Brady Keeper ville gi opp, men hadde ikke råd til flybilletten hjem. Nå skriver han historie i NHL

Brady Keeper. Foto: Skjermdump fra Instagram

Det er så mange fascinerende aspekter ved historien til Brady Keeper at vi knapt vet hvor vi skal starte fortellingen.

– Det er utrolig. Jeg har drømt om dette øyeblikket så lenge. Jeg kna ikke tro at det faktisk skjer, sier Brady Keeper til TSN.ca.

22-åringen ble denne uka den første personen fra urfolket Pimicikamak som fikk en kontrakt med et NHL-lag.

Pimicikamak holder til i Cross Lake, et reservat 10 timer nord for Winnipeg, som i Canada er mest kjent for at seks tenåringer der begikk selvmord og 140 andre forsøkte selvmord i løpet av noen uker i 2016. De mange nyhetsartiklene om denne massetragedien anførte 80 prosent arbeidsledighet, alkohol og narkotika som hovedproblemene der, samt at ungdommen i Cross Lake følte at de manglet framtidsutsikter.

Nå har de endelig fått et forbilde fra sine egne rekker, en som viser hva det er mulig å oppnå.

– Dette gir dem håp. Det er veldig sterkt, sier Jordin Tootoo, som spilte 723 kamper i NHL og nå er mentor for barn i urbefolkninger over hele Canada.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Rookie Lap: Brady Keeper edition.

Et innlegg delt av Florida Panthers (@flapanthers)

Brady Keeper var også nær ved å gi opp.

Han spilte aldri i de store juniorligaene i Canada, men spilte hockey lokalt, for North Stars fra Norway House i Manitoba – et sted som har sin opprinnelse i en poststasjon som ble bygd av norske utvandrere i 1817 – og for Norman Northstars.

– Det var mange ganger den gang som jeg ville gi opp. Jeg prøvespilte for lag og ble vraket tre ganger på to år. Faren min presset meg ikke til å gjøre noe, men sa «Hvis du virkelig ønsker dette, så fortsetter du». Jeg fortsatte, erindrer Keeper.

Keeper var heller ikke på radaren til noen lag i NHL den gang og måtte nøye seg med å spille for OCN Blizzard i Manitoba Junior Hockey League. Etter fire år der, ble han rekruttert til University of Maine i 2017.

Bare to dager etter at han ankom Maine, ville han gi opp og reise hjem.

– Jeg forsøkte å dra, kanskje fem ganger. Jeg kjøpte flybilletter og kansellerte dem. Så ville jeg reise hjem en gang til. Og da jeg trodde at jeg definitivt kom til å reise hjem, ble kredittkortet mitt avvist, forteller Keeper til Winnipeg Sun.

Alfie Michaud, som var en av Keepers trenere på college, fikk med seg at Keeper var i ferd med å gi opp og sendte en e-post til John Chabot, en tidligere NHL-spiller som også tilhører urbefolkningen. Mailen havnet også hos Jordin Tootoo, Arron Asham, Cody McCormick og Ted Nolan, fire andre personer fra urbefolkningen som kom seg til NHL.

– Det var en skikkelig vekker. De fortalte meg at de hadde vært i samme situasjon. Tootoo sa til meg at han også hadde hjemlengsel og ville dra hjem. Det er normalt, antar jeg, for folk som kommer fra slike tette samfunn, sier Keeper.

Det hjalp også at kjæresten hans flyttet ned til ham.

Brady Keeper utmerket seg på universitetslaget som en fysisk tøff, men samtidig offensivt god back. Han produserte 22 poeng på 37 kamper den første sesongen og endte opp med 22 poeng på 36 kamper denne sesongen.

Florida Panthers var blant dem som lot seg imponere. De ønsket å gi ham kontrakt allerede etter den første sesongen, men Keeper valgte å spille ett år til hos Maine fordi trenerne der behandlet ham så godt.

Det eneste problemet var økonomien. Collegesport er nøye på sin amatørstatus, så det gis ingen lønn til spillerne og de får heller ikke lov til å inngå sponsoravtaler.

Brady Keeper hadde faktisk ikke råd til å betale hele flyreisen selv da han denne uka reiste til Dallas for å møte Florida Panthers der. En venn måtte hjelpe til med betalingen.

Da Keeper landet i Dallas, hadde han fem kroner og 33 øre på bankkontoen sin.

Mandag signerte han NHL-kontrakt med Florida. Da fikk han umiddelbart en signeringsbonus på nesten 800.000 kroner. I tillegg kommer han til å tjene rundt 800.000 kroner de neste 19 dagene, og så får han 800.000 igjen i signeringsbonus 1. juli. Det er en del av hans lønn på 7,9 millioner kroner neste sesong.

– Dette er nok den kuleste signeringen jeg har vært en del av, sier hans agent Dean Grillo til TSN.

– Jeg har sett klienter signere for 400 millioner kroner, og det forandrer livet til folk. Men dette her forandrer virkelig livet hans.

Panthers-manager Dale Tallon er fornøyd med signeringen.

– Brady er en lovende, puckflyttende back som har sterke offensive instinkter og spiller fysisk. Han har vært en lederfigur for University of Maine og har gjort suksess som en av lagets beste backer, sier Tallon til floridapanthers.com.

Hjemme jublet elevene ved hans tidligere skole, Mikisew High School, over Brady Keepers NHL-kontrakt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Brady Keeper ville gi opp, men hadde ikke råd til flybilletten hjem. Nå skriver han historie i NHL”

Legg igjen en kommentar