrefattede Alec Martinez. Til tross for at Muzzin bare starter 38,83 prosent av byttene sine i offensiv sone, har han holdt seg på 50,45 prosent i Corsi.

Vi ser også hos naturalstattrick.com at Muzzin løfter spillet til medspillerne sine når han er utpå isen. Anze Kopitars Corsi faller fra 50,34 med Muzzin til 44,90 uten ham. Martinez’ prosent reduseres fra 50,05 til 44,95. Vi ser nedgang også hos Alex Iafallo, Jeff Carter, Tyler Toffoli og Dustin Brown, som er de forwardene han har mest istid sammen med i spill fem mot fem.

Løfter Toronto
Nå som Jake Muzzin tar plassen ved siden av Morgan Rielly, får sistnevnte en solid oppgradering fra superveteranen Ron Hainsey, som har en Corsi på 47,90 denne sesongen.

Paret Jake Gardiner og Nikita Zaitsev forblir som i dag, mens Hainsey altså settes i par med Travis Dermott. Dette er en rolle som bør passe Hainsey bedre – og en rolle 37-åringen også hadde da han vant Stanley Cup med Pittsburgh Penguins i 2017.

Denne oppgraderingen løfter etter vår mening Toronto Maple Leafs opp i det ypperste favorittsjiktet når det gjelder Stanley Cup.

Den kanadiske storklubben har allerede de andre ingrediensene som normalt hører hjemme i vinneroppskriften: Tre knallgode sentere i John Tavares, Auston Matthews og Nazem Kadri, målfarlige og kreative vinger i Mitch Marner, William Nylander og Kasperi Kapanen og en god keeper i Frederik Andersen.

Denne totalpakken skal kunne hevde seg godt i den tøffe Atlantic-divisjonen, hvor Tampa Bay Lightning ser fenomenalt bra ut og Boston Bruins alltid er en trussel hvis spillerstallen møter til sluttspill i noenlunde skadefri tilstand. Det laget som kommer levende ut herfra, blir sannsynligvis favoritt i møtet med vinnerlaget fra Metropolitan-siden – og kanskje også i en eventuell finale.

Los Angeles Kings får altså Carl Grundström og Sean Durzi. Sistnevnte er en back på 20 år som spiller for Guelph Storm i OHL, der han har gjort elleve poeng på åtte kamper etter at han ble tradet fra Owen Sound Attack tidligere denne sesongen. Han gjorde 17 poeng på 18 kamper i Owen Sound.

Grundström har en fortid i Björklöven, Modo og Frölunda, og har denne sesongen gjorde 29 poeng på 42 kamper for Toronto Marlies i AHL. Dette er 21-åringens første sesong i Nord-Amerika, så dette er oppløftende tall. Han ble draftet i andre runde i 2016.

Los Angeles Kings får to spillere som var henholdsvis nummer fem og ni i The Athletic-speideren Corey Pronmans rangering av talentene i Toronto Maple Leafs-organisasjonen i august.

«Grundström er en hardhaus av en ving, som går på nettet og spiller med intensitet. Han har litt tempo i kroppen også, og kan gjøre noen bra spill. Det er mulig han bare blir en bunn-seks og undertallsforward, men jeg tror det kan være mer potensial der», skrev Pronman om svensken.

«Durzi er en veldig smart back som beveger pucken i et profftempo og viser godt overblikk. Han er også en god puckbehandler som kan vise glimt av toppferdigheter offensivt. Han er en brukbar skøytegåer, men mangler eksplosivitet», var hans vurdering av Durzi.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar