– Barn bør drive med flere idretter hvis de skal bli gode i én

Mats Zuccarello møter Nitten i New York. Foto: Roy Kvatningen

Mats Zuccarello deler sine tanker om spillerutvikling i ishockey med Nitten.no.

NEW YORK (Nitten.no): I oppveksten spilte Mats Zuccarello både fotball og ishockey for Vålerenga, sammen med blant andre Robin Dahlstrøm, Alexander Bonsaksen og Lars Haugen. De var så gode i fotball at laget deres spilte seg fram til finale i Norway Cup.

Zuccarello spilte også håndball og innebandy i barndommen. Det er han glad for i dag.

– Når du er liten, bør du drive med alt mulig av sporter. Du tar med deg forskjellige ting inn i den sporten du ender opp med å satse på. Alle de beste NHL-spillerne jeg har møtt – som Ryan McDonagh, Sidney Crosby, Rick Nash – spilte amerikansk fotball, baseball, lacrosse og andre sporter helt til high school. Det er sånn man utvikler seg, sier Zuccarello til Nitten.no.

Vi sitter innerst i en restaurant like ved Madison Square Garden, som har vært den norske hockeystjernens hjemmearena i åtte år nå. 31-åringen nærmer seg 500 kamper i verdens beste hockeyliga, NHL, og han har vært beste poenggjører i New York Rangers i fire av de fem siste sesongene.

Zuccarello har nådd toppen, med andre ord.

– Foreldre blir mer og mer gærne, med privattrenere her og der. Barna driver bare med én sport fra de er små, fordi de skal bli best i den sporten. Jeg føler at mye av det morsomme med hockey, det at du skal leke og ha det gøy, er blitt borte, fortsetter Zuccarello.

Han arresterer nesten seg selv, ved å skyte inn at «jeg trenger ikke å si meninga mi bestandig – det er nok av «eksperter» som kan alt», men dette er et tema han brenner for. Zuccarello er opptatt av barn, enten det er gjennom å hjelpe fattige barn via Zuccarellostiftelsen eller det er snakk om spillerutvikling.

– Folk mener at du bare skal drive med én sport hele livet. Det blir bare helt tåpelig. Jeg ser barn ha privattrener fra de er 8-9 år, med skyttertrener og alt. Det blir bare tull, mener Zuccarello.

Hvis man studerer spillestilen til Zuccarello, kan man se at hans overblikk har dratt nytte av å spille både løkkefotball og løkkehockey. Slikt utvikler man ved å leke seg med ball eller puck sammen med venner, i relativt uorganiserte og gjerne trange omgivelser, mener oslogutten.

– Du kan ikke utvikle spilleforståelsen etter at du har blitt 16-17 år. Etter det blir det vanskelig å trene på det å skjønne spillet.

– Du kan alltid trene på å få et bedre skudd, bli sterkere, trene på skøytegåinga di, men det å skjønne spillet, leke, det å finne pasninger, å se det som ikke andre ser, det er dette man utvikler fra man er barn – gjennom å leke på løkka og hente ting fra andre sporter, sier Zuccarello.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar