Analyse: Vancouver Canucks

Framtiden ser lys ut for Vancouver Canucks, men neppe i 2018/19. Foto: Reuters / NTB scanpix

Knallhard intern konkurranse skal løfte Vancouver Canucks opp fra havdypet.

Den kanadiske kystbyen Vancouver, som er på størrelse med Oslo, har i årevis vært rangert i toppen av The Economists liste over hvor «beboelige» byer verden rundt er. I 2017 var Vancouver på tredjeplass i «liveability».

Studien har åpenbart ikke tatt hensyn til hockeyfansen i byen.

Vancouver Canucks-fansen måtte lide seg igjennom 51 tap forrige sesong. Klubben endte nest sist i NHLs vestre avdeling. En hel del fans har kritisert Jim Benning for den jobben han har gjort som manager, men han sitter fortsatt i managerstolen.

I sommer forsvant i stedet Trevor Linden ut, fra stillingen som klubbpresident. Benning har ifølge Sportsnet blitt lovet av klubbeier Francesco Aquilini at han ikke kommer til å hente inn en ny mann utenfra for å sjefe over Benning.

Som Nitten.no skrev tidligere i sommer, er det fornuftig å gi Benning mer tid.

Alt tyder nemlig på at Vancouver har draftet eksepsjonelt godt under hans ledelse. Når Canucks går inn i sesongen 2018/19, er det med større konkurranse om plassene enn på flere år.

En kjapp oppstilling av forwardrekkene viser at trener Travis Green kunne ha stilt med sju mer eller mindre NHL-verdige rekker om det var tillatt:

Jonathan Dahlen, Elias Pettersson, Brock Boeser
Brendan Leipsic, Bo Horvat,
Loui Eriksson
Sven Baertschi, Adam Gaudette, Jake Virtanen
Brendan Gaunce,
Brandon Sutter, Sam Gagner
Antoine Roussel, Jay Beagle, Derek Dorsett
Tyler Motte, Markus Granlund, Darren Archibald
Nikolay Goldobin,
Tim Schaller, Kole Lind

De spillerne som er skrevet med fet skrifttype over, er 25 år eller yngre. Nå er sannsynligvis ikke Jonathan Dahlen eller Kole Lind helt NHL-modne ennå, men vi kan på den annen side heller ikke utelukke dette helt.

Uansett ser vi at grunnlaget for et framtidig storlag faktisk er til stede. På sikt er det ventet at både Dahlen og Lind blir topp 6-forwards. Brock Boeser kan allerede regnes som en stjerne, etter som fenomenale debutsesong i fjor, og Elias Petterson er det største forwardtalentet som Sverige har sendt til USA på flere år.

Jay Beagle og Antoine Roussel har fått ekstremt godt betalt for å være veteraner og læremestere for de unge forwardene. Ingen av dem fortjener vel fireårskontrakter verdt tre millioner dollar, men hvis dette gir Vancouver tid til å være tålmodig med stortalentene kommende sesong og hvis de kan lære bort gode treningsrutiner og holdninger i garderoben, kan det likevel være en god investering.

Dette får tiden vise.

Uansett tror vi at Vancouver kommer til å bli stadig mer levelig for hockeyfansen også.

 

Spørsmålstegnet:
Hvor god blir Elias Pettersson i sin første NHL-sesong? Han har slått en bråte med rekorder i svensk hockey og er i en alder av 19 år «ferdig utdannet» fra SHL. Han har ikke mer å lære der. Men kan han gå rett inn som første- eller andresenter i NHL?

 

Resultat 2017/18:
Vancouver Canucks endte nest sist i vestre avdeling med 73 poeng på 82 matcher. Bare fem lag var dårligere i NHL forrige sesong.

 

Det positive:
Framtiden. Jim Benning har blitt utskjelt de siste sesongene, men vi utelukker ikke at han står som en av Canucks-historiens beste managere den dagen han gir seg. Hvis han blir like flink til å signere free agents og forhandle kontrakter som han er til å drafte, blir han en klubblegende.

 

Det negative:
Mens talentene står i kø og virkelig må jobbe for å få plass blant de tolv forwardene i laget, ser framtiden på langt nær like lys ut på backsiden. Det er bare én back som har kontrakt i minst tre år, og det er Erik Gudbranson. Ikke akkurat den backen man skulle ønske seg på lengst kontrakt.

Derrick Pouliot ser ikke ut til å bli den offensive stjernebacken man trodde da han ble draftet av Pittsburgh Penguins i første runde.

Så framover blir nok fokuset å drafte backer.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Spillere under kontrakt neste sesong:
Loui Eriksson, Bo Horvat, Brandon Sutter, Sven Baertschi, Sam Gagner, Antoine Roussel, Jay Beagle, Derek Dorsett, Tim Schaller, Markus Granlund, Jake Virtanen, Brock Boeser, Adam Gaudette, Brendan Gaunce, Brendan Leipsic, Elias Pettersson, Tyler Motte, Darren Archibald, Jonathan Dahlen, Kole Lind, Alexander Edler, Christopher Tanev, Erik Gudbranson, Michael Del Zotto, Ben Hutton, Troy Stecher, Derrick Pouliot, Alex Biega, Jacob Markström, Anders Nilsson.

 

Nye spillere:
Tim Schaller, Antoine Roussel, Jay Beagle

 

Utsikt for neste sesong:
Vancouver Canucks vil nok ta et skritt i riktig retning, men ikke nødvendigvis poengmessig. Det blir neppe sluttspill i 2019.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar