Dallas-kravet til Zuccarello kan være en tabbe

Mats Zuccarello skyter mot Jordan Binnington. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Manager Jim Nills forsiktighet kan være overdreven og sportslig kostbar.

Forhandlingene mellom Dallas Stars og Mats Zuccarello om kontrakt for nordmannen har stoppet opp, angivelig fordi Dallas Stars ikke vil strekke seg lenger enn fire år sitt tilbud, mens Zuccarello ønsker fem år.

Kravet fra 31-åringen er høyst forståelig.

Den kontrakten Mats Zuccarello signerer i sommer, blir mest sannsynlig den største kontrakten i hans liv. Årslønna er ventet å ende mellom fem og sju millioner dollar. Hvis vi tar utgangspunkt i seks millioner, vil en fireårskontrakt ha en totalverdi på 24 millioner dollar og en femårskontrakt 30 millioner dollar.

Vi snakker altså om en bruttopakke på 180-260 millioner kroner.

Komplisert
Hvis vi skal tillate oss å spekulere litt her, kan vi tippe at Dallas-tilbudet ligger på mellom 5,0 og 5,5 millioner dollar, fordi Nill sannsynligvis argumenterer med at pengene er mer verdt i Texas siden denne delstaten ikke har lokal inntektsskatt.

Flere andre klubber kobles til Zuccarello, noe som normalt fører til en viss budkrig. Lag fra delstater med inntektsskatt må derfor over seks millioner dollar for å matche tilbudet fra Dallas.

Buffalo Sabres er ett av lagene som nå kobles til Zuccarello. Hvis Buffalo tilbyr nummer 36 en årslønn på 6,5 millioner dollar, tilsvarer dette en nettolønn på 3,6 millioner dollar. Det er bare 100.000 dollar mer enn Zuccarello vil få i nettolønn hvis Dallas gir ham 5,5 millioner i årslønn.

Dette er bare ett av flere elementer som kompliserer det valget Mats Zuccarello skal ta, sannsynligvis i løpet av få dager. Overgangsvinduet åpnet 1. juli klokken 18:00 norsk tid. Det er såpass få gode vinger på markedet at NHL-klubbene neppe har råd til å vente på svar forbi midnatt 1. juli. De vil ikke risikere at alternative spillere signerer for andre lag mens de venter på nordmannens beslutning.

Svaret fra Zuccarello kommer derfor høyst sannsynlig mellom 18:00 mandag kveld og 06:00 tirsdag morgen.

Elitelag med Zuccarello
Mats Zuccarello gjorde umiddelbar suksess med Dallas Stars etter overgangen fra New York Rangers i slutten av februar. Tross armbrudd gjorde han 11 poeng på 13 sluttspillkamper. Dallas Stars-fansiden BlackoutDallas.com omtaler nordmannen som lagets kanskje beste spiller i sluttspillet.

Dallas gikk fra å være et lag med én god offensiv rekke til et lag med to gode offensive rekker da Zuccarello kom inn. Trener Jim Montgomery hadde allerede etablert et solid defensivt fundament, og med den norske playmakeren ble Dallas et elitelag.

Dallas holdt Stanley Cup-mester St. Louis Blues til uavgjort etter ordinær tid i den sjuende kampen i andre runde. Tilfeldigheter gjorde at det var Blues og ikke Stars som gikk videre til semifinale.

Man kan derfor spørre seg om det er fornuftig av manager Jim Nill å sette håndjern på fireårstilbudet. Hvorfor kan han ikke gi etter for Zuccarellos krav om et femte år?

En kikk på kontraktsforpliktelsene til Dallas Stars gir ikke noe godt svar. Tyler Seguin, Jamie Benn og Esa Lindell er de eneste som har kontrakt i minst fem år framover. Det er rikelig med rom til å inngå dyre kontrakter med spillere som Miro Heiskanen, John Klingberg og Roope Hintz i årene som kommer, selv med Zuccarello under kontrakt i fem år.

15-årsgrense?
Fireårsgrensen bunner derfor sannsynligvis i en skepsis til hvor lenge Zuccarello kan prestere på det nivået han holder nå. Hvis du betaler en spiller 5-6 millioner dollar per sesong, trenger du tross alt at vedkommende også presterer som en 5-6-millionersspiller.

Zuccarello fyller 32 år før neste sesong starter. Han vil være 36 år når en eventuell femårskontrakt er fullført.

Det er selvsagt ikke gitt at en ishockeyspiller presterer på høyt nivå til han er 36 år.

Kroppen får skikkelig juling av å spille en sesong i NHL, hvor tempoet er høyt, taklingene sitter løst og kampene kommer som en rekke på 82 i løpet av cirka 190 dager hver sesong. Over tid utgjør selvfølgelig dette en påkjenning.

Det man har lett for å glemme, er at noen utsettes for denne påkjenningen fra de er 18-19 år, mens andre utsettes for den fra en senere alder av. Mats Zuccarello spilte sin første kamp i NHL som 23-åring, jula 2010.

Hvis vi ser på andre spillere med omtrent samme fysikk, finner vi flere eksempler som tyder på at Zuccarello kan spille i NHL til han er i slutten av 30-årene.

Martin St. Louis spilte sin første hele NHL-sesong som 24-åring. Han leverte på høyt nivå helt til han la opp som 39-åring. Brian Gionta spilte sin første hele sesong som 23-åring og la først opp i en alder av 38 år. Ray Whitney kom for fullt inn i NHL som 21-åring og vartet opp med 77 poeng på 82 kamper som 39-åring. Han la opp i en alder av 42 år. Vjatsjeslav Kozlov og Steve Sullivan er andre eksempler.

Det er lett å finne utallige eksempler på at spillere i NHL presterer nær toppnivået sitt mellom sin 5. og 15. sesong i NHL. Og Zuccarello når ikke sin 15. sesong før han er 38 år.

Sjelden skadet
Nordmannens skadehistorikk bør heller ikke skremme Dallas Stars. Sesongen 2018/19 var hans første i NHL hvor han var ute i en betydelig periode på grunn av skader. Han var ute med skade i en drøy måned hos New York Rangers før jul og i halvannen måned etter overgangen til Dallas.

Dette førte til at han bare spilte 46 av sesongens 82 grunnseriekamper. Han hadde aldri tidligere mistet mer enn fem kamper på en sesong. Selv da han fikk en livstruende hodeskade i sluttspillet for noen år siden, og midlertidig mistet taleevnen, kostet det ham ingen kamper i grunnserien neste sesong.

Risikoen for at det femte året av en eventuell kontrakt med Zuccarello skal påføre Dallas Stars problemer, fremstår som såpass liten at det er verdt risikoen. Nordmannen har tross alt allerede bevist at han passer godt inn i Dallas.

Stars vil trolig være en Stanley Cup-utfordrer i minst tre år framover med Zuccarello i laget.

Det ser rett og slett ut til at Jim Nill gjør en tabbe her, med mindre han får inn en annen spiller som produserer en like positiv effekt på laget som Zuccarello gjorde. Det er ikke mange av dem på markedet denne sommeren.

Nå ser det i stedet ut til at Mats Zuccarello signerer for et annet lag.

Aktuelle klubber
Zuccarello-leiren holder kortene tett til brystet, men Nick Kypreos hos Sportsnet hevdet fredag at Buffalo Sabres har tatt kontakt med nordmannen. Mange norske Zuccarello-fans vil sikkert være negative til dette, men det er det ingen ordentlig grunn til å være. NHL er en eksepsjonelt konkurransejevn liga hvor 15-20 lag hver sesong har ambisjoner om å vinne Stanley Cup, og systemet med lønnstak og draft sørger for at hvilke lag som har vinnersjanse, går i en slags syklus. En femårskontrakt med Buffalo Sabres gir ikke nødvendigvis færre Stanley Cup-sjanser enn andre lag.

Det spekuleres også i at Zuccarello er en slags plan B for Colorado Avalanche, som ønsker å hente inn stjernespilleren Artemi Panarin, men trolig blir slått av enten Florida Panthers eller New York Rangers i kampen om russerens signatur. Dette gir mening. Zuccarello er omtrent den eneste på UFA-markedet som kan gi Avalanche omtrent det samme som Panarin, dog i en litt mindre skala.

Dermed er det naturlig å tenke at også Florida Panthers kan ha Zuccarello som en plan B, hvis Panarin skulle havne i en annen klubb. En kobling mellom Florida og Zuccarello har vi imidlertid ikke sett eller hørt, så dette er ikke mer enn Nittens egen synsing.

Zuccarello er også koblet til Columbus Blue Jackets. Det gir veldig mening, ettersom Columbus nå mister nettopp Artemi Panarin og ellers er et lag bygd for å kjempe om Stanley Cup kommende sesong. Det virker dog lite trolig at Zuccarello ønsker å spille for John Tortorella igjen. Nordmannen spilte sin beste Rangers-hockey etter at Tortorella fikk sparken der og ble erstattet av Alain Vigneault.

De av dere som lytter til podkasten Høy Kølle fikk med dere at jeg også anser New Jersey Devils, New York Islanders og Minnesota Wild som lag som både har behov for en spiller som Zuccarello og rom til å signere ham.

Samtidig er det tillatt for lagene i NHL å gå over lønnstaket med ti prosent om sommeren, så her kan det dukke opp andre lag fra sidelinjen.

Spørsmålene er mange og svarene er få akkurat nå.

Men snart er det mandag.

P.S. VGTV dekker åpningen av overgangsvinduet i NHL med en direktesending mandag kveld, hvor undertegnede er en av gjestene hos Vegard Aulstad.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Dallas-kravet til Zuccarello kan være en tabbe”

  1. Som trofast Rangers fan var det kjipt å miste Zucca men siden Dallas er der de er nå håper jeg det løser seg der. For Zucca å være i en klubb som kan kjempe om Stanley Cup i årene som kommer er jo kult uansett. Får Rangers Panarin og Zucca blir i Dallas er jeg fornøyd. Håper på suksess for Zucca! Spennende til mandag! Får følge VGTV fra kl.18.

Legg igjen en kommentar