Analyse: Toronto Maple Leafs

John Tavares. Foto: John E. Sokolowski / Reuters / NTB scanpix

Alle hull kan ikke tettes av John Tavares, men vil sultefôrede Toronto-fans ha forståelse for det?

Forrige sesong var det bare Tampa Bay Lightning (296) som scoret flere mål enn Toronto Maple Leafs (277) i NHL. Boston Bruins var det eneste andre lag som hadde tre spillere med minst 30 mål. Og power-playet til Toronto scoret på 25 prosent av sjansene – den sjuende beste uttellingen over en hel sesong i NHL siden lockouten i 2005.

Toronto hadde altså ingen problemer med å score mål.

Defensivt var imidlertid Maple Leafs nokså middelmådig, både målt i baklengsmål (232) og undertallsspill (81,4).

Nå er selvfølgelig ikke ishockey så enkelt som at backene alene står for det defensive og forwardene alene for det offensive. Det er langt mer komplekst enn som så.

Likevel er de defensive evnene til Maple Leafs en like stor utfordring kommende sesong som det var den forrige. Klubbledelsen har hentet inn sommerens største signering – stjernesenteren John Tavares – til en sjuårskontrakt verdt elleve millioner dollar per sesong.

På senterplass har nå Toronto et trekløver som kanskje bare Pittsburgh Penguins kan matche – Auston Matthews (34), John Tavares (37) og Nazem Kadri (32) scoret til sammen 101 mål forrige sesong. Det er eksepsjonelt.

Vi skal ikke utelukke at den offensive slagkraften er så voldsom at den dekker over at backene er noe svakere hos Toronto enn hos de andre topplagene. Pittsburgh vant jo nylig Stanley Cup to ganger på rad med en backbesetning som på papiret så for tynn ut.

Det er dessuten fullt mulig at ingen av de nevnte senterne blir lagets beste poengplukker kommende sesong. 21-åringen Mitch Marner ser bedre ut for hver eneste dag og er allerede en meget vanskelig spiller å få has på for motstanderne.

I sesongoppkjøringen satte manager Kyle Dubas og trener Mike Babcock sin lit til at unge backer som Calle Rosén, Andreas Borgman, Justin Holl, Connor Carrick eller Andrew Nielsen skulle vise seg modne for et topplag i NHL, men ingen av dem overbeviste skikkelig. Carrick ble tradet bort rett før sesongstart, mens de to svenskene (Rosén og Borgman) ble sendt ned til AHL noen dager etter at Nielsen led samme skjebne. Justin Holl og Martin Marincin er igjen oppe i NHL, men det skyldes mer mangelen på gode alternativer enn egen fortreffelighet.

37 år gamle Ron Hainsey ser igjen ut til å bli makkeren til Morgan Rielly i første backpar, mens nykommeren Igor Ozjiganov ser ut til å få plass sammen med Jake Gardiner i andre backpar eller kanskje mest sannsynlig med Travis Dermott i tredjeparet. Nikita Zaitsev tar den siste høyrebackplassen, mens Holl og Marincin blir reserver når alle andre er friske.

I mål er danske Frederik Andersen fremdeles den ubestridte eneren. Denne sesongen får han Garret Sparks som back-up, ettersom Toronto mistet både Curtis McElhinney og Calvin Pickard på waivers tirsdag.

 

Spørsmålstegnet:
Kan noen av de mange unge backene ta et steg framover etter sesongstart? Selv om de ikke imponerte i oppkjøringen, betyr ikke dette at de aldri kan bli NHL-spillere. Det er mange som har tatt steget etter å ha spilt på seg selvtillit i AHL. I Toronto-leiren gleder man seg for øvrig over at sommerens førsterundevalg Rasmus Sandin var en av de beste backene under sesongoppkjøringen. Han kan bli en stor NHL-stjerne på sikt.

 

Resultat 2017/18:
Toronto Maple Leafs plukket med seg 105 poeng på 82 matcher og ble nummer tre i Atlantic-divisjonen og nummer fire i den østre avdelingen i NHL. Det ble tap for Boston Bruins i første runde av sluttspillet.

 

Det positive:
John Tavares valgte å signere for Toronto Maple Leafs. Det var et kupp for Kyle Dubas, Mike Babcock og Brendan Shanahan.

 

Det negative:
William Nylander har ennå ikke blitt enig med Toronto Maple Leafs om en ny kontrakt. Han er derfor ikke på plass i Toronto når sesongen starter. Utfordringen her er at Mitch Marner og Auston Matthews også skal ha nye kontrakter snart, og Nylander vil ikke sitte igjen med Svarte-Per. Han vil unngå å sitte igjen med 6,5 millioner i lønn hvis Marner får 8-10 millioner og Matthews 10-12.

Dette er en floke for Dubas og den første store testen på hans managerevner.

 

Spillere uten kontrakt:
William Nylander.

 

Mulig lagoppstilling:
Patrick Marleau  – Auston Matthews – Tyler Ennis (William Nylander)
Zach Hyman – John Tavares – Mitch Marner
Josh Leivo – Nazem Kadri – Connor Brown
Andreas Johnsson – Pär Lindholm – Kasperi Kapanen
Morgan Rielly – Ron Hainsey
Jake Gardiner – Nikita Zaitsev
Travis Dermott – Igor Ozjiganov
Frederik Andersen – Garret Sparks

 

Nye spillere:
John Tavares, Igor Ozjiganov, Tyler Ennis, Pär Lindholm

 

Utsikt for neste sesong:
Mange tror at Toronto Maple Leafs blir laget å slå i Atlantic-divisjonen, men Tampa Bay Lightning ser ikke noe svakere ut. Kanadierne har ikke den samme kvaliteten på backplass som dette floridalaget. Sluttspillplass er bortimot garantert, men Tampa Bay bør ikke være tilfreds med annet enn å vinne Stanley Cup.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar