Narvik-kontroll - per nå: - Å drive med så små marginer er utrolig krevende
Mens flere av konkurrentene sliter voldsomt økonomisk, styrer Narvik mot å klare budsjettet selv med enorme reiseutgifter.
Foto med tillatelse: Sofie A. Kitterød
Men daglig leder Øystein Haugen vil ikke på noen måte kritisere klubbene fra Østlandet som for tiden sliter økonomisk, og da særlig Lillehammer som kan være konkurs mandag.
- For det første er det krevende her også. Dette blir ikke noe gullår, men det ser ut som det ruller rundt. Og vi skal huske på at dette er en sammensatt problemstilling, sier Haugen til nitten.no og fortsetter:
- Vi er inne i en dyrtid som er krevende økonomisk for mange samarbeidspartnere. Som klubb har du tre faktorer du kan gjøre noe med. Inntekter, kostnader og spillerlønninger. Noen sliter med en enorm husleie der kommunene lopper klubben for penger. Vi er heldigere stilt der, men vi har høye reisekostnader. Og rundt én million i strømutgifter.
Ingen kritikk
Med sin geografiske plassering har Narvik sammen ned Oilers de høyeste reiseutgiftene i EHL. Men der klubber som Lillehammer, Sparta Sarpsborg og Lørenskog sliter, har nordlendingene kontroll.
- Men vi skal være ydmyke i denne sammenheng. Her snakker vi om klubber med legendestatus som har vært en del av dette i tiår. Det svinger overalt. Ingenting vokser inn i himmelen. Vi har veldig lojale og gode samarbeidspartnere som heier oss frem og som har vært med oss i en årrekke. Det er klart vi er veldig avhengige av dem. Mister vi en stor sponsor vil det merkes veldig godt, sier Haugen.
- Det er skjørt?
- Det sier seg selv. Vi omsetter for rundt 13 millioner med et resultat på 3-400.000. Da skal du ikke gjøre mye feil. Å drive med så små marginer er utrolig krevende. Mister du en halv million fra en sponsor er du ute og kjøre med en gang.
Narvik la opp til et rekordhøyt budsjett på 13,2 millioner etter opprykket til EHL i vår.
- Dere har kontroll?
- Ja, absolutt. Vi lander nært budsjett.
Samfunnsansvar
I Narvik er man tydelige på at klubben skal satse på store og små. Etter opprykket til EHL har klubben doblet antall deltagere på skøyte- og hockeyskolen. Silkt inspirerer den daglige lederen.
- Det er krevende, lange og tøffe dager. Men vi ser viktigheten av sysselsetting av barn og unge og skape entusiasme. Det er så viktig for folkehelsen og noe som må inn i budsjettet. Man skal ta et slikt ansvar på alvor. Hvis Idretts-Norge stopper opp, stopper samfunnet opp. Det må ikke næringslivet glemme.
Og Narvik-lederen er tydelig på hva som blir konsekvensen dersom for eksempel en stor sponsor skulle forsvinne uten å bli erstattet:
- Vi må tilpasse aktiviteten vår etter økonomien. Hvis vi hypotetisk sett hadde mistet tre millioner i inntekter, måtte vi tatt ned driften. Det er så enkelt som det. Det er ikke bærekraftig å drive med underskudd.