Takker for spredningen: - Betyr veldig mye for norsk ishockey
At først Narvik og nå Nidaros har kommet seg inn i EHL gleder ishockeypresident Tage Pettersen som nå etterlyser Bergen og Sørlandet.
Foto med tillatelse: Kyrre Merg
For ett år siden feiret Narvik opprykk i Grünerhallen. Nord-Norge var igjen representert på øverste nivå i norsk ishockey.
Fredag fikk de følge av Nidaros som vant kamp fire på Hønefoss og sørget for at Trondheim, landets tredje største by, får et EHL-lag for første gang siden Rosenborg-konkursen for 11 år siden.
- Det betyr veldig mye for norsk ishockey at Nidaros rykket opp og ikke minst at Narvik berget plassen med god margin. Det handler både om å få spredt idretten vår, økt publikumsinteresse og selvfølgelig også markedsverdien til norsk ishockey, sier Tage Pettersen til nitten.no.
Tromsø-opprykk
I nord klarte Tromsø Ishockeyklubb målet med opprykk til 1. divisjon i kvalifiseringen forrige måned og er klare for historisk spill på nivå to.
- Da begynner vi faktisk å kunne snakke om at vi på de øverste nivåene på herresiden har fått til en god geografisk spredning, sier Pettersen.

EHL består neste sesong av tre lag fra Oslo-området, to lag fra Østfold, Lillehammer, Storhamar, Stavanger Oilers, Narvik og Nidaros.
På nivå to finner vi i utgangspunktet: Comet, Ringerike Panthers, Gjøvik, Kongsvinger, Grüner, Ski og Manglerud Star fra Østlandet pluss Tromsø.
- Er det noe vi mangler nå av geografi så er det jo Bergen og Sørlandet, men vi har tid til å vente på at miljøene der skal vokse seg sterkere, sier Pettersen.
Nye Viking Bergen misset i den samme kvalifiseringen der Tromsø gikk opp mens Kristiansand endte som nummer seks av sju lag i 2. divisjon denne sesongen.
«Zucca» etterlyste storbyene
Nitten.no har tidligere snakket med Mats Zuccarello om utviklingen av den norske ligaen siden han selv forlot det som da het Get-ligaen våren 2008.
Høsten 2023 mente «Zucca» at løsningen burde være flere og ikke færre lag på øverste nivå.
- Målet burde være 12 eller 14 lag og å spre det rundt i landet med en hovedsponsor som vil være med på å bygge noe. Tenk om man kunne bygget arenaer i Bodø, Tromsø, samarbeidet med Brann i Bergen, skapt relasjoner med fotballen. Hva har man gjort? Tenk Bodø mot Vålerenga i hockey lørdag og fotball søndag. Dette burde man sett på for 15 år siden. Jeg føler ikke det har skjedd veldig mye, sa Zuccarello den gang.
Siden har Tromsø rykket opp i 1. divisjon. Nå skal ishallen i byen gjennom en forvandling med nye garderober, styrkerom, VIP-losjer og utvidet tribune med plass til drøye 1000 mennesker.
- Kanskje man må gi storbyene sjansen. Det kan være urettferdig for noen, men skal vi nå nye høyder med hockeyen, må vi spre det rundt i landet. Rett og slett. Hvordan kan man løse det? Har man sett på det? Hva har man gjort for å få det til? Skal man selge en liga, hadde det vært ti ganger enklere med lag fra Bergen, Trondheim, kanskje Bodø eller Tromsø, uttalte Zuccarello høsten 2023.
