Da folk spurte på om det var Connor McDavid eller Auston Matthews som er best i verden, våknet Sidney Crosby

Sidney Crosby. Foto: Charles Leclaire / Reuters / NTB scanpix

Et objektivt svar er nok umulig å finne, men debatten om hvem som er verdens beste spiller må fremdeles inkludere Pittsburgh Penguins-kapteinen.

Den fenomenale sesongstarten til Auston Matthews og det faktum at han spiller i den kanskje mest hockeygærne byen i det mest hockeygærne landet i verden, førte til at Matthews ble det store samtaleemnet i Toronto og Canada.

21 år gamle Matthews gjorde 16 poeng på de sju første kampene denne sesongen, inkludert ti scoringer. Han har nå spilt tre kamper på rad uten å gjøre poeng, men topper fremdeles poengligaen i National Hockey League.

I podkasten «Leafs Lunch» fra TSN har man de siste ukene brukt rikelig med tid på å diskutere om Matthews nå kunne måle seg med Connor McDavid, Edmonton Oilers-kapteinen som vant poengligaen i NHL med sine 108 poeng forrige sesong.

Greg Wyshynski i ESPN konstaterte at dette er et spørsmål du kan stilles uten å svekke troverdigheten din, og avisjournalister begynte å spørre andre NHL-spillere om hvem som er best av Matthews og McDavid (spoilervarsel: de svarer «McDavid»).

– Jeg mener at McDavid har utmerket seg basert på prisene han har vunnet og hvor stabilt han har prestert. Derfor synes jeg det er fair å si at det er et lett valg, sa Sidney Crosby ifølge NHL.com 17. oktober.

– Det er så mange forskjellige spillere. Matthews har stått fram denne sesongen og ser ut til å ha utviklet seg enda et hakk. Det er nok mange spillere med i denne diskusjonen, men det er vanskelig å argumentere imot McDavid. Han har virkelig prestert stabilt. Han har vunnet poengligaene og blitt kåret til ligaens viktigste spiller. Så det er et enkelt valg, la Crosby til.

Sidney Crosby ble stilt dette spørsmålet før hans Pittsburgh Penguins skulle møte Toronto Maple Leafs og Edmonton Oilers i to påfølgende kamper.

Tror du han var litt ekstra motivert for disse to kampene?

Pittsburgh Penguins spilte dagen etter en bortimot prikkfri match mot Toronto Maple Leafs og vant 3-0.

Crosby ga deretter Pittsburgh ledelsen 1-0 mot Edmonton Oilers noen dager senere. Dette var hans første scoring for sesongen.

Connor McDavid utlignet til 4-4 i tredje periode. Lagene holdt hverandre til 5-5 etter ordinær tid. Så vartet Sidney Crosby opp med denne kokosbollen i sudden death:

– Jeg vet ikke om det er det fineste målet han noen gang har scoret, for jeg har ikke sett alle målene hans. Men vet du hva? Han klarer alltid å hente fram sitt beste når dere i media er på ham og sier at McDavid er bedre enn ham. Han hadde et nydelig førstemål. Det var ikke enkelt å score det. Så er han over pucken hele matchen. Og så avslutter han kampen på den måten der. Av og til må du ta av deg hatten. Det er derfor han er verdens beste spiller, sier Patric Hörnqvist til The Athletic.

Hörnqvist er selvsagt partisk – de to er lagkamerater. Du finner nok ingen i Edmonton Oilers som svarer noe annet enn «Connor McDavid» på spørsmålet om hvem som er verdens beste spiller.

– Det er dette som gjør de beste spillerne så gode. Sid har drivkraften til å ville være best hele tiden. Han snakket ikke om det på forhånd og gjorde ikke noe annerledes, men jeg er helt sikker på at det å spille mot McDavid bidro til prestasjonen hans her, sier Jack Johnson, som har vært en nær venn av Crosby i 16 år.

Ifølge Elliotte Friedman i Sportsnet spilte Crosby til sammen 21,13 minutter mot Matthews og McDavid, og i løpet av denne tiden hadde Pittsburgh 61 prosent av alle skuddforsøkene, scoret to mål og slapp ikke inn noen.

Det er for øvrig typisk Sidney Crosby å heve seg når det står mer på spill enn normalt. Det innebærer ikke nødvendigvis mål eller assists. Crosby er først og fremst opptatt av å vinne kamper. Om det betyr at han må vinne duellene i egen sone eller sette pucken i mål, er underordnet. I sluttspillet forrige sesong var det likevel offensivt han utmerket seg, med ni mål og 21 poeng på bare tolv kamper.

Han slappet ikke av mot Calgary Flames natt til fredag, heller. Crosby leverte ett mål og to assists. Scoringen hans var et fenomenalt backhandmål som ytterst få spillere gjør etter ham:

Det er ikke vanskelig å se for seg at reaksjonene i sosiale medier – og kanadisk presse – hadde tatt helt av dersom det var Auston Matthews eller Connor McDavid som scoret et slikt mål.

– Sport er en aldersdiskriminerende industri. Vi heller mot ungdommen. Men når spillere som Matthews og McDavid nekter å erklære at de selv er verdens beste, er det fordi de vet at ting er litt mer komplisert, sier Elliotte Friedman.

Friedman har rett i at det er lett å favorisere de unge, fordi de er nyere i rampelyset og dermed mer spennende enn eldre spillere, som man har fulgt i en årrekke og kjenner ut og inn.

Samtidig trekker ofte Crosby-tilhengerne fram det faktum at han har vunnet Stanley Cup tre ganger, VM én gang, World Cup én gang og blitt olympisk mester to ganger, og dette argumentet er urettferdig overfor Matthews og McDavid, som begge bare er 21 år gamle. De har ikke hatt muligheten til å matche dette. Sidney Crosby hadde heller ikke vunnet noen av disse turneringene ennå da han selv var 21 år gammel.

Svaret på hvem som er verdens beste spiller er derfor fryktelig komplisert. Men at Sidney Crosby er et av navnene som nevnes i diskusjonen, er helt opplagt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar