De 10 største talentene i NHL

2018-draften er over og NHL-klubbene har sikret seg nye talenter. Vi rangerer de mest lovende av dem.

NEW YORK (Nitten.no): Du klarer nok å gjette deg til hvem som topper listen over de største talentene i NHL, uansett hvordan man definerer talent i en kåring som dette. Enten grensen settes ved null NHL-kamper, 10 NHL-kamper eller 25, er det en svensk back som troner øverst. Det kommer vi ikke utenom. Ikke ønsker vi det, heller.

Rasmus Dahlin er sannsynligvis det største backtalentet verden har sett på mange tiår.

Vi velger i denne kåringen å holde oss til kriteriene for Calder Trophy, som deles ut til årets nykommer i NHL. Det betyr at ingen på listen kan ha spilt mer enn 25 grunnseriekamper.

Her er NHLs ti største talenter ifølge Nitten.no:

10) Ilja Samsonov, Washington Capitals

21-åringen fra Magnitogorsk skal spille i Nord-Amerika kommende sesong. Han kommer til å starte sesongen i Hershey Bears i AHL. Så får vi se hvor lang tid det tar før han blir en trussel for Capitals’ stjernekeeper Braden Holtby. Philipp Grubauer presset Holtby denne sesongen, men er i Colorado Avalanche nå, så han står ikke lenger i veien for Samsonov. Det blir interessant å se hvordan den 191 centimeter høye målvakten takler overgangen fra KHL, hvor han har tre sesonger på rad med minst 92,5 i redningsprosent og 2,31 eller bedre i innslupne mål per kamp.

9) Kailer Yamamoto, Edmonton Oilers

Denne raske og lille vingen har dominert WHL og på aldersbestemt landslagsnivå og fikk en smakebit på NHL allerede i starten av 2017/18-sesongen, før han etter ni kamper ble sendt tilbake til Spokane Chiefs. Der tok det tid før han ristet av seg skuffelsen over at rekkekameraten ikke lenger het Connor McDavid, men da han først tok seg sammen, kom poengene igjen.

Det positive med en liten og rask spiller som dominerer på aldersbestemt nivå, er at de ikke dominerer fordi de har en fysisk fordel, men fordi de tekniske og taktiske evnene er så gode. Vi er ikke sikre på at han spiller fast i NHL kommende sesong, men når han først etablerer seg i ligaen, kan han fort bli en permanent makker til McDavid og en permanent hodepine for motstandernes backer.

8) Ryan Donato, Boston Bruins

Donato er den eldste spilleren på denne listen med sine 22 år. Han spilte tre sesonger for Harvard i NCAA og gjorde fenomenale 60 mål og 104 poeng på 97 matcher der. I løpet av tolv kamper på tampen av NHL-sesongen leverte han ni mål. Donato gjorde seg dessuten bemerket under OL i vinter, med fem mål og seks poeng på fem kamper for USA. Han fikk ikke spilletid for Boston i sluttspillet, men kan spille seg inn i topp 6 på forwardsiden der kommende sesong.

7) Casey Mittelstadt, Buffalo Sabres

Buffalo har funnet en klassespiller her. Mittelstadt ble kåret til den beste spilleren i U20-VM denne sesongen, etter å ha gjort 11 poeng på 7 kamper for USA. Han leverte også fem poeng på seks matcher for Sabres på tampen av sesongen, etter å ha gjort seg ferdig med collegehockey på ett år hvor han gjorde 30 poeng på 34 kamper – som er knallsterkt av en 19-åring! Mittelstadt er kreativ, teknisk vidunderlig og tenker lynraskt.

6) Miro Heiskanen, Dallas Stars

Det er ikke alle forunt å bli kåret til den beste backen på øverste seniornivå i hjemlandet ditt som 18-åring, men Heiskanen ble det i SM-Liiga nå, etter å ha gjort 11 mål og 23 poeng på 30 matcher. Han ble også kåret til turneringens beste back da Finland vant U18-VM for to år siden, da han vartet opp med 12 poeng på 7 matcher. Nå skal han til Dallas Stars, som tok ham som nummer tre totalt i draften i fjor.

5) Eeli Tolvanen, Nashville Predators

Bare 19 år gammel har denne finnen allerede utrettet mye. Han har gjort over et poeng per kamp i en OL-turnering (kom på turneringens All Star-lag etter 9 poeng på 5 kamper i vinter), gjort et poeng per kamp i en VM-turnering (4 på 4 i Danmark nylig) og imponert i KHL med 19 mål og 36 poeng på 49 kamper for Jokerit denne sesongen. Nå venter NHL. Vi gleder oss!

4) Carter Hart, Philadelphia Flyers

Hart er kanskje den beste keeperen noensinne i WHL. Han er den eneste noensinne som har blitt kåret til denne juniorligaens beste keeper tre sesonger på rad. Hart er også den eneste som er blitt kåret til årets keeper i CHL, altså de tre juniorligaene til sammen, to ganger. Han avsluttet juniorkarrieren med 2,01 i innslupne mål i snitt per kamp og en redningsprosent på 92,7, samt seks shutouts, hvilket er rekord. Philadelphia Flyers kan knapt vente på å få Hart NHL-klar. Det kan gå raskere enn hva som er normalt for en keeper.

3) Andrej Svetsjnikov, Carolina Hurricanes

En fysisk voksen ving som tilpasser seg lagets behov. Trenger man en målscorer, scorer han mål. Trenger man en playmaker, slår han målgivende pasninger. Som 16-åring gjorde Svetsjnikov 1,21 poeng per kamp for Muskegon Lumberjacks i USHL. Det var bare 0,04 bak Casey Mittelstadt, som er ett år eldre og toppet ligaen i poeng per kamp, men bare spilte halvparten så mange matcher. Det er ikke utenkelig at Svetsjnikov går rett inn på Carolina-laget som den beste spilleren der. Så god er han.

2) Elias Pettersson, Vancouver Canucks

19-åringen slo alt som var av rekorder i svensk hockey denne sesongen. 24 mål og 56 poeng på 44 kamper i grunnserien var det meste av en junior noensinne. Han satte juniorrekord i sluttspillet også, med 10 mål og 19 poeng på 13 matcher da han ledet Växjö til SM-gull. Han ble kåret til sluttspillets viktigste spiller. Pettersson runda svensk hockey før han ble 20 år gammel.

1) Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Det åpenbare førstevalget i 2018-draften. En back som liker å takle, er solid defensivt og en tryllekunstner offensivt. God på skøyter. Frekk. Tunnelkåt. Morsom. Moden. Selv ikke Buffalo vil klare å ødelegge dette talentet. Dahlin anses for å være bedre som 18-åring enn Erik Karlsson, John Klingberg og Victor Hedman var. Du kan legge til Nicklas Lidström der også. Det er rått, det!

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar