Danmark – Norge 3-0: Dette lærte vi av tapet for naboen

Danskene jubler etter Nicklas Jensens 1-0-scoring. Foto: David W Cerny / Reuters / NTB scanpix
Danskene jubler etter Nicklas Jensens 1-0-scoring. Foto: David W Cerny / Reuters / NTB scanpix

NEW YORK (Nitten.no): Danmark – Norge 3-0 (2-0, 1-0, 0-0): Norge måtte vinne fredagens match mot arrangørnasjonen Danmark for å holde liv i håpet om å kvalifisere seg for kvartfinale i VM. Det håpet levde ikke lenge.

VM i Danmark handler nå offisielt om å unngå nedrykk for Norges del, etter en begredelig forestilling mot vertsnasjonen foran meget begeistrede tilskuere i Herning fredag.

De norske iskrigerne åpnet kampen godt og spilte med en høyere intensitet enn tilfellet var mot Canada i 0-5-tapet torsdag. Danskene lot seg inspirere av det entusiastiske hjemmepublikummet og kjempet seg til initiativet noen minutter inn og holdt fast ved det i mesteparten av perioden, før Norge fikk et overtallsspill og styrte mest en liten periode nærmere slutten av åpningsperioden.

Så kom det likevel et dansk mål først, etter at Mathis Olimb ble utvist og danskene fikk spille i overtall. Nicklas Jensen overlistet Henrik Haukeland med et skudd da Norges keeper hadde trafikk foran seg og dårlig oversikt.

Haukeland ble innledningsvis satt på flere prøver enn sin kollega i andre ende av isen, Toronto Maple Leafs-keeperen Frederik Andersen, men Norges burvokter var solid i posisjoneringen og hadde nokså god kontroll på de andre skuddene som kom imot.

– Jeg synes vi spiller bra. Det er små marginer. Vi må holde oss unna utvisningsboksen, oppsummerte Alexander Bonsaksen overfor Viasat etter de første 20 minuttene.

Til Olimbs forsvar, var utvisningen hans et resultat av svært streng dømming.

Og det bør påpekes at Norge bare fikk testet Frederik Andersen med to skudd i første periode.

Tidlig i andre periode ble danskenes Nichlas Hardt feilaktig utvist for keeperobstruksjon. Den største sjansen i Norges overtallsspill var det likevel danskene som fikk, da undertallseksperten Frans Nielsen kom alene med Haukeland under en kontring. Haukeland fulgte Nielsens avslutning dragning for dragning og reddet.

Nicklas Jensen økte til 2-0 da Danmark fikk sjansen i et nytt overtall etter en norsk utvisning, denne gang på Daniel Sørvik. Målet var omtrent en blåkopi av 1-0-målet. Haukeland var dekket og Jensens avslutning hard og god.

Danmark var ikke ferdige for dagen. Tommy Kristiansen ble utvist for Norge og hjemmelaget scoret i overtall enda en gang. Frederik Storm løftet pucken i mål fra kloss hold etter en fin pasning for styring fra Mikkel Bødker.

– Jeg er ikke sikker på at vi slår Sør-Korea heller, jeg. Vi kan rykke ned. Det er det ingen tvil om, konstaterte Viasat-kommentator Morten Langli.

Norge hevet seg etter den andre pausen, da stillingen allerede var 0-3. Thomas Valkvæ Olsen og Tobias Lindström kom begge til fine sjanser, men Andersen nektet dem jubel.

Etter hvert ble det åpenbart at kamputfallet var avgjort, selv om det norske laget kjempet hele veien og kom til noen få gode sjanser. Norge evnet rett og slett ikke. Kampen endte med 3-0-seier til danskene.

Tristessen ble selvfølgelig forsterket av at Norge kom til denne matchen uten å ha scoret mål mot både Finland og Canada. Etter dette 0-3-tapet mot Danmark, er det nå 189,47 minutter siden sist Norge scoret mål i dette mesterskapet.

Man kan forstå hvorfor Morten Langli er bekymret …

Danskenes Patrick Russell jubler over Nicklas Jensens 2-0-scoring, mens norske spillere fortviler. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix
Danskenes Patrick Russell jubler over Nicklas Jensens 2-0-scoring, mens norske spillere fortviler. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix
  • Pasningsspillet er for dårlig

Det norske laget sliter med å etablere eget spill. Pasningene var ikke presise nok mot Danmark, noe som førte til at man sjelden klarte å ha kontroll over den i offensiv sone. Det er jo først og fremst dette Mats Zuccarello, Patrick Thoresen og Mats Rosseli Olsen kunne ha hjulpet Petter Thoresens lag med. Savnet av disse spillerne er åpenbart stort.

 

  • Dømmingen var ikke imponerende

Den var heldigvis heller ikke avgjørende, for begge lag ble ofre for merkverdige beslutninger fra sebrafolket. Det virket som om dommerne også sovnet på tampen av kampen, for deres overdrevne blåseiver innledningsvis utviklet seg til blåsenekt mot slutten av oppgjøret.

 

  • En god avslutter er viktig på dette nivået

Nicklas Jensen scoret de to første målene på nærmest identisk vis, og det er ingen tilfeldighet. Han var plassert i disse skuddposisjonene fordi han har et kvikt, hardt og presist skudd. 25-åringen har spilt i NHL, men ikke klart å etablere seg der. Han fikk 24 matcher for Vancouver Canucks fra 2012/13 til 2014/15 og deretter sju matcher for New York Rangers. Etter en god sesong for farmerlaget til Rangers (55 poeng på 70 kamper i AHL), dro han til Jokerit og KHL, der han gjorde 19 mål og 37 poeng på 54 kamper.

 

  • En debatt Norge bør ta

Debatten om hvorfor Danmark lykkes med å produsere flere NHL-spillere enn Norge, eller hvorfor Danmark tilsynelatende er et bedre landslag enn Norge akkurat nå, er selvfølgelig meget interessant. Det er mange likhetstrekk mellom våre to nasjoner, ikke minst i innbyggertall. Norge har faktisk også flere ishaller og flere registrerte spillere, ifølge denne VG-artikkelen. Et interessant punkt i artikkelen til Øystein Jarlsbo er at den danske landslagsledelsen tidlig på 2000-tallet «bestemte» at Danmarks landslagsspillere skulle spille for klubber i utlandet.

 

  • Svaret kan være: Tilfeldigheter

Vi snakker likevel om så få spillere at dette like gjerne kan være at dette er tilfeldig som at det er en statistisk betydelig tendens. Det er flere norske spillere som kunne ha spilt i NHL det siste tiåret: Jonas Holøs, Mathis Olimb og Anders Bastiansen, for å nevne noen. Vi har jo også ganske nylig hatt Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen der, i tillegg til at Andreas Martinsen og Mats Zuccarello fremdeles har NHL-kontrakter.

 

  • Holøs-bruken spilte ingen rolle

Det var nok mange, inkludert undertegnede, som lurte på hvorfor landslagstrener Petter Thoresen valgte å bruke Jonas Holøs i 25,11 minutter i den isolert sett meningsløse (= allerede tapte) kampen mot Canada torsdag, ettersom Norge skulle spille denne langt mer avgjørende matchen mot Danmark fredag. Jonas Holøs er vant til å spise minutter som sukkertøy og fortsatte som normalt mot danskene. Det er vanskelig å se at dette egentlig spilte noen som helst rolle.

 

  • Behagelig reklamefravær på isen

Det snakkes mye, og vil bli snakket enda mer etter dette, om hvordan norsk hockey kan utvikle seg. Én vei til forbedring er å få mer penger inn i sporten, slik at man kan satse mer på trenerutdanning og så videre. Og én måte å få mer penger inn på, er å lokke til seg enda flere tilskuere. Og det er her jeg kommer til det som er poenget: VM spilles på nesten helt rene isflater. Det er en reklame i midtsirkelen, men ellers på isen er den svarte, lille pucken vi er så glad i, veldig enkel å se. Det er lettere å rekruttere nye fans til sporten hvis de faktisk klarer å se pucken. Det er forståelig at økonomisk pressede klubber i Norge vil ha reklame på så store deler av isflaten som mulig, men jeg er helt overbevist om at dette har en veldig dempende effekt på rekrutteringen av nye fans. Hvis man ikke ser pucken, føler man seg dum fordi man tror at alle andre klarer det enkelt. Og for oss som ser mye hockey, er det enklere å følge spillets gang fordi vi er vant til å lese spillernes bevegelser.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Danmark – Norge 3-0: Dette lærte vi av tapet for naboen”

  1. Under overskriften: «En debatt Norge må ta», er det mulig å ta fatt i utviklingen av norsk ishockey i bredde og i elite, sett i forhold til den Strategiplanen NIHF nå har hatt noen år.

  2. Lørenskog og Kongsvinger har hatt relativt «rensket» is uten særlig mye reklame. Dårlig analyse å tro at det er korrelasjon mellom interesse og isreklame. Fasiliteter og jevne kamper trumfer dette big time.

Legg igjen en kommentar