Bäckström-magi hjalp Capitals til kamp sju

T.J. Oshie og Nicklas Bäckström jubler for scoring mot Tampa Bay. Foto: Amber Searls / Reuters / NTB scanpix
T.J. Oshie og Nicklas Bäckström jubler for scoring mot Tampa Bay. Foto: Amber Searls / Reuters / NTB scanpix

Sverige vant VM-gull uten sin kanskje aller beste spiller. Han gjør sitt beste for å hjelpe Washington Capitals til klubbens første Stanley Cup-tittel.

NEW YORK (Nitten.no): Han har aldri vunnet Stanley Cup. Han har aldri vunnet poengligaen i NHL. Etter elleve sesonger i NHL, har han heller aldri vunnet noen av de store individuelle prisene der.

Nicklas Bäckström snakker lavmælt og vil heller slå en målgivende pasning enn å score selv. Kanskje det er derfor han ikke får mer oppmerksomhet i nordamerikansk presse.

Den svenske 30-åringen er en av de aller beste ishockeyspillerne i sin generasjon.

Den påstanden underbygde han nok en gang da Washington Capitals natt til tirsdag vant 3-0 i kamp seks mot Tampa Bay Lightning og utlignet til 3-3 i kamper i avdelingsfinalen i øst. Vinneren av deres neste match, får møte Vegas Golden Knights i finalen i Stanley Cup.

Det er en tittel Washington Capitals aldri har vunnet.

Nå er hovedstadslaget bare én seier unna å få sjansen til å løfte idrettsverdenens kuleste trofé – såpass sjåvinistisk får et hockeymagasin tillate seg å være – og den situasjonen var det mer enn noen andre Nicklas Bäckström som sørget for å sette Washington i.

Se bare på pasningen hans til T.J. Oshie her:

– Det er Bäckström på sitt beste når han sniker den pasningen inn i den lille lommen. Ikke mange spillere vil engang prøve på noe sånt. Du må være i stand til å se så mange trekk fram for i det hele tatt å mistenke at du kan få sjansen til å lykkes med noe sånt. En vidunderlig liten pasning, skriver The Athletics hockeyekspert Justin Bourne.

Han har rett. Dette er den spilleforståelsen Bäckström er blitt så kjent for. Han holder på pucken lenge nok til at han ser en kronestykkestor åpning i forsvaret til Lightning, så sender han pucken med kirurgisk presisjon fram til T.J. Oshie. Amerikaneren har spilt med svensken lenge nok til å være forberedt.

– Det er så enkelt å ha kjemi med ham. Han har så fint blikk på isen og leter alltid etter en pasning. Som regel klarer han å holde på pucken lenge nok til at åpningen kommer, sier Oshie til NBC Sports.

Jevgenij Kuznetsov fikk for øvrig den andre assisten på 1-0-scoringen og har dermed gjort poeng i ni sluttspillkamper på rad. Dette er ny klubbrekord for Washington Capitals, som bare har vært i Stanley Cup-finale én gang – for 20 år siden, da det ble tap 0-4 mot Detroit Red Wings.

Etter at Devante Smith-Pelley ga Capitals 2-0, punkterte Bäckström og Oshie kampen da Lightning hadde tatt ut målvakten sin i sluttminuttene. Bäckström unnlot som vanlig å skyte selv, og overlot heller pucken til Oshie, som dermed ble tomålsscorer.

Capitals hadde 73,81 av alle skuddforsøk i løpet av de 18,22 minuttene Nicklas Bäckström var på isen. I rene målsjanser ble det 18 til hjemmelaget og bare fem til bortelaget mens Bäckström var utpå. Det er total dominans – og Bäckström, Oshie og Jakub Vrana utøvde dominansen mot Nikita Kutsjerov, Steven Stamkos og Ondrej Palat.

Totalt vant Washington sjansestatistikken 33-26, hvilket betyr at den var 15-21 i favør Tampa Bay mens Bäckström satt i båsen (alle sjansetallene er hentet fra Natural Stat Trick).

Det er rimelig å spørre seg om Washington Capitals fremdeles ville ha vært med i Stanley Cup dersom Nicklas Bäckström ikke hadde kommet tilbake fra skaden han pådro seg i kampserien mot Pittsburgh Penguins.

Mange snakker om at Alexander Ovetsjkin fortjener å få navnet sitt inngravert på bøtta til Lord Stanley, og det er forståelig med tanke på at russeren er en av tidenes aller beste målscorere. Vi bør kanskje inkludere Bäckström i den samme tankerekken – han må være en av tidenes beste playmakere.

De fem siste sesongene har han produsert 284 assists – et snitt på nesten 57. Totalt i NHL-karrieren har han 590 assists og 799 poeng på 815 grunnseriekamper og 61 assists og 90 poeng på 110 sluttspillkamper.

30-åringen har to VM-gull, det siste fikk han etter å ha scoret det avgjørende målet i straffekonkurransen i fjorårets finale. Det er på tide at han vinner noe i NHL også.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar