Analyse: Washington Capitals

Alexander Ovetsjkin løfter Stanley Cup i Washington. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

Hvordan ser situasjonen ut for regjerende Stanley Cup-mester ved inngangen til ny sesong?

Når et lag vinner Stanley Cup, blir ofte konsekvensen at noen av spillerne forlanger lønnsøkning og vinnerlaget må se flere av dem forsvinne fordi det ikke lenger er plass til alle under lønnstaket.

Dette er ikke tilfelle i Washington Capitals.

Tre spillere fikk nye kontrakter i sommer: John Carlson, Tom Wilson og Lars Eller. Capitals hadde plass til alle tre under lønnstaket. Det skyldes at for eksempel Alexander Ovetsjkin signerte sin kontrakt helt tilbake i 2008, at både Jevgenij Kuznetsov og T.J. Oshie undertegnet papirene sine sommeren 2017 og at stjernekeeperen Braden Holtby spiller under en kontrakt avtalt i 2015.

Manager Brian MacLellan klarte til og med å trylle Brooks Orpik ned fra 5,5 millioner dollar til 1,0, gjennom å trade ham til Colorado Avalanche, og få denverlaget til å kjøpe ut Orpik av kontrakten, slik at Washington kunne signere ham til en ny kontrakt før den forrige egentlig skulle ha gått ut.

Meget smart, men neppe meget populært i NHLs kontorer.

I sum stiller Washington Capitals dermed et lag i 2018/19 som er omtrent identisk med laget I 2017/18. Den eneste spilleren MacLellan har mistet, er fjerdesenter Jay Beagle.

Capitals har heller ikke hentet inn noen vesentlige forsterkninger. Dmitrij Jaskin kom inn fra St. Louis Blues via waivers denne uka, mens Jayson Megna ble signert i sommer.

Det blir spennende å se om spillerne har sovet av seg bakrusen etter feiringen av klubbens første Stanley Cup-triumf. Mange av disse spillerne – Ovetsjkin og Nicklas Bäckström, for å nevne noen – ventet i mange år på å vinne 16 kamper i sluttspillet.

Skal vi være helt ærlig her, var det heller ikke slik at Washington Capitals var det desidert beste laget i NHL forrige sesong. Hovedstadslaget var et stolpeskudd unna å havne under 0-3 i kamper mot Columbus Blue Jackets i første runde, og var underdog mot både Pittsburgh Penguins (dog marginalt) i andre og Tampa Bay Lightning i tredje runde, og fem andre lag plukket med seg flere poeng enn Washington i grunnserien. Capitals hadde et bra power-play, men et høyst middelmådig undertallsspill.

Sluttspillseieren kom takket være en knallsterk vinnervilje, taktisk klokskap av trener Barry Trotz og imponerende lojalitet og disiplin fra spillergruppen.

Kan det gjenskapes nå som Barry Trotz er borte og hans assistent Todd Reirden er trener?

 

Spørsmålstegnet:
Hvor sultent lag vil Washington Capitals være nå? Barry Trotz er en fenomenalt dyktig trener, men kanskje slår det positivt ut at spillergruppen har fått en ny sjef i Reirden. Det er iallfall én vesentlig forandring fra i fjor.

 

Resultat 2017/18:
Stanley Cup-mester. Vant også Metropolitan-divisjonen med 105 poeng og ble nummer to i den østre avdelingen i grunnserien.

 

Det positive:
De spillerne som var gode nok til å vinne Stanley Cup, er fremdeles i klubben. Bortsett fra Jay Beagle, som tross alt aldri var noen nøkkelspiller i klubben. De fysiske ferdighetene er altså fremdeles her.

 

Det negative:
En rekke andre lag ser sterkere ut denne sesongen. Det gjør ikke Washington.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Alex Ovetsjkin – Jevgenij Kuznetsov – Brett Connolly
Jakub Vrana – Nicklas Bäckström – T. J. Oshie
Andre Burakovsky – Lars Eller – Chandler Stephenson
Nathan Walker – Nic Dowd – Devante Smith-Pelly
Dmitrij Orlov – Matt Niskanen
Christian Djoos – John Carlson
Brooks Orpik – Madison Bowey
Braden Holtby – Pheonix Copley

 

Nye spillere:
Nic Dowd, Dmitrj Jaskin, Jayson Megna

 

Utsikt for neste sesong:
Det er ekstremt vanskelig å vinne Stanley Cup to år på rad selv om man er det klart beste laget i NHL. Påkjenningen av å spille superintense kamper i to-tre måneder ekstra, er tross alt stor. Washington bør i alle fall komme seg til sluttspill, ettersom Metropolitan-divisjonen ser noe svakere ut nå enn den har vært de siste årene.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar