Boston – St. Louis 4-2: Sju ting vi lærte da Blues donerte første kamp til Bruins

Charlie McAvoy jubler for scoring mot St. Louis Blues i Boston. Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports

Etter 22 minutter med nesten perfekt bortebanehockey, ga St. Louis Blues vekk sin 2-0-ledelse gjennom flere gavepakker til Boston Bruins.

Boston Bruins leder 1-0 i Stanley Cup-finalen mot St. Louis Blues og er bare tre seirer unna å løfte verdens mest berømte pokal for sjuende gang i klubbens historie.

Den ledelsen fikk Boston av St. Louis Blues. Kanskje som takk for godt vertskap? Eller som takk for at Bruins ga bort den første gavepakken? Hvem vet hvorfor. Blues hadde denne kampen under kontroll, i den grad man kan ha kontroll over en sluttspillkamp i NHL i 2019.

Brayden Schenn ga St. Louis ledelsen 1-0 etter 7:23 minutter av første periode, assistert av Jaden Schwartz og Jay Bouwmeester. Vladimir Tarasenko økte til 2-0 etter at David Pastrnak glemte hvilket lag han spilte på og lot pucken ligge ferdig til bruk for Brayden Schenn et minutt ut i andre periode.

Boston Bruins lener seg alltid tungt på at de eier NHLs beste rekke, men innledningsvis var det topprekka til Blues – Jaden Schwartz, Brayden Schenn og Vladimir Tarasenko – som dominerte i møtet med Patrice Bergeron, David Pastrnak og Brad Marchand.

Bruins-trener Bruce Cassidy gikk derfor til det uvante skrittet å fjerne topprekka si fra den planlagte matchingen og lot heller fjerderekka med Sean Kuraly, Joakim Nordström og Noel Acciari overta byttene mot førsterekka til St. Louis.

Det forteller en hel del om hvor bra kamp én startet for St. Louis Blues.

Det laget som scorer først, vinner som oftest. Blues er dessuten et meget bra defensivt og har holdt motstanderen til maksimalt to mål 12 av 19 ganger i dette sluttspillet. Selv om St. Louis scoret både 1-0 og 2-0 her, ble det ikke 13 av 20.

Connor Clifton reduserte til 1-2 kort tid etter at Blues tok ledelsen 2-0. Clifton styrte pucken i mål etter fint forarbeid av Kuraly og Nordström.

Så begynte St. Louis å ta meningsløse utvisninger. Først Joel Edmundson, så Oskar Sundqvist. Den siste benyttet Boston til å utligne til 2-2 gjennom Charlie McAvoy.

Boston Bruins er fenomenalt bra i power-play, så St. Louis-trener Craig Berube må på forhånd ha fortalt spillerne sine at de er helt nødt til å holde antall utvisninger nede på et absolutt minimum.

Resten av kampen dominerte Boston Bruins fullstendig. Blues var ute av rytmen, sleit med tempoet og fikk ingenting til å stemme.

– Vi tok for mange utvisninger. Vi mistet roen vår litt. Vi klarte ikke å komme oss nedenfor målllinja i stor nok grad. Men jeg tror vi kommer til å spille mye bedre i neste kamp, konstaterer David Perron ifølge NHL.com.

Sean Kuraly satte inn 3-0, etter forarbeid av Noel Acciari og Zdeno Chara, fem minutter ut i tredje periode, mens Brad Marchand styrte inn 4-2 helt på tampen, etter at St. Louis hadde byttet ut målvakt Jordan Binnington med en utespiller i jakten på utligning.

4-2-seieren til Boston Bruins var fullt fortjent, men den kom ikke fordi Bruins spilte fenomenal hockey. Den kom fordi St. Louis spilte uintelligent hockey.

Her er sju ting vi lærte:
1) Connor Clifton (24) er uerfaren på NHL-nivå, med bare 19 matcher i grunnserien i bagasjen før dette sluttspillet. Skader hos andre har gitt ham sjansen i sluttspillet og så langt har han mestret utfordringen på forbilledlig vis. Han har spilt 13 kamper og gjorde fire poeng. I første finalekamp noterte Boston seg for 15 skudd for og bare 8 imot på de 11:58 minuttene Clifton spilte i even strength.

2) Joel Edmundson burde heller banke på kontordøra til Craig Berube og spørre om å få slippe å spille finalene enn å spille som en amatør. Først pådro han seg en totalt unødvendig utvisning etter at han krysstaklet David Backes i ansiktet, så ga han bort pucken til nærmeste motspiller i egen sone mens Blues egentlig hadde full kontroll over situasjonen. Han gjentok dette fem minutter inn i tredje periode. Noen sekunder senere lå pucken i målet til St. Louis.

3) Blues savner skadde Vince Dunn. Robert Bortuzzo hadde heller ingen god kamp. Ettersom det ennå ikke er mulig å klone mennesker, må Berube begynne å bruke den eneste Colton Parayko han har enda mer. Parayko spilte mest i Blues i kamp én, 26:11 minutter, men at det spilles 33:49 minutter uten Parayko på isen, er ikke noe St. Louis ser ut til å håndtere godt nok.

4) St. Louis er nødt til å spille mer disiplinert mot et lag som er så bra i power-play. Oskar Sundqvist krysstaklet Connor Clifton sent og unødvendig i andre periode og ble straffet med to minutter i boksen. Boston utlignet til 2-2 gjennom Charlie McAvoy. Utfordringen til St. Louis er at laget trenger å spille fysisk. Blues må bare mestre skillet mellom innafor og utafor bedre.

5) Dette skillet er selvfølgelig vanskeligere å mestre når dommerne legger lista på forskjellig høyde fra kamp til kamp. I første finalekamp var det god dømming. Det er nok uvant for spillerne – men Boston håndterte det helt sømløst.

6) Sean Kuraly har virkelig imponert i dette sluttspillet og hadde en god kamp i den første finalen. Det er gledelig å se at han ble kåret til banens beste.

Favorittøyeblikket mitt var da store, tunge Robert Bortuzzo kom inn for å takle ham knallhardt i midtsonen tidlig i tredje periode og Kuraly sto som et fjell, mens Bortuzzo nokså forfjamset gikk overende på grunn av kraften i taklingen han selv satte inn. Kuraly scoret 3-2-målet til Boston et par minutter senere. Ett mål og én assist, altså.

6) Torey Krug – for en kriger! David Perron har ikke fått med seg at Justin Williams brukte en hel kampserie på å fysisk ta ut Krig fra semifinaleserien, så han prøver samme oppskrift selv. Slashet og krysstaklet og dro av ham hjelmen i en nærkamp foran målet til Boston. Noen sekunder senere satte Krig inn kampens hardeste takling på Robert Thomas. Den unge Blues-forwarden spilte ikke flere bytt i denne matchen.

7) Jeg vil ikke gå så langt som å inkludere Alex Pietrangelo blant problembackene til St. Louis, men Blues-kapteinen virket preget av å være i Stanley Cup-finale. Han spilte ingen god kamp. Etter kampen mente også han at denne kampen var en kamp St. Louis tapte mer enn en kamp Boston vant.

– Det var mest oss. Jeg synes vi kom bort fra spillet vårt. Vi ble spredt utover og tillot dem å spille slik de ønsket i midtsonen, sier Pietrangelo ifølge NHL.com.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar