Bak kulissene: Slik har Martin Boork opplevd en sesong med 37 tap på 44 kamper

Ringerike-trener Martin Boork i samtale med VGs Øystein Jarlsbo. Foto: Roy Kvatningen

Treneren til Ringerike Panthers forteller hvordan han har opplevd sesongen.

Ringerike Panthers har bare tatt 19 poeng på 44 kamper. Kun to ganger har laget vunnet en kamp i ordinær tid. To av 44. Totalt er det blitt 37 tap og en målforskjell på 85-190. Lagets 19 poeng er 17 poeng færre enn det nest dårligste laget i Get-ligaen, som er Stjernen.

Ringerike Panthers er det desidert dårligste laget i denne sesongens utgave av Get-ligaen.

Det er det negative.

Det positive er at dette uansett er framgang. Ringerike Panthers er i ferd med å avslutte sin aller første sesong på toppnivå i Norge. Klubben ble stiftet i 1974, men det var først i 2010 at man bestemte seg for å satse som elitelag og startet med å invitere spillere på prøvespill – for klubben hadde ingen spillere, bare en intensjon om å satse.

Derfor er sju seirer på 44 kamper i Get-ligaen framgang for Ringerike Panthers. Fordi det er Get-ligaen.

– Jeg tror at det er viktig at vi er mentalt forberedt. Med det utgangspunktet, må vi klare å håndtere det som skjer i løpet av sesongen. Tapsrekker kan komme av forskjellige årsaker i hockey. Så det er klart at vi er mentalt forberedt på det, samtidig som vi vil få muligheter i hver match. Hver ny kamp er en sjanse for oss til å vise oss fram og til å lære ting. Jeg tror at det blir lett for oss å nullstille hele tiden. Vi kommer ikke til å henge med hodene. Det er en sterk gjeng vi har, sa Martin Boork til Nitten rett før sesongstart.

– En morsom sesong
Det er en smart holdning å ha for en klubb som knapt har inntekter og som har ledere kloke nok til å ikke rope ut av vinduet etter tilfeldige importer som de kan kaste penger på.

Samtidig er det lett å si dette. Nå, et halvt år etterpå, lurer vi på hvor lett det har vært å gjennomføre det når tapsrekkene har nådd både åtte og 16 (!) kamper. Derfor tar vi en telefon til Martin Boork, treneren som har hatt ansvaret for å lede klubben i sin debutsesong.

– Hvordan har det vært å være trener for Ringerike Panthers denne sesongen?

– Det har vært veldig bra. Det har vært en veldig spennende utfordring å prøve se på de store flere ganger i uka. Jeg har fått utrolig mye erfaring og læring på alle områder. Det har vært en veldig morsom sesong, på den måten at vi har kommet opp på det høyeste nivået i Norge, svarer Boork.

«En morsom sesong». Det er så vakkert å høre fra treneren til et bunnlag! Altfor ofte er idretten preget av en resultatdrevet negativitet som egentlig ikke er nødvendig. Hvorfor skal man ikke ha det gøy, selv om resultatene ikke blir som man håpte på? Sport skal være gøy.

– Dere hadde en klar innstilling på at dere skulle lære, ikke bruke penger dere ikke hadde og fokusere på å utvikle dere videre. Hvor viktig har denne innstillingen vært for opplevelsen deres av sesongen?

– Det har vært veldig viktig, fordi etter hvert som vi ble bunnlaget – det tok ikke så lang tid før vi var der alle ventet å se oss – har gutta kunnet gå til hver match med troa og med å prøve å spille vårt spill og ikke bli så opphengt i de resultatene som vi veldig sjelden har fått med oss. Det har vært veldig viktig og er nok noe av det vi har truffet best på. At vi hadde en sunn inngang til sesongen, har gitt oss veldig mye utover i sesongen, når det har blitt tøft.

Ringerike jubler for scoring mot Frisk Asker i Schjongshallen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Hjelper oss i kvaliken
I idrettens verden er det ofte uglesett å snakke om tap. Og hvis vi snevrer inn idrettens verden til den kroken som kalles norsk ishockey, er det vanligere å satse hver eneste krone man finner i skuffene på å importspillere og maksimal sportslig uttelling i dag, enn det er å ta imot juling i dag for å bli sterkere i morgen.

Hvis Ringerike Panthers hadde fulgt den oppskriften, hadde laget mest sannsynlig likevel endt på sisteplass i Get-ligaen, med den forskjellen at større satsing ville ha medført sterkere skuffelse og en mer negativt stemning i både spillergarderoben og klubben generelt.

– Nå skal jeg være forsiktig med å legge ordene i munnen på deg, men det ville kanskje ha blitt annerledes hvis dere hadde en annen tilnærming før sesongen?

– Ja, sånn er det. Vi var bevisste på det valget, så de ordene legger du ikke i munnen på meg, synes jeg. Det var uttalt. Jeg synes vi hadde en fornuftig tilnærming. Det hjelper oss nå og det kommer til å hjelpe oss i kvaliken. Vi kommer til å gå på med vårt spill og det vi skal gjøre, og ha troa på det i stedet for å bli opphengt i at vi må det og det. Resultatene vil forhåpentlig komme av at vi har en litt avslappet innstilling midt oppe i det alvoret det blir på slutten.

Hvor vanskelig har det vært for deg underveis å holde fokus på denne innstillingen?

– Det har faktisk ikke vært så vanskelig. Jeg har hentet mye motivasjon fra gutta. Jeg synes de har vært helt rå til å ikke la seg prege mye. Man snakker mye pent om moral og å ha en sterk gruppe, men det får du virkelig testet ut når du taper mye. Så inspirasjonen til å kunne gå på hver dag, har jeg hentet når jeg ser hvor utrolig hardt laget jobber i hver match. Så det har vært ganske enkelt.

– Dere har vært med i en hel del kamper, selv om det er blitt lite poeng. Hva føler dere selv at omverden tenker?

– Det er det at vi har vært med i mange matcher, men så er det dette med å lære seg å få den siste pucken til å gå din vei, så du vinner matcher. Det er der vi har merket det aller mest, at vi savner erfaring på å dra matchene inn og sikre oss poeng når vi har gjort veldig mye riktig i store deler av kampene. Det er der det er mest synlig at vi er ferske, når det koker ned til siste fem minuttene eller siste power-play. Der har vi hatt mye å gå på og det har vi jobbet mye med under sesongen, for å lære oss hva som skal til.

– Gjort mange riktige grep
17 av Ringerikes 37 tap har vært med ett eller to mål (med forbehold om at undertegnede har klart å telle riktig). Panterne har med altså hengt godt med spillemessig i mange av kampene. Boorks lag har dessuten det fjerde beste overtallsspillet i Get-ligaen (19,7 prosent) og undertallets 77,4 prosent er ikke mer enn fire prosent unna å være middels.

Laget er dessuten det yngste i Get-ligaen med en snittalder på 24,09 år (ifølge eliteprospects.com) på de 29 spillerne som er brukt denne sesongen. Ingen av de åtte andre lagene har et snitt på under 25.

Er det noen av spillerne som har overrasket deg positivt underveis, enten på eller utenfor isen?

– Jeg synes det er mange som har overrasket på en bra måte. Det er selvfølgelig mange som prater om Fayen (den 18 år gamle keeperen Henrik Fayen-Vestavik som har fått 19 kamper, red.anm.), som virkelig har gjort et bra innhopp og vist Get-ligaen at det finnes mange spennende, norske U21-spillere som venter på å få muligheten. Også har vi andre spillere som har gjort det bra. Det er vanskelig å peke ut enkelte, for da er det så lett å glemme noen, men jeg synes laget har taklet det bra, både i bra perioder og når det har gått tungt.

Dere er mange opplevelser rikere nå sammenlignet med forrige gang dere skulle ut i kvalifiseringsspill. Hva tenker du om kvaliken nå?

– Det blir vårt sluttspill. Det er noe jeg gleder meg til, å måle krefter med lag som er jevne og vil konkurrere med deg om en plass. Det er der vi får vist at vi hører hjemme i norsk topphockey. Det er en oppgave som vi er veldig klare for. Vi har lyst til å vise at vi har fått noen erfaringer fra Get-ligaen som vi absolutt kan bruke i slike tilspissede kamper. Det skal bli en morsom utfordring.

Hvor føler du at dere står sportslig sammenlignet med for et år siden?

– Jeg føler at hele laget har gått framover og samlet inn verdifull erfaring. I tillegg har klubben underveis gjort veldig mye riktig, ved å ikke la seg stresse av at vi blir hektet av etter hvert og ikke klarte å vinne nok. Klubben har brukt dette året på å bygge seg opp og rigge for at vi ikke bare skal være et lag som er hyggelig å spille mot i ett år, men et lag som etter hvert blir skikkelig slitsomt å møte i flere sesonger. Der har klubben gjort en veldig bra jobb, synes jeg. Det er veldig mye i Ringerike, både på isen og ved siden av, med sponsorer og organisering, hvor det er tatt mange riktige grep dette første erfaringsåret. Det ser veldig positivt ut, sier Boork til Nitten.no.

Bygger kultur
Dere har også snakket om at dere ønsker å bygge en hockeykultur på Hønefoss. Hvordan har det gått med publikumsinteressen under en sesong hvor det er blitt såpass mange tap?

–  Jeg synes den har vært bra. Vi har fortsatt nå i slutten av sesongen et bra publikumstall i kampene. Vi hadde senest rundt 700 mot Storhamar og et bra trøkk rundt den kampen. Det hjelper med Storhamar-fansen, selvfølgelig, men det har vært jevnt rundt 600 for oss etter hvert som vi havnet på niendeplass. Det finnes en solid kjerne der nå, som denne kulturen kan bygges rundt over tid.

Er det fair å si at byen har omfavnet planen deres om å bygge langsiktig?

– Ja, det tror jeg. Det tror jeg. Samtidig skal man være forsiktig med å være skråsikker, for det er klart at vi må fortsette å gjøre ting riktig over mer tid på høyeste nivå også. Men at byen og distriktet er i ferd med å omfavne oss og stille seg bak oss, og gjøre disse spillerne til profiler og lokale stjerner, dit er vi i ferd med å komme, tror Boork.

Ringerikes kamper i kvaliken er allerede satt opp. Panterne spiller hjemme mot Narvik torsdag 7. mars, borte mot Grüner eller Comet 10. mars, borte mot Narvik 17. mars og hjemme mot Grüner eller Comet 21. mars.

– Det var ingen spillere, ikke noe lag. Ingenting

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar