Boston – St. Louis 1-2: Jordan Binnington stjal kampen

Jordan Binnington strekker litt på beina. Foto: NHL.com

Jordan Binnington reddet 38 av 39 skudd og nå er St. Louis Blues bare én seier unna klubbens aller første Stanley Cup.

Det var nok av samtaleemner både før og etter kamp fem mellom Boston Bruins og St. Louis Blues i Stanley Cup-finalen.

Rookiekeeperen Jordan Binnington var sensasjonelt god, mens dommerne i kampen var sensasjonelt svake –Boston Bruins har flere grunner til å være misfornøyd med dem.

Og så var det Zdeno Chara, da.

Boston Bruins sliter med skader i backbesetningen og har vært uten Kevan Miller i hele sluttspillet. I den svært viktige femte kampen måtte Boston også klare seg uten Matt Grzelcyk.

Zdeno Chara fikk et brudd i kjeven i forrige kamp, da han blokkerte et skudd med kølla og pucken gikk via bladet hans og rett i kjeven. Han stilte likevel til start.

42-åringen klarer ikke å snakke, og kunne derfor ikke svare på spørsmål muntlig under pressemøtet noen timer før kampen, men svarte i stedet skriftlig på to spørsmål fra media.

Likevel stilte han til start i kampen. Og spilte hele. 16:42 minutter ble det på Chara til slutt.

Skaden gjør det vanskeligere å puste og å innta væske under fysisk anstrengelse. Boston valgte derfor å spille med sju backer, for å ha en ekstra i tilfelle Chara ikke var i stand til å fullføre kampen. Steven Kampfer kom inn som den sjuende backen. Dermed ble David Backes vraket fra forwardsiden, slik at trener Bruce Cassidy kun hadde elleve forwards i lagoppstillingen.

Som oftest er det en spiller i fjerderekka som ryker ut i slike situasjoner, men fjerderekka med Joakim Nordström, Noel Acciari og Sean Kuraly har vært fenomenal i hele sluttspillet, og tredjerekka med Marcus Johansson, Charlie Coyle og Danton Heinen har også vært god.

Uten Backes måtte Cassidy dermed rotere på hvem som spilte sammen med David Krejci og Jake DeBrusk i andrerekka.

Det fungerte egentlig bra. Boston Bruins førte kampen og vant skuddstatistikken 39-21.

Utfallet i kamp fem skulle sånn sett ha blitt hjemmeseier. Slik fungerer det ikke i hockey, som vi vet. Ryan O’Reilly og David Perron scoret hvert sitt mål for St. Louis, mens Jake DeBrusk satte inn det eneste for Boston.

Stemningen på tribunene var ikke helt idyllisk hele kampen. En video av Boston-fans som slåss seg imellom har dratt over en million visninger på Twitter allerede.

Kamp seks spilles i St. Louis søndag.

Dette lærte vi underveis i kamp fem:

1) St. Louis Blues fortsetter å ta unødvendige utvisninger. Bare 6:27 ut i kamp fem måtte Vince Dunn sette seg i fryseboksen fordi han slo pucken over vantet fra egen sone. Bruins har vært fenomenal i overtall i hele sluttspillet og scoret på samtlige fire power-play i 7-2-seieren tidligere i denne finaleserien. Blues klarte å ri av denne.

2) Boston dominerte første periode og skapte en rekke sjanser foran Jordan Binnington i St. Louis-målet, som var både god og heldig som kom fra første periode uten baklengsmål. Han reddet 17 skudd bare i første periode.

3) Den neste utvisningen fikk Brad Marchand i Boston, men det kom ingen mål her heller. Tuukka Rask hadde ikke like mye å gjøre som Binnington, men stanset også et par virkelig store sjanser, noe som bidro til at det sto 0-0 etter 20 minutter.

4) Zach Sanford la opp til Ryan O’Reillys 1-0-scoring med en delikat mellom-beina-backhand-pasning fram til nummer 90 hos St. Louis Blues. Scoringen kom tidlig i andre periode.

5) Fem minutter senere kom Sanford i fokus igjen, da han taklet Torey Krug hardt. Sanford traff Krug i hodet først, så det ut til, så det kunne fort ha blitt dømt utvisning her, men på den annen side bøyde Krug seg litt ned og framover, så han eksponerte seg selv der.

6) David Perron har tatt tullete utvisninger tidligere i denne finaleserien og han gjorde det i denne kampen også. Midtveis i andre periode hindret han David Pastrnak i å skøyte framover – mens det var St. Louis som hadde pucken. Hadde jeg vært trener for Blues, hadde jeg hatt problemer med å besinne meg over denne utvisningen til Perron.

7) Blues burde ha tatt ledelsen 2-0 med noen små sekunder igjen av andre periode, men David Krejci stilte opp som keeper på streken da Tuukka Rask var satt ut av spill. Alex Pietrangelo fintet ut finnen og hadde åpent mål inntil Krejci dukket opp som en reddende engel.

Episoden burde imidlertid aldri oppstått, for Torey Krug hadde trolig ryddet vekk pucken tidligere i sekvensen hvis det ikke var for at Oskar Sundqvist holdt ham igjen. En soleklar utvisning, som dommerne ikke brydde seg om å ta.

8) Blues pådro seg enda en unødvendig utvisning, tidlig i tredje periode. Alexander Steen taklet David Krejci uten at tsjekkeren hadde pucken. Er det lov å spørre om St. Louis egentlig har lyst til å vinne Stanley Cup?

9) Charlie McAvoy fikk en gedigen målsjanse fem og et halvt minutt ut i tredje periode, etter en to-mot-én-situasjon hvor Krejci spilte ham fri, men McAvoy skjøt like til høyre for målet til Binnington.

10) Sju minutter ut i tredje periode fikk David Pastrnak tilsynelatende pucken over mållinja, men det skjedde etter at han dyttet både pucken og Binnington i mål, etter at dommerne hadde blåst. Dette ble derfor – korrekt – ikke godkjent som scoring.

11) David Perron økte til 2-0 for St. Louis Blues da hans forsøk på pasning til Tyler Bozak ble avskåret og pucken i stedet gikk mellom beina på Rask og i mål. Boston har dog all verdens grunn til å klage over at spillet ikke var avblåst for en tripping på Noel Acciari. Det var en soleklar utvisning som dommerne ignorerte noen sekunder tidligere.

Hjemmefansen ble selvfølgelig rasende. Enkelte av dem var dessverre så forbanna at de kastet søppel ut på isen. Det er faktisk aldri greit.

12) Jake DeBrusk reduserte til 1-2 med 6:28 igjen av tredje periode, etter at Oskar Sundqvist mistet pucken ved egen blålinja. Det var Torey Krug som stjal pucken fra Sundqvist der.

13) Perron kom alene på en breakaway med fire minutter igjen, men skjøt utenfor, og Boston hadde litt senere en målsjanse som Carl Gunnarsson ryddet bort på streken.

14) St. Louis kom seg helskinnet igjennom stormen og vant. Det betyr at Jordan Binnington er oppe i seirer. Han tangerer dermed rekorden for seirer i sluttspillet av en rookiekeeper. Den deles han med Patrick Roy (1986), Ron Hextall (1987I, Cam Ward (2006) og Matt Murray (2016).

15) Jay Bouwmeester spilte 40 bytt i denne kampen. Han endte på 29:08 i istid, etter at han spilte 11:32 i tredje periode alene. Hans lengste skift kom i første periode, da han var utpå i 2:07.

Alex Pietrangelo spilte nest mest med sine 27:55 minutter, mens Colton Parayko fulgte på tredje med 26:19. St. Louis hadde altså enten Pietrangelo eller Parayko på den ene backplassen i 54:14 av 60 minutter, og Bouwmeester på venstrebackplassen i halve kampen.

Torey Krug hadde mest istid for Boston, med 25:26 minutter.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar