Dahlberg og Frisk Asker stoppet absolutt alt mot Storhamar

Frisk Asker-målvakt Nicklas Dahlberg storspilte enda en gang da han frustrerte Storhamar i den tredje NM-finalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bare én av de siste 68 avslutningene har endt med scoring for Storhamar, som nå ligger under 1-2 i NM-finalene. Nederst følger noen nye tanker om den uventede veien denne kampserien har tatt. 

Storhamar pepret Frisk Asker-målet med skudd gjennom store deler den tredje finalekampen. Likevel greide ikke NMs store finalefavoritter å overliste Nicklas Dahlberg en eneste gang på de 60 spilleminuttene. I alle fall ikke på en måte som ble godkjent.

Den offisielle skuddstatistikken endte på 49 Storhamar-forsøk på mål uten uttelling. Det er brølsterke tall for Dahlberg og kompani bakerst hos Frisk Asker. De leder nå 2-1 i kamper og kan skaffe seg tre matchballer i finaleserien med triumf hjemme på torsdag.

– Dahlberg har spist Storhamar-spillerne som smågodt i hele kveld, kommenterte Kasper Wikestad på TV 2 da kampen gikk inn i de siste spilleminuttene.

Nesten 50 skudd fra hjemmelaget endte uten scoring. De avslutningene etterfulgte de 19 siste i forrige finale, som bare resulterte i ett Storhamar-mål. Det kan se ut som hedmarkingene må finne noen nye løsninger for å komme seg tilbake i målscorermodus.

Mikael Zettergren innrømmer i samtale med Nitten.no at spesielt han burde ha sørget for scoring i tirsdagens finalekamp.

– Det føles helt for jævlig. Jeg kjenner på et stort ansvar for det selv, siden jeg hadde de beste sjansene. Nå er jeg veldig skuffa, sier Zettergren.

Den rutinerte Storhamar-vingen mislyktes blant annet da han hadde en vanvittig dobbeltsjanse til å sette 1-1. Begge forsøkene ble stoppet av det utstrakte venstrebeinet til Dahlberg. Zettergren mener det er flere årsaker til at Storhamar bare har scoret ett mål på de siste fem periodene.

– Det er uflaks, men også timing og presisjon som mangler. Det positive i alt dette er at vi kommer oss til alle disse sjansene. Da må det også bli scoringer av det til slutt. Frisk Asker er gode til å forsvare målet sitt i dag, og Dahlberg gjør en virkelig bra match, sier Zettergren til Nitten.no.

En omdiskutert Storhamar-nettkjenning ble dømt bort tidlig i oppgjøret, og deretter var det gjestene som skulle skaffe seg ledermålet som til slutt avgjorde alt. Kyle Bonis styrte skuddet til Viktor Björkung perfekt over snaphansken til Oskar Östlund like før kvarteret var spilt.

Umulig å overgå?
Å greie seg unna med null baklengs i en NM-finale på bortebane er en bragd i seg selv. Det er neppe mange andre enn Nicklas Dahlberg som i tillegg har stoppet så mange som 49 skudd i en finalekamp. Tilsvarende keeperstatistikk i en enkeltkamp blir neppe gjentatt i norske NM-finaler med det første.

Trener Jan André Aasland har selvfølgelig en god dose med ros til Frisk Asker-burvokteren etter svenskens prikkfrie bortekamp.

– Det han presterer i dag er helt rått. Han har noen vanskelige matchvinnerredninger som redder oss flere ganger der, poengterer Frisk Asker-treneren i samtale med Nitten.no.

Trener Jan André Aasland hadde god grunn til å applaudere Frisk Asker-mannskapet sitt i NMs tredje finale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aasland trekker også fram de defensive justeringene resten av laget har gjort etter den traurige første finalekampen på Hamar.

– Det blir en forsvarskamp, spesielt i tredje periode der, der backene også rydder unna til karakter 10. Vi har hatt litt andre andre fokusområder, og vært mer nøye på å ligge tett nok, i tillegg til å være fysiske nok, forteller Aasland.

Forvandling og friskmelding
Da lagene møttes til den første finalen i forrige uke så de samme spilllerne slitne ut, og fint lite ga inntrykk av at dette skulle bli en jevn finaleserie. Aaslands Frisk-tropp ble kvitt sykdomstegnene kjapt og triumferte hjemme i Askerhallen søndag.

Det oppofrende forsvarsspillet mot et antatt sterkere Storhamar-lag fortsatte de med i CC Amfi. Og med stjernemålvakt Dahlberg tilbake på sitt aller beste, ble tirsdagens finaleduell en helt annen opplevelse også for vertskapet i blått og gult.

Storhamars dominans ble bare større og større utover i oppgjøret. Men bortelagets evne til å stå imot var, til forskjell fra første finalekamp, meget imponerende. Dersom Frisk Asker fortsetter på denne måten kan årets NM-finaler meget vel gå hele veien til sju spennende finalekamper.

Kne i haka
To minutter ut i midtperioden holdt nok mange suppportere fra Asker pusten. Dagens ubestride bestemann Dahlberg lå langflat på underlaget. Årsaken var et kne fra Andreas Øksnes som traff svensken midt på tygga etter en Storhamar-avslutning.

Heldigvis for Frisk Asker, og resten av finaleserien, så Dahlberg sylskarp ut bare noen få minutter seinere da Storhamar spilte i overtall. Flere feberredninger fra 33-åringen holdt det helt tett da, og sånn fortsatte det resten av kampen. Jubelscener blant hjemmefansen ble det ingen av tirsdag.

Brorparten av de 6052 på tribunene ble holdt på pinebenken hele kampen ut. Hjemmefansen i mjøsbyen må vente til lørdag før de eventuelt får flere mål å feire i egen lekegrind.

Skøytemål eller ikke?
Det er neimen ikke lett å dømme etter regelboka når pucker seiler i nettmaskene via en skøyte. Christian Larrivées tidlige «ledermål» i CC Amfi tirsdag ble et nytt eksempel på det. Sparkebevegelsen, som må til for å dømme bort scoringer i eksempelvis NHL, var definitivt ikke der i dette tilfellet. Men dette er ikke lenger et krav for å annullere mål i norske kamper.

TV 2-ekspert Ole-Kristian Tollefsen mener Larrivée lot den bakerste skøyta henge igjen og «slepe» da den harde pasninga fra Eirik Salsten traff ham, og deretter gikk videre i mål. Tollefsen la også til at han er glad han ikke hadde dommeransvaret på isen.

Kampens dommere gikk gjennom reprisene på video og holdt fast ved den opprinnelige avgjørelsen: Ikke mål. Tja. Vi har litt trøbbel med å se hva Larrivée skulle gjort annerledes når den litt upresise pucken kommer i den hastigheten. Og vi skjønner godt at canadieren mener målet skulle vært godkjent.

Ulykksalig skade
Storhamars Joel Johansson måtte forlate isen med skade i den første perioden. Johansson var meget uheldig da et skøyteblad så ut til å treffe ham høyt på innsida av låret, eller kanskje et sted som er enda vondere.

Dette er uansett dårlig nytt for Storhamar. Partneren til Aaron Irving, årets beste back hos hedmarkslaget, hadde tydelige smerter. Johansson klarte så vidt å halte seg inn mot garderoben. Han kom ikke tilbake i aksjon i tredje finalekamp.

Den svenske 28-åringen har fire mål og fem assist på elleve sluttspillkamper, og sto for 29 målpoeng i grunnserien. Johansson har med andre ord vært viktig i Storhamars backledd denne sesongen, og blir savnet dersom dette betyr at han mister de kommende finalekampene.

Sportsjournalist. Tribuneveteran i NM-sluttspill. Lagleder på breddenivå.

Legg igjen en kommentar