Stor VM-guide: Alt om Norges tropp, kampene og forventningene
Med VM-premieren kun én dag unna gir vi deg alt du trenger å vite foran verdensmesterskapet i Finland der Norge åpner mot vertene i nye Nokia Arena!
Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no
De norske hockeyguttene ladet opp til VM med to kamper mot Danmark i Varner Arena der det ble 2-0-tap fredag og 3-1-seier lørdag. Så gikk turen sørover der laget imponerte med å slå Slovakia 5-4 etter straffer før det ble 2-1-tap på overtid mot Frankrike.
Nå er landslaget på plass i Tampere der de onsdag gjennomførte sin første økt i nye Nokia Arena som blir fullsatt mot Finland fredag.
Det 85. verdensmesterskapet i ishockey spilles i Finland fra 13. til 29. mai med kamper i Helsinki og Tampere. Russland og Hviterussland er kastet ut og erstattes av Østerrike og Frankrike. I gruppe A møtes Canada, Tyskland, Sveits, Slovakia, Danmark, Kasakhstan, Frankrike og Italia.
Slik spilles Norges kamper:
13.05 19:20 Finland - Norge, V4 og Viaplay
15.05 11:20 Norge - Storbritannia, V4 og Viaplay
16.05 15:20 Latvia - Norge, V4 og Viaplay
18.05 15:20 Norge - Østerrike, V4 og Viaplay
21.05 19:20 Norge - Tsjekkia, V4 og Viaplay
22.05 19:20 Sverige - Norge, V4 og Viaplay
24.05 15:20 USA - Norge , V4 og Viaplay
Samtlige kamper fra VM-turneringen vises på Viaplay, utvalgte oppgjør vises på lineær tv og alle Norges kamper kan sees på V4 med studiosending i for- og etterkant fra et nytt studio på Hasle i Oslo ledet av Ørjan Bjørnstad.
Alexander Bonsaksen, vårens snakkis i norsk hockey, skal pleie en sliten kropp og stiller som ekspert. Også Jonas Holøs, Patrick Thoresen og tidligere landslagssjef Roy Johansen vil bidra underveis i sendingene. I Finland er Kasper Wikestad og Ole Eskild Dahlstrøm på plass for å kommentere kampene.
Norges VM-tropp:
Jonas Arntzen (1997), målvakt, Örebro
Henrik Holm (1990), målvakt, Stavanger Oilers
Henrik Haukeland (1994), målvakt Red Bull München
Christian Bull (1996), back, HC Nove Zamky
Johannes Johannesen (1997), back, Västerviks IK
Andreas Klavestad (1995), back Stavanger Oilers
Christian Kåsastul (1997), back, Ontario Reign
Max Krogdahl (1998), back, Västerviks IK
Emil M. Lilleberg (2001), back, Oskarshamn
Mattias Nørstebø (1995), back, Björklöven
Daniel Bøen Rokseth (1991), back, Stavanger Oilers
Tobias Fladeby (1996), løper, Tingsryd
Magnus Geheb (1998), løper, Frisk Asker
Michael Haga (1992), løper, Lukko
Magnus Brekke Henriksen (1996), løper, Vålerenga
Ludvig Hoff (1996), løper, Stavanger Oilers
Kristian Jakobsson (1996), løper, Sparta Sarpsborg
Andreas Martinsen (1990), løper, Lillehammer
Ken André Olimb (1989), løper, Schwenninger Wild Wings
Mathis Olimb (1986), løper, Vålerenga
Mats Rosseli Olsen (1991), løper, Frölunda
Martin Rønnild (1996), løper, Storhamar
Martin Røymark (1986), løper, Vålerenga
Eirik Salsten (1994), løper, Storhamar
Mathias Trettenes (1993), løper, La-Chaux-de-Fonds
Fra fjorårets VM-tropp er Jonas Holøs, Kristian Østby, Ole Julian Bjørgvik Holm, Stefan Espeland, Erlend Lesund, Andreas Heier, Tommy Kristiansn, Tobias Lindström, Thomas Valkvæ Olsen, Samuel Solem, Mathias Emilio Pettersen og Sondre Olden ute (større tropper i fjor).
Støtteapparat:
Petter Thoresen, trener
Sjur Robert Nilsen, assistenttrener
Anders Gjøse, assistenttrener
Per-Erik Alcen, målvaktstrener
Tom Jøstne, videoanalyse
Petter Salsten, sportssjef
Jostein Smeby, materialforvalter
Thor-André Engell, materialforvalter
Ole Fosse, lege
Knut Fjeldsgaard, lege
Lars Egil Borgersen, fysioterapeut
Tor Egil Skogly, fysioterapeut
Fjorårets VM i Riga ble preget av koronarestriksjoner, og selv om livet så godt som er tilbake til normalen, vil det også under årets mesterskap være enkelte begrensninger. VMs koronaprotokoll sier at det er påbudt med munnbind i pressesonen, på pressetribunen og i pressesenteret samt restriksjoner på hvor fotografene kan ta bilder og lignende.
Da det kun var VM på øverste nivå som ble arrangert i fjor, var det ingen lag som rykket ned. Nå er nedrykkspresset tilbake og vil ramme laget som ender sist i hver sin pulje. Alle lag spiller sju kamper før plassene i kvartfinalene fordeles. De fire beste lagene i hver pulje går videre i turneringen mens lag 5, 6, og 7 er ferdigspilte.
Spår gruppespill-exit
Norge er på forhånd ranket som nummer 11 av de 16 deltagernasjonene. Storbritannia (16) og Østerrike (18) er også i Norges pulje og utmerket seg som nøkkelkamper med tanke på å berge plassen selv om Petter Thoresens gutter har som mål å ta seg til kvartfinale.
Legger man Coolbets vinnerodds til grunn er Finland knepne favoritter til å løfte trofeet på hjemmebane. Norge er sett ut fra vinnerodds i puljen ranket som nummer seks av åtte lag, men godt foran både østerrikerne og britene.
Den svenske nettsiden rekatochklart.com melder trekker frem Mats Rosseli Olsen, Andreas Martinsen og Emil M. Lilleberg som nøkkelspillere og melder følgende om Norges VM-sjanser.
«Norge kommer med et lag der majoriteten spiller i den norske ligaen - noe som sier en del om kvaliteten i laget. Det fins en del innslag fra den svenske hockeyen, men da først og fremst fra HockeyAllsvenskan. Norge kommer trolig til å vinne en kamp eller to da det finnes svakere lag i puljen, men her ryker man ut i gruppespillet».
Hvis man ser på våre naboland tok Danmark-sjefen Heinz Ehlers ut en VM-tropp uten profilene Nicklas Jensen, Mikkel Bødker og Patrick Russell, men Nikolaj Ehlers blir med til Finland. Det samme gjør Frans Nielsen som etter turneringen definitivt legger opp.
Tidligkamper for Sverige
Den svenske landslagssjefen Johan Garpenlöv tar med seg sju NHL-spillere til Finland, men holder flere plasser åpne de kommende dagene da Färjestad og Luleå fortsatt er opptatt med SM-finaler. OL-kapteinen Anton Lander takket nei til VM-spill.
I Sverige har man i forkant av turneringen vært opptatt av at hele tre av sju kamper i gruppespillet starter allerede klokken 11:20 - et lite gunstig TV-tidspunkt for en populær idrett i vårt naboland. Finland har ingen tidligkamper og Norge kun én.
- Vi har som vanlig anstrengt oss for å få til et så tilfredsstillende matchskjema som mulig. I enkelte tilfeller må vi akseptere løsninger som ikke alltid samsvarer med interessen i Sverige. Det er veldig mange TV-selskap og forbund som er innlandet i denne prosessen. Det er umulig å gjøre alle 100 prosent fornøyde, sier Viaplay-pressesjef Fredrik S. Johansson til Aftonbladet.