Analyse: Winnipeg Jets

Winnipeg Jets imponerte stort denne sesongen og har grunnlaget for mer suksess neste sesong. Foto: NTB scanpix
Winnipeg Jets imponerte stort denne sesongen og har grunnlaget for mer suksess neste sesong. Foto: NTB scanpix

Å bli slått ut av et ekspansjonslag, er selvfølgelig en ekstremt skuffende opplevelse. Winnipeg Jets bør likevel se lyst på 2018.

NEW YORK (Nettavisen): Få lag i NHL, kanskje ingen, har et like godt utgangspunkt som Winnipeg Jets når forberedelsene til sesongen 2018/19 starter. Selv om det ble et oppsiktsvekkende tap med 1-4 i kamper for Vegas Golden Knights i semifinalen av Stanley Cup, ligger alt til rette for at Winnipeg Jets kan gjenskape eller forbedre suksessen i 2017/18.

Kevin Cheveldayoff (48) var tidligere en sterkt kritisert manager, men hylles nå fortjent for tålmodigheten og kløkten han har vist i byggingen av dette laget.

Den tålmodigheten har ikke minst vist seg gjennom tilliten han har gitt trener Paul Maurice.

Under Maurice endte Jets på sjuendeplass i Central Division den første sesongen, 2013/14, da han kom inn midtveis, før det ble sluttspill, men exit i første runde, den andre sesongen. Så fulgte ytterligere to sesonger uten at laget kvalifiserte seg for sluttspillet, før laget denne sesongen endte grunnserien som det nest beste laget i NHL.

Det er tålmodighet, det.

Et av lagets største problemer disse årene, var mangelen på en solid keeper. Ondrej Pavelec holdt ikke mål, Al Montoya og Michael Hutchinson var ikke gode nok til å ta plassen fra ham i mer enn noen perioder og Connor Hellebuyck innfridde heller ikke da han fikk sjansen som førstekeeper.

Steve Mason ble i fjor sommer hentet inn på en toårskontrakt verdt 4,1 millioner per år. Få trodde at han skulle være løsningen, men uansett om tankegangen bak dette var bevisst eller om utfallet er ren flaks, ble han på en måte løsningen.

Signeringen av Mason, og revansjelysten etter å ha levert den første svake sesongen i hele sin karriere, motiverte Connor Hellebuyck til å løfte seg et par hakk. Hvis man ser på amerikanerens karrierestatistikk før NHL-gjennombruddet, bør man ikke ha blitt overrasket over at gjennombruddet omsider kom i NHL også.

Hellebuyck ble utspilt av Marc-Andre Fleury i avdelingsfinalen i vest, men kommer nok til å løfte seg etter den opplevelsen også.

Tålmodigheten med Paul Maurice ga resultater til slutt for Winnipeg. Foto: Kirby Reed / USA Today / NTB scanpix
Tålmodigheten med Paul Maurice ga resultater til slutt for Winnipeg. Foto: Kirby Reed / USA Today / NTB scanpix

Resultat 2017/18:
Andreplass i Central Division og andreplass i NHL med 114 poeng på 82 kamper. Slått 1-4 av Vegas Golden Knights i tredje runde av Stanley Cup.

Det positive:
Vi svømmer i positive elementer her. Jacob Trouba og Josh Morrissey har etablert seg som en fabelaktig backduo med kapasitet til å håndtere motstandernes beste spillere på en trygg måte. Connor Hellebuyck fikk sitt gjennombrudd og er nominert til Vezina Trophy som årets keeper, mens Patrik Laine og Kyle Connor har etablert seg som toppvinger.

Laget har en legitim førstesenter i Mark Scheifele, som er under en rimelig kontrakt på 6,125 millioner dollar per sesong helt fram til 2024. Nikolaj Ehlers, som vi fortsatt tror kan utvikle seg et hakk eller to til, har en kontrakt på 6 millioner til 2025.

Neste sesong har Cheveldayoff kontroll over alle nøkkelspillerne. Blake Wheeler, Patrik Laine, Kyle Connor, Jack Roslovic, Tyler Myers og Dustin Byfuglien er under kontrakt, mens Jacob Trouba, Josh Morrissey, Adam Lowry, Brandon Tanev, Joel Armia og Connor Hellebuyck er såkalte «restricted free agents» og eies av Winnipeg. Klubben har nok rom under lønnstaket til å signere alle seks.

Paul Stastny passet fantastisk godt inn i dette laget, så Cheveldayoff har nok lyst til å få plass til ham også, men det vil kreve litt kreativitet. Enten må RFA-spillerne godta lønn under markedsverdi eller så må Winnipeg trade bort en spiller eller to. Steve Mason (4,1), Dimitri Kulikov (4,3) og Bryan Little (5,3) fremstår i våre øyne som aktuelle kandidater da.

På den annen side viste Jack Roslovic spill som tyder på at han kan håndtere en større rolle. Winnipeg er på ingen måte avhengig av Stastny for å være en tittelutfordrer neste år også.

Det negative:
Det er bare lønnsutfordringene som er negativt her, egentlig. Da inkluderer vi det faktum at kontraktene til Mason, Kulikov og Little er litt plagsomme akkurat nå. Tobias Enströms kontrakt er nå unnagjort. Svensken har vært en god og stabil spiller, men klubben har nok ikke råd til å beholde ham.

Utfordringene denne sommeren blir bare småtterier sammenlignet med sommeren 2019, når Patrik Laine, Kyle Connor, Blake Wheeler og Tyler Myers skal ha nye kontrakter. Da er Masons kontrakt over, og hvis Cheveldayoff får tradet bort Kulikov og Little også, og erstattet alle tre med unge spillere på «entry level»-kontrakter, kan imidlertid den utfordringen også håndteres.

Winnipeg har for øvrig tradet bort sitt førsterundevalg i sommerens draft, så det kommer sannsynligvis ingen forsterkninger via draften allerede kommende sesong.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Paul Stastny, Shawn Matthias, Matt Hendricks, Tobias Enström og Michael Hutchinson er UFA-er og kan signere med hvem de vil. Jacob Trouba, Josh Morrissey, Brandon Tanev, Adam Lowry, Marko Dano, Joel Armia, Joe Morrow, Tucker Poolman og Connor Hellebuyck er RFA-er og eies av Jets.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers, Blake Wheeler, Mathieu Perreault, Bryan Little, Patrik Laine, Kyle Connor, Andrew Copp, Jack Roslovic, Brendan Lemieux – Dustin Byfuglien, Tyler Myers, Dimitri Kulikov, Ben Chiarot, Sami Niku – Steve Mason, Mikhail Berdin.

Behov før 2018/19-sesongen:
Cheveldayoff trenger først og fremst å forhandle fram nye avtaler med de spillerne som har fullført sine kontrakter. Det er ganske mange av dem, og de kommer til å fylle bortimot alt som er av lønnsrom. Vi mener at han også må trade bort en spiller eller to. Jets kan inngå forlengelser med neste sommers free agents allerede etter 1. juli i sommer, og det kan være penger å spare på å forhandle med spillere som er fulle av optimisme rundt lagets framtid.

Jacob Trouba har tidligere vist seg vanskelig å forhandle med, men det er en nødvendighet at Winnipeg får på plass hans kontrakt. Vi har vanskelig med å se for oss at han kan erstattes i en trade eller via free agent-markedet.

Utsikt for neste sesong:
Winnipeg Jets er etter Nitten.nos vurdering den kanskje største favoritten til å vinne Stanley Cup sommeren 2019.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar