Bare fire spillere i SHL har scoret flere mål enn Michael Haga

Michael Haga har fått en kanonstart på SHL-sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Michael Haga er blant sesongens positive overraskelser i Sveriges toppdivisjon. Det har en logisk forklaring, forteller nordmannen fra Asker.

17 år gammel gjorde Michael Haga 19 mål og 46 poeng på bare 14 matcher for Frisks U19-lag. Han gjorde også 10 mål og 27 poeng for Frisks andrelag på seniornivå. Så reiste han til Sverige og Luleå.

– Ifølge rapportene skal Haga være bedre enn Mats Zuccarello, sa Luleås juniortrener Petter Nilsson til kuriren.nu i 2010.

Allerede som 19-åring debuterte han i SHL, en av verdens beste ligaer.

Det er sju år siden.

Endret spillestil
Først nå er han i ferd med å blomstre som en offensiv trussel for motstanderne i SHL. Michael Haga scoret bare ett mål i SHL forrige sesong, og han scoret også bare ett mål i SHL sesongen før. Denne sesongen har han allerede seks scoringer – på bare tolv kamper. Det er femte best i hele SHL.

– Jeg har fått masse sjanser av den nye treneren vi har hatt i år, og får spille med to klassespillere. Jeg fikk også en bra start fra dag én, og da vokser selvtilliten. Det er en tøff liga å slå seg inn i, iallfall poengmessig. Det tar tid å klare å produsere i denne ligaen. Det har bare gått tolv matcher, så det er lenge igjen, men jeg har fått en bra start, forteller Michael Haga til Nitten.no.

Årsaken til at han har fått det vi kan kalle «god istid», vil glede alle trenersjeler:

– Man trener jo om sommeren og prøver å bli bedre, men jeg tror ikke at det er dette som er den store forskjellen. Jeg tror heller at jeg har tatt til meg det jeg har lært de to årene som var tøffe, og spiller på en litt annen måte. Jeg spiller mer komplett hockey nå. Før jukset jeg for å få pucken. Nå gjør jeg ferdig arbeidet i forsvarssonen før jeg angriper. Det er småting her og der, som man egentlig har fått høre (av trenere) hele tiden, men kanskje har tatt mer til seg nå, sier Haga.

Og legger til:

– Nå ser jeg jo at det fungerer.

Målscorerlisten i SHL. Foto: Eliteprospects.com

Konsekvensen av mer samvittighetsfull innsats defensivt vil alltid være mer tillit fra en trener.

– Ja, det er jo klart. Da får man mer istid. Og jo mer istid man får, jo flere sjanser får man til å produsere poeng. Jeg har til tider spilt bra de to foregående årene i SHL også, men det har vært for ujevnt og produksjonen har ikke vært der, og det er det jeg blir målt på. Jeg vil bidra offensivt.

Ettersom Mora IK ansatte en ny trener for sju måneder siden, i Mats Lusth, fikk Haga dessuten sjansen til å starte med blanke ark. Mens han forrige sesong ble avspist med 13,46 minutter i snitt per match, spiller han nå 17,02. Han får også 40 sekunder mer i power-play nå sammenlignet med forrige sesong.

En ikke helt uvanlig aha-opplevelse blant offensive spillere, er at hardere defensivt arbeid ofte fører til flere gjenvinninger og sjanser til å angripe mot et uetablert forsvar.

– Er dette en erfaring du også har gjort deg?

– Ja, det er sant som du sier. Jo kjappere man kan vinne tilbake pucken i forsvar, jo kjappere kan man angripe og jo mer orker man å gjøre offensivt, sier Haga til Nitten.no.

Ettersom en spiller normalt ikke orker mer enn 30-40 sekunder av gangen med den høye intensiteten som er i SHL, har man mer kraft å angripe med om man klarer det tidlig i et skift enn sent.

– Dette er noe vi trener på hver dag; hvordan vi skal vinne tilbake pucken og komme oss ut av forsvarssonen, for der vil man jo aldri være.

Michael Haga. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Blant «høstens funn» i Sverige
Michael Haga er blitt 26 år. Selv om han lenge har vært etablert som en klassespiller i norsk målestokk – Haga har blant annet ti VM-kamper for Norge – er det først nå han er i den kategorien i svensk målestokk.

Sanny Lindström, som er ekspert for C More og spaltist i Expressen, nevner Michael Haga blant «høstens 15 største funn» i den svenske toppdivisjonen.

– For meg har det vært helt kanon å spille i Sverige, sier Haga til Nitten.no.

– Jeg spilte to år juniorhockey i Sverige, før jeg dro hjem til Norge, og så spilte jeg Allsvenskan i to år, og så har jeg nå tre år i SHL. Det er så mange gode spillere her. Jeg var kjent for å være litt lat da jeg var yngre, men da jeg kom til Sverige og Luleå, skjønte jeg kjapt at «her er det ti stykker som er like gode som meg», så da nyttet det ikke å sluntre unna. Jeg lærte det tidlig og det tror jeg at jeg hadde godt av, forklarer Haga, som landslagsdebuterte for fem år siden og også er med i november-troppen til Petter Thoresen nå.

Allsvenskan ble også en vekker for Michael Haga.

– Det er en mye tøffere liga enn folk i Norge tror. Det er en jævlig bra liga, rett og slett. Det er så mange bra svensker som kunne spilt SHL, men ikke får sjansen i SHL. Det første året jeg kom til Allsvenskan var tøft. Da fikk jeg ikke spille noe særlig og måtte fortjene istiden. Den samme greia var det egentlig i SHL også.

– Det gjelder å ikke gi seg når det går litt tungt, konstaterer Haga.

Belønningen ser ut til å ha kommet nå. Haga spiller i rekke med Spencer Abbot og Michael Keränen i Mora, og denne trioen har stått for ti mål og 25 poeng etter tolv serierunder.

Mens Mora endte nest sist av de 14 lagene i SHL forrige sesong, befinner Dala-laget seg på 10.-plass denne sesongen. Nå venter matcher mot Brynäs (torsdag) og Växjö Lakers før det blir ti dagers kampopphold i SHL for å gjøre plass til landskamper.

Haga er i den norske troppen som skal møte Østerrike, Polen og Danmark 9.-11. november.

– Du har jo allerede mange landskamper, men er det litt samme situasjon der også, at du har mer å vise?

– Ja, absolutt! Det er det samme der. Jeg har ikke helt fått vist hva jeg kan der heller. Jeg føler at jeg har mer å bevise på landslaget, avslutter Michael Haga.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar