Cecilie (24) er den yngste klubbsjefen i Norden

Cecilie Olsen er ny daglig leder i Manglerud Star. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Flytt deg til side, John Chayka! Get-ligaen har en enda yngre manager – eller daglig leder, som vi sier her – enn Arizona Coyotes. Cecilie Olsen er 24 år og fra 1. november ny sjef i Manglerud Star.

– Jeg synes det er veldig bra! Hun kommer inn som et frisk pust og med en litt annerledes tankegang, så jeg er positiv til dette, sier Mathias Trygg (32) til Nitten.no.

– Det er fint å få andre perspektiver på ting. Dette er en veldig mannsdominert idrett, legger 32-åringen til.

Cecilie Olsen overtar etter Bjørn Danielsen, som trer av som daglig leder for eliteavdelingen i Manglerud Star etter tre og et halvt år i jobben.

Yngst i Norden
Nitten.no har sjekket de andre eliteserielagene i Norden og kan konstatere at Manglerud Star her har den yngste manageren – og er en av bare to klubber med en kvinne i denne rollen. Den andre klubben er finske Ässät, der Eeva Perttula (40) er manager.

Det er slett ikke utenkelig at Cecilie Olsen er den yngste manageren på toppnivå i verden.

Nitten.no har ikke sjekket hele Europa, men det er ingen i de fire store proffligaene i Nord-Amerika, altså MLB, NBA, NFL og NHL, som har en yngre manager. John Chayka ble den yngste da han for to år siden tiltrådte som manager i NHL-laget Arizona Coyotes.

Storhamar har rett nok også en kvinnelig daglig leder, Anne Karin Bjørvik, men det er på administrativ side. I Manglerud Star er ikke økonomien større enn at Olsen må håndtere flere arbeidsoppgaver, inkludert typiske managerjobber som å hente eller fjerne spillere (les mer om det lenger ned i artikkelen), selv om dette primært er trener David Livingstons oppgave i akkurat Manglerud Star.

– Jeg har jo begynt å ta tak i ting allerede. Det har vært mye. NISO-forhandlingene måtte tas tak i, det har vært dårlige prestasjoner på isen – eller iallfall ikke så gode som vi hadde håpet på – og det skapte situasjoner i gruppa som gjorde at man trengte å snakke litt ut for å løse opp i situasjoner, for at det skal heve seg både i garderoben og på isen, sier Cecilie Olsen til Nitten.no.

Mathias Trygg er svært fornøyd med klubbens valg av ny daglig leder. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Opptatt av kommunikasjon
Nettopp kommunikasjon er et tema Olsen er svært opptatt av. Hun har allerede begynt å holde individuelle samtaler med spillerne.

– Det er for å høre hvordan de trives og om det er noe de ønsker forandring på, og for å gi klar beskjed om at hvis dukker opp noe, så kan de si ifra til meg om det. Dette er noe jeg brenner for. Ja, dette er en machosport, men alle har behov for å snakke ut om ting innimellom. Jeg håper å være en person de føler tillit til og kan bruke til det, forteller Olsen.

Manglerud Stars veteranforward Mathias Trygg ser på dette som svært positivt. Den unge generasjonen har en annen tilnærming til kommunikasjon enn tidligere generasjoner. «Hold kjeft og gjør jobben din!»-holdningen har gått ut på dato. Dagens ledere må ikke bare holde kanalen med utøverne åpen, men også pleie den aktivt.

– Helt klart! Det går mer og mer mot dette i samfunnet generelt, at man må gi flere tilbakemeldinger. Jeg tror at det er mer utviklende enn en kald skulder. Og kvinner er bedre – eller iallfall ikke dårligere – enn menn til å kommunisere, sier Trygg til Nitten.no.

Olsen mener at idrettsutøvere generelt, og ishockeyspillere spesielt, har vært dårlige til å snakke om eventuelle irritasjonsmomenter i hverdagen.

– Skal man trives, spesielt når det går som det har gått i år, synes jeg det er veldig viktig at man tar tak i ting. Jeg merker jo at mange av spillerne sitter inne med mye. Det har ikke vært noen som har tatt tak i det tidligere. Jeg har fått tilbakemelding fra mange at de setter pris på at de kan snakke ut om ting med meg, sier Olsen.

Ryddeprosess
Etter 16 av 48 serierunder befinner Manglerud Star seg på åttendeplass i Get-ligaen, med samme antall poeng – MS har blodfattige åtte av dem – som bunnlaget Ringerike Panthers.

Dette er man ikke fornøyd med i Plogveien.

Den siste tiden har lagets beste poengplukker, Evan Allen, keeperen Mike Morrison, senteren Michael McNicholas og backen Curt Gogol alle fått sparken i Manglerud Star.

Gogol og McNicholas ble kastet på dør på grunn av useriøse holdninger og utenomsportslige hendelser, ifølge TV 2.

Cecilie Olsen vil ikke gå nærmere inn på detaljene her.

– Laget vårt er kjent for det gode miljøet i garderoben. Spillerne omtaler seg selv som «brødre». Det er sånn vi vil være. Dette skal være en plass hvor alle føler seg trygge. Det skal være dritgøy å komme på trening, for man treffer kompisene sine her. Det er mange som ikke tjener på langt nær så mye som de burde, basert på hvor mye tid de legger ned her, og da er det viktig å ha et miljø hvor du trives, sånn at du ønsker å gå på jobb hver dag, sier Olsen.

– Det har vi truffet godt med tidligere, på importene, og de som fremdeles er her nå (Matthew VanVoorhis, Sam Coatta og Kris Joyce), passer veldig godt inn i gruppa. Men det har vært noen her som ikke passer så godt inn i kulturen vår, personlighetsmessig, og når det sportslig har gått litt skeis, er det ekstremt viktig å ha den garderobekulturen. Hvis de ikke er en del av den, blir det fort veldig vanskelig.

– Så det som har skjedd nå, har vært en slags ryddeprosess for å få tilbake den gode garderobekulturen?

– Ja, på en måte kan du jo si det. Vi har jo hatt en ryddeprosess, som du sier, fordi de ikke har passet inn i filosofien vår. Derfor følte treneren vår at det var best å la dem gå.

– Var du involvert i disse prosessene, selv om de ble gjennomført før du teknisk sett startet som daglig leder?

– Ja, jeg har jo jobbet mye her i hele år og da det ble klart at jeg skulle ta over som daglig leder, har jeg fått flere og flere arbeidsoppgaver. Det var naturlig at jeg var med i disse spillerprosessene, for å ha kontroll over klubben.

Manglerud Star ble grunnlagt i 1913 og ble norgesmester i 1977 og 1978. De siste årene har klubben vært mest kjent for å fostre en rekke gode spillere. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Det er neppe en overdrivelse å si at Manglerud Star bommet med de nye spillerimportene denne sesongen. Curt Gogol topper utvisningsstatistikken i hele Get-ligaen, til tross for at han bare var innom i seks matcher. Kanadieren rakk å sope inn 69 utvisningsminutter.

TV 2s hockeyekspert Erik Follestad roser Manglerud Star for å sparke importene tidlig, men kritiserer klubben for å hente spesielt Gogol i første omgang. 27-åringen pådro seg 94 utvisningsminutter på 27 matcher i ECHL forrige sesong – og 167 minutter på 37 kamper i 2016/17.

– Det krever ikke mye å finne ut av det. Hvorfor henter de ham til en liga der man ikke får lov til å slåss? Verken han eller de andre var gode nok til å bidra utover slåssingen, sier Follestad.

– Har ikke råd til å bomme
I hvilken grad disse importspillerne blir erstattet, er uvisst.

– Treneren ønsker seg nye spillere, men dette må tas opp på et styremøte før vi eventuelt kan bestemme oss for å hente inn nye importer. Det har vi vurdert gjort ennå. Skal vi hente noen nye, er vi nødt til å treffe hundre prosent på dem. Vi har ikke råd til noe annet, sier Olsen til Nitten.no.

Olsen forteller at Manglerud Star kan ende opp med å spare pengene i stedet.

– Det er en vanskelig situasjon. Ligaen i år har vært ekstremt mye bedre enn tidligere, og alle lag bruker mer penger enn de har pleid å gjøre. Ligaen er blitt mer profesjonell. Vi merker at det er blitt vanskelig å henge med på alt. Men vi prøver.

I bakgrunnen lusker også forhandlingene mellom klubbene, representert ved NHO Idrett/Abelia, og spillerforeningen NISO. Spillerne krever at minstelønnen økes fra tusen til fire tusen kroner i måneden.

– Det blir ganske store ekstrautgifter for oss. Samtidig er det sånn nå at vi ikke har noen spillere på amatørkontrakt. Alle er på profesjonell kontrakt. Så en konsekvens blir eventuelt at vi får en del spillere ned på amatørkontrakt utover, sier Olsen på klingende rogalandsdialekt.

Hun har forståelse for NISOs argument om at klubbene kan løse dette ved å hente inn færre utlendinger, men hevder at dette vil gå mer utover Manglerud Star enn andre lag.

– Vi føler at vi alltid har vært en klubb som fostrer frem talenter og gir dem sjansen. Det er det andre klubber som er dårligere på enn oss. Men for at vi skal klare å henge med i Get-ligaen og ikke tape hver kamp, er vi også avhengige av å ha gode importer for å bygge videre på de norske spillerne vi har.

Fra rådløs til sjef på noen uker
Olsen sier til Nitten.no at de sparkede importspillerne heller ikke var så dyre som enkelte tror.

– Jeg ser i sosiale medier at folk spekulerer i at vi har brukt mye penger på disse spillerne, og det er ikke tilfellet. Vi har hatt flere skadde spillere. Tre av dem har vært ute i cirka en måned nå. Det førte til et behov for å hente noen på lån. Når de heller ikke fungerte, ble konsekvensen at vi sender dem hjem igjen, sier Olsen.

Cecilie Olsen startet å jobbe med sosiale medier som frivillig da hun flyttet til Oslo for å studere. Nå overtar hun som daglig leder. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

At hun i det hele tatt sitter her og blir intervjuet som daglig leder i Manglerud Star, kom brått på.

Cecilie Olsen kom til Oslo som student, med et ønske om å jobbe innenfor idrett og et hjerte for ishockey. Det hjertet var dog plantet hos Stavanger Oilers. 24-åringen er fra Ålgård utenfor Sandnes i Rogaland.

Så sent som i sommer hadde hun ingen anelse om hva hun skulle gjøre med livet.

– Det har gått veldig fort. Jeg ble ferdig med bachelorgraden min nå i sommer, og brukte sommeren på å jobbe litt. Jeg var egentlig ganske fortvilet, for jeg visste rett og slett ikke hva jeg skulle gjøre med livet mitt. Alle sa «Det ordner seg alltid».

Hun bestemte seg for å gjøre oppholdet i Oslo permanent, selv om hun ikke hadde en heltidsjobb her. Arbeidet som ansvarlig for Manglerud Stars tilstedeværelse i sosiale medier var hovedsakelig på frivillig basis. I tillegg har hun en deltidsjobb i et eventbyrå. Den jobben beholder hun, ettersom den er fleksibel og ettersom jobben som daglig leder i Manglerud Star kun er en femtiprosentstilling.

– Jeg har alltid visst at det er idrett jeg vil jobbe med, så sånn sett er dette drømmejobben. Derfor tenkte jeg at jeg ikke kunne la en sånn sjanse gå fra meg. Jeg liker å ta ting på strak arm og har bein i nesa, noe jeg føler at du må ha i en jobb som dette, avslutter Cecilie Olsen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Cecilie (24) er den yngste klubbsjefen i Norden”

  1. Setter pris på samarbeidet så langt og gleder meg til fortsettelsen Cecilie, du er rett kvinne for oss 🙂

Legg igjen en kommentar