Boston – St. Louis 2-3: Ti tanker etter en intens finalekamp to

Carl Gunnarsson setter inn vinnermålet snaut fire minutter ut i overtiden. Foto: Skjermdump fra NHL.com

St. Louis Blues kjørte fullstendig over Boston Bruins i nesten fire overtidsminutter.

Stanley Cup-finalen mellom Boston Bruins og St. Louis Blues står 1-1 etter to kamper i Boston. Det er lite å utsette på at denne finaleserien er uavgjort akkurat nå, for dette er to jevne lag.

Den andre finalekampen trengte overtid for å kåre en vinner. Det forteller hvor jevne lag dette er.

I overtiden var det imidlertid ikke jevnt. Ikke i det hele tatt.

– St. Louis Blues dominerte helt fra pucken ble droppet. Carl Gunnarsson fra Sverige, som traff stolpen tidligere, avgjorde med en skikkelig kanon. Dette var utklassing. Det så ut som Sedin-brødrene utpå der. Du kan ikke sirkulere pucken bedre enn St. Louis gjorde her, oppsummerte kommentator Kevin Weekes etter at Carl Gunnarsson satte inn vinnermålet med et slagskudd fra blålinja snaut fire minutter ut i overtiden.

Weekes har rett. Blues kjørte fullstendig over Boston i disse fire minuttene. Det må ha vært et skremmende syn for Boston Bruins og klubbens fans, for hvis St. Louis Blues er i stand til å spille på dette nivået senere i finaleserien, blir det fryktelig vanskelig å slå missouriklubben.

Uansett er det nå fordel St. Louis, ettersom laget har hjemmekamp i tre av de potensielt fem neste kampene.

Carl Gunnarsson hadde for øvrig også assist på 1-1-målet til Robert Bortuzzo. En mildt sagt stor kamp av den svenske veteranbacken, som kun spiller fordi Vince Dunn er skadd.

– Han hadde en helvetes bra kamp, synes jeg, og jeg er virkelig glad for at han endte opp med vinnermålet. Han traff stolpen i tredje periode der, og han følte seg bra, forteller Blues-trener Craig Berube ifølge NHL.com.

Her er ti tanker om kamp to:

1) En sterkt medvirkende årsak til at St. Louis Blues tapte første kamp, var at Blues-spillerne pådro seg utvisninger. I kamp to satte Boston inn 1-0 mens en St. Louis-spiller, Sammy Blais, satt utvist. Charlie Coyle scoret målet, hans sjuende i sluttspillet, assistert av Jake DeBrusk og David Pastrnak.

Senere i kampen kjørte også Oskar Sundqvist på brutalt vis Matt Grzelcyk inn i vantet og fikk fortjente to minutter i boksen. Jeg forstår at man vil spille fysisk, det er styrken til St. Louis og den må de utnytte, men det gjelder å utnytte den fornuftig. Det er vel viktigere å være like mange spillere på isen som Boston enn å takle hardt i absolutt alle situasjoner?

2) David Krejci er en nydelig ishockeyspiller. Han gjør så mye klokt utpå der. Krejci har ikke den samme toppfarten som mange andre stjerner i NHL besitter, men han er så klok at han kan styre tempoet i kampen når han er på isen og dermed få det tempoet som passer ham selv best. Det er virkelig en fryd å se på!

3) Få pucken på mål. En god læresetning i hockey. Robert Bortuzzo kan den.

4) Boston Bruins er nådeløs som en bøddel på 1500-tallet. Når tiden er inne for det, svinger Boston sverdet og kapper hodet av motstanderen. Vi ser det ofte i Stanley Cup-finaler, at lagene er på så høyt nivå at feil ofte blir straffet med baklengsmål. Nå gjorde rett nok David Perron mange feil i samme sekvens, så han tryglet nærmest om å få smake sverdet, og Boston slo til nådeløst da Joakim Nordström satte inn 2-1 med en smart backhand mellom beina på Jordan Binnington.

5) Dette skrives menst jeg ser kampen, så jeg har ikke sett mer av Stanley Cup-finalen 2019 enn hele første kamp og 15 minutter av første periode av kamp to. Så langt sitter jeg med et klart inntrykk av at Boston Bruins scorer når St. Louis gjør grove feil og St. Louis scorer når de klarer å skape noe selv. Man kan gjerne tro at det sistnevnte er best, men det førstnevnte hjalp Washington Capitals til topps i Stanley Cup 2018, etter seier mot en finalist – Vegas Golden Knights – som brukte nøyaktig samme metode hele veien til finalen.

6) Vi har alle våre personlige favorittkommentatorer. Min er Mike «Doc» Emrick. Han er en tryllekunstner med ord. Det er uvant for meg å høre NHL Network-duoen Steve Mears og Kevin Weekes kommentere finalene i stedet for NBCs Emrick. Mears og Weekes er flinke, men ingen av dem er Emrick. Uansett, Weekes kom med noe interessant ved 2-2-målet. Jaden Schwartz skjøt lavt og Tuukka Rask stanset skuddet med leggskinnet, før Vladimir Tarasenko scoret på returen etterpå. Dette er et kjent konsept i hockey, at man bevisst skyter lavt for å få en retur dersom skuddet reddes. Det jeg ikke hadde fått med meg, er at dette har et navn: «POP». «Pass off pad». Et smart trekk, for du gir ofte laget ditt en gratis ekstrasjanse til å score.

7) Vladimir Tarasenko forlot kampen med skade tidlig i andre periode, men returnerte noen minutter senere. Jake DeBrusk fikk en skikkelig smell og så ut til å ha fryktelig vondt i armen sin. Matt Grzelcyk spilte ikke mer etter taklingen fra Sundqvist. Det er ikke smertefritt å spille i NHL.

8) Den unge Bruins-backen Connor Clifton hadde ingen heldig kamp. Først fikk han to minutters utvisning for å la beinet henge igjen og trippe Joel Edmundson, så slo han helt unødvendig Tyler Bozak i ansiktet med kølla og fikk to ganger to minutter. Begge utvisningene kom på stillingen 2-2. Clifton er heldig som slapp unna uten at det ble baklengsmål på disse utvisningene.

9) Brayden Schenn ble utvist for slashing med under seks og et halvt minutt igjen av tredje periode, på stillingen 2-2. Åpenbart et viktig tidspunkt av matchen. I dette tilfellet hadde St. Louis uflaks, for det var ikke slashingen fra Schenn på Brad Marchand som førte til at Marchands kølle knakk, men Marchands trykk på kølla idet han skulle skyte brøkdelen av et sekund senere. Det var vanskelig – umulig, sannsynligvis – for dommerne å se dette, så man kan ikke klandre dem for å dømme utvisning. Heldigvis ble ikke dette det avgjørende øyeblikket i kampen.

10) Denne kampen kunne begge lag ha vunnet. Bare i løpet av de siste tre minuttene av tredje periode, var det flere enorme sjanser for begge lag, blant annet for Patrick Maroon og David Pastrnak.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Boston – St. Louis 2-3: Ti tanker etter en intens finalekamp to”

  1. Irriterende att dem byttet kommentatorer under kamp en. Men om man ser gjennom nhltv fra viaplay får man med Emrick 👍

Legg igjen en kommentar