Argumentene for å trade Jevgenij Malkin

Jevgenij Malkin fyrer av et skudd. Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Pittsburgh Penguins er nødt til å gjøre relativt store endringer i sommer.

Jevgenij Malkin har vunnet Stanley Cup tre ganger og har allerede sikret seg status som en av de aller beste spillerne i klubbens historie. Det er imponerende, med tanke på at Penguins-historien inneholder navn som Mario Lemieux, Ron Francis, Jaromir Jagr, Paul Coffey og Sidney Crosby.

Malkin hører hjemme i det selskapet der.

Spillere som Malkin blir ikke tradet bort ofte. Pittsburgh Penguins har dessuten vunnet tre Stanley Cup med Crosby som førstesenter og Malkin som andresenter, så det er lett å finne et argument for at Malkin aldri bør trades.

I motsetning til tidligere år, finnes det samtidig denne gang også argumenter for at han bør byttes bort. La oss gå igjennom disse argumentene.

Alderen
Malkin fyller 33 år i sommer og befinner seg sportslig på en nedadgående kurve. Forrige sesong produserte han 1,26 poeng og 0,54 mål per kamp, mens denne sesongen endte med 1,06 poeng og 0,31 mål per kamp.

Dette er markante fall.

Med tanke på alderen hans, er det ikke sannsynlig at kurven vil begynne å bevege seg oppover igjen.

Lønna
Kontrakten hans koster Pittsburgh 9,5 millioner dollar per sesong og varer i tre sesonger til, altså fram til 2022.

Forrige sesong var spillet hans så godt at denne kontrakten var på grensen til billig. En senter som gjør 98 poeng, er verdt minst det Malkin tjener. Trolig mer. Denne sesongens 72 poeng på 68 kamper – og en brutal -25 – fører til at kontrakten hans begynner å se dyr ut.

Hvis utviklingen hans går nedover også neste sesong, blir dette raskt en mammutkontrakt som Pittsburgh vil få trøbbel med å kvitte seg med. Det høres kanskje sprøtt ut, men så dyre spillere er vanskelige å flytte på når de ikke lenger innfrir sportslig.

Malkins alder og dyre kontrakt er to enkle argumenter. I dagens NHL er det ofte de unge spillerne som dominerer utpå isen, og takket være arbeidsavtalen mellom ligaen og spillerforeningen er unge spillere ofte billige i drift.

Dårlig ledelse
Pittsburgh-manager Jim Rutherford har ledet klubben til Stanley Cup-seier to ganger de siste årene. Han fortjener all rosende omtale for dette. Rutherfords fingeravtrykk var godt synlige både på mesterlaget i 2016 og i 2017.

Etter seieren i 2017 mistet han likevel hodet, i frustrasjon over at motstanderne hakket på Crosby og Malkin uten at dommerne reagerte. Dette førte til at Rutherford gikk bort fra suksessoppskriften der hurtighet (enten i beina eller i hodet) var hovedingrediensen og over til en oppskrift som baserer seg på tøffhet.

Rutherford byttet ut strategien som ga suksess for Penguins med en strategi som var underlegen. Ved pokerbordet kalles dette «å tilte».

Som en konsekvens av dette sitter Rutherford med dyre, trege spillere som Jack Johnson, Erik Gudbranson og Patric Hörnqvist i stallen. Disse tre spillerne koster Penguins 12,55 millioner dollar de neste to årene (Johnson har fire år igjen, Gudbranson to og Hornqvist fire).

Pittburgh har seks backer i stallen som tjener 3,25 millioner dollar eller mer. Det er sløv ledelse. De tre siste Stanley Cup-mesterne har bare hatt 3-4 backer som tjener over 1,5 millioner. To av disse spillerstallene styrte Rutherford selv.

Trøbbel med lønnstaket
Konsekvensen av den dårlige ledelsen til Rutherford er at Pittsburgh Penguins går til sommeren 2019 med store utfordringer når det gjelder lønnstaket.

79,8 millioner dollar er bundet opp i 18 spillere for sesongen 2019/20. Stallen skal romme fem spillere til – og det blir vanskelig selv dersom lønnstaket øker til 83 millioner, slik det spekuleres i.

Hvis vi forutsetter rimelige kontraktinngåelser med Marcus Pettersson (for eksempel 1,5 millioner dollar), Juuso Riikola (1,1 million), Teddy Blueger (750.000), Joseph Blandisi (750.000) og Zach Aston-Reese (1,25), er Pittsburgh raskt oppe i 85,1 million dollar i lønnskostnader.

Ideelt sett bør Penguins ned til rundt 80, for å ha handlefrihet før overgangsvinduet stenger neste sesong. Det betyr at noen spillere må ut i sommer.

Få alternativer
Olli Määttä er fremdeles ung. Han vil nok Pittsburgh klare å trade, men det blir neppe snakk om nevneverdig betaling for å få et annet lag til å overta hans tre siste år med 4,083 millioner i lønn. Jack Johnson kommer ingen til å ville ta imot så lenge han tjener 3,25 millioner dollar og attpåtil har krav på dette i fire sesonger til. Erik Gudbranson er treg og dyr (4 millioner), men har faktisk spilt ganske bra i Pittsburgh.

Patric Hörnqvist har foreløpig ikke blitt seg selv etter forrige hjernerystelse. Hans kontrakt gir ham 5,3 millioner i ytterligere fire sesonger. Den kontrakten blir Pittsburgh neppe kvitt før han eventuelt er helt frisk og tilbake på godt, gammelt nivå – og da er han så viktig at han bør beholdes.

Sidney Crosby og Jake Guentzel må ikke røres – de er for verdifulle.

Dermed sitter vi igjen med Jevgenij Malkin, Phil Kessel og Kris Letang som de tre mest realistiske alternativene. Alle tre tjener så godt at Pittsburgh kan løse utfordringene med lønnstaket gjennom å trade én av dem. Alle tre er så gode at Rutherford vil få en betydelig pakke i retur.

Betalingen vil bli god
Man kan argumentere for at det er bedre å trade Letang eller Kessel. Begge er 31 år. Letang hadde en fantastisk grunnserie og et katastrofalt sluttspill, mens Kessel var under pari i grunnserien og Pittsburghs beste spiller i sluttspillet.

Vi fokuserer på Malkin her, så la oss se på hva han eventuelt kan gi Pittsburgh i retur.

Som nevnt er det sjelden spillere av dette formatet blir tradet. Malkin bør regnes blant de 100 beste spillerne i NHLs historie (selv om han offisielt ikke er på den listen).

Et utgangspunkt kan være traden av Matt Duchene for et par måneder siden. Ottawa fikk to lovende spillere (Vitalij Abramov og Jonatan Davidsson) og et førsterundevalg i 2019 i betaling fra Columbus Blue Jackets.

Kontrakten til Duchene går ut i sommer, mens Malkin har flere år, men traden inneholder også et førsterundevalg til dersom Duchene forlenger med Columbus.

En sammenlignbar pris er derfor to talentfulle spillere og to førsterundevalg. Malkin er en bedre spiller og har en evne til å dominere kamper som få andre, men Duchene er yngre. Pittsburgh vil kanskje kunne få enda bedre betalt.

Utfordringen med dette er at Pittsburgh Penguins ønsker å kjempe om Stanley Cup så lenge Sidney Crosby er på så høyt nivå som han er for tiden. Det betyr at talenter og draftvalg ikke står øverst på ønskelisten til Rutherford.

Det står nok heller ikke på ønskelisten hans å trade Malkin, bare så det er sagt.

Ideen er likevel ikke så dum som mange kanskje tror.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Argumentene for å trade Jevgenij Malkin”

Legg igjen en kommentar