Forklarer sjokkgrepet: - Prognosen var så lite lystig
Seks uker etter at Norges Ishockeyforbund forsikret at underskuddet ikke ville påvirke landslaget, stoppes all aktivitet. Hvordan kunne dette skje?
Foto med tillatelse: Alexander Henningsen
- Vi har sagt at den sportslige satsingen skal videreføres på samme nivå. Det er også derfor vi nå tar ned andre kostnader.
Slik svarte ishockeypresident Tage Pettersen 5. juli da nitten.no omtalte underskuddet på ni millioner og spurte om dette ville gå ut over A-landslaget.
Drøye seks uker senere kom beskjeden om at all aktivitet innstilles ut året og de to samlingene i Riga og Bratislava med viktige kamper mot Latvia, Slovakia og Danmark avlyses.
Hva har skjedd på de seks ukene?
Allerede tidlig i august skjønte forbundsstyret at det måtte tas ytterligere grep og ba sportssjef Petter Salsten se på hva som kunne ofres.
- Styret ba i vårt styremøte i slutten av juni om å få en prognose så tidlig som mulig i august. Den fikk vi, og med bakgrunn i den var visepresidenten og jeg enige om å kalle inn til et nytt styremøte forrige uke. Prognosen var så lite lystig at sportssjefen parallelt hadde fått i oppgave å forberede en kutt-liste. For å komme ut av 2023, drar vi i bremsen. Dette handler om at ambisjonen er at vi skal klare å gjennomføre 2024 på normalt vis, forklarer Pettersen og fortsetter:
- Det er først nå sent på våren vi har sett hvor alvorlig dette har vært. Når det gjelder differansen mellom juni og august kommer det fortsatt kostnadsøkninger vi av naturlige årsaker ikke hadde budsjettert med. Samtidig utgjør effekten av de administrative reduksjonene såpass lite i 2023.
Kutter fem årsverk
Fra før er det kjent at i tillegg til de tre personene som forsvinner fra administrasjonen med sluttavtaler, vil ikke assisterende generalsekretær Kristoffer Holm og Anders Gjøse, som har jobbet som sportskonsulent, bli erstattet.
Ishockeyforbundet håper å spare rundt fem millioner i året på dette grepet.
Pettersen har i tillegg forklart underskuddet på ni millioner kroner overfor nitten.no med «en dramatisk prisøkning på reiser og opphold for landslagene» på mellom 50 og 100 prosent.
- Det er to hovedårsaker. Det ene er en kostnadsøkning på alt vi driver med og det andre er at vi ikke har vært gode nok på markedsarbeidet. Vi har blant annet ikke klart å erstatte to store sponsorer som avsluttet samarbeidet med oss tidligere i år, sier Pettersen.
- Vi gjorde administrative kutt i juni og må jobbe helt annerledes med markedsarbeidet. Gjennom et annet selskap skal vi nå i september i gang med møter med flere potensielle og store sponsorer.
Får ikke trent samlet
Landslagssjef Tobias Johansson sa til nitten.no fredag at han ikke var forberedt i det hele tatt på at landslagsaktiviteten måtte settes på pause.
- Det er ikke bra at vi ikke kan ha samlinger. Å miste to uker er frustrerende. Jobben min i høst blir å reise rundt å se kamper og treffe så mange spillere som mulig, sier svensken.
- Folk er selvfølgelig skuffet, men samtidig skjønner de at vi må gjøre noe for å komme oss ut av dette. Det er jo ikke gunstig i hele tatt at man ikke samles. På den annen side er det ikke veldig mange døgn de skulle hatt sammen i 2023, så sånn sett tror jeg vi skal klare å opprettholde kvaliteten med god jobb ute i klubbene. Mesteparten av spillernes utvikling skjer der og våre ansatte får frigjort tid de kan bruke på å være ute i miljøene der spillerne er, sier hockeypresidenten.
- Men dette er dramatisk?
- Jeg syns det er dramatisk. Vi skal ikke legge skjul på det. Situasjonen er alvorlig og det er også derfor vi gjør det vi gjør nå. Jeg er glad vi skriver august for da kan vi gjøre noe med det.
Pettersen åpner også for at dersom man lykkes med å øke på inntektssiden, kan det bli aktuelt med noen flere samlingsdøgn i 2024.
- Ambisjonen og målet er at 2024 skal gå som normalt.