Dave Tippett skal redde Connor McDavid-æraen i Edmonton

Ken Holland ønsker Dave Tippett (til høyre) velkommen til Edmonton Oilers. Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP

Ken Hollands valg som hovedtrener for Edmonton Oilers er en veteran som aldri har vunnet noe.

Sportsnet formulerer det – trolig utilsiktet – fint i sin artikkel om treneransettelsen som manager Ken Holland annonserte tirsdag:

«Det er Dave Tippett sin tur til å prøve lykken og snu Edmonton Oilers rundt, ettersom han tirsdag ble utnevnt til den åttende hovedtreneren i Oilers på tolv sesonger.»

Det er Dave Tippett sin tur.

Sånn fungerer NHL. Det er bare 31 lag i NHL, og de kan velge og vrake blant trenere i hele Nord-Amerika og hele Europa, men av de seks siste treneransettelsene som er gjort i NHL, falt valget i fem av tilfellene på trenere som har hatt tilsvarende jobb i andre NHL-klubber før.

– Jeg satte sammen en liste på 15-17 kandidater. Tre-fire hadde ikke vært NHL-trener før. De fleste hadde erfaring fra NHL, fortalte manager Ken Holland under tirsdagens pressekonferanse i Edmonton.

Holland la til at Dave Tippett hele tiden var øverst på listen hans, men poengterte at han ville bruke tid for å være sikker på at dette føltes riktig.

Se pressekonferansen her:

– Jeg verdsetter erfaring. Dave har vært trener i over tusen kamper i NHL. Jeg mener at det kan være stormfulle farvann i NHL og det å ha en trener som har vært igjen om dette før, er positivt, argumenterte Holland.

– Lagene hans spiller med struktur. Han holder spillerne ansvarlige, la den ferske Edmonton Oilers-manageren til.

Erfaring, altså. Nei, ikke kun erfaring, men NHL-erfaring.

Dave Tippett er sannsynligvis en god trener. Det er ikke lett å få en jobb som trener i NHL, så du bør ha noe å fare med når du får en slik jobb og beholder den over flere sesonger. Han har også spilt over 700 kamper i ligaen, samt deltatt i OL to ganger for Canada som spiller.

Vi vet allerede at Rikard Grönborg ønsker å bli hovedtrener i NHL, og han har vært svært flink til å formidle dette ønsket i media det siste halvåret, så dette er noe alle i NHL er klar over nå.

Grönborg ledet Sverige til VM-gull både i 2017 og 2018, og takket før årets VM ja til jobb som hovedtrener i Zürich Lions fordi det er en av toppjobbene i Europa og ingen lag i NHL ville ansette en trener som ikke allerede har vært trener i NHL.

Sagt på en annen måte: Har du ikke allerede mislyktes i NHL, får du ikke sjansen til å mislykkes der.

Hvorfor er Dave Tippett en bedre kandidat enn eksempelvis Grönborg?

La oss se på hva Tippett har gjort som trener i NHL. Han tok over et sterkt Dallas Stars-lag i 2002, der Mike Modano var stjernesenter, Sergej Zubov var power-play-sjef og Marty Turco var en keeper av stort kaliber.

I løpet av seks sesonger som trener for Dallas Stars, ledet Tippett klubben til over 100 poeng i grunnserien tre ganger. Dallas røk ut i første runde tre ganger, i andre runde én gang, i tredje runde én gang og havnet utenfor sluttspill den siste sesongen, i 2008/09.

Neste NHL-jobb kom i Phoenix Coyotes, som etter hvert ble døpt om til Arizona Coyotes.

Her ble Tippett fra 2009/10 til 2016/17. Den første sesongen tok laget 107 poeng i grunnserien, men røk ut i første runde. Den andre sesongen falt produksjonen til 99 poeng, og det ble enda en exit i første runde av sluttspillet.

Den tredje sesongen ledet han Coyotes til tredje runde av sluttspillet, men i deretter fulgte fem sesonger utenfor sluttspill.

Det er det. På 14 sesonger i NHL har Dave Tippetts lag to ganger vært i tredje runde, og ellers stort sett røket ut i første runde (fem ganger) eller havnet utenfor sluttspill (seks ganger).

Tippett ledet også Team Canada i VM i 2014. Det tok slutt i kvartfinalen.

Nå skal han altså lede Edmonton Oilers, hvor Connor McDavid på fire sesonger kun har opplevd sluttspill én gang.

For Edmontons del får vi håpe at Tippett er rett mann. Det er nok en grense for hvor lenge McDavid har tålmodighet til å vente på at Oilers skal bli en reell tittelutfordrer.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar