– De bryr seg mer om deg som menneske her

Austin Cangelosi er en av flere spennende nykommere i Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Austin Cangelosi har fått et fantastisk førsteinntrykk av både byen og klubben Lillehammer.

LILLEHAMMER (Nitten.no): Austin Cangelosi (23) har aldri spilt hockey utenfor USA. Han kjenner kun til den knallharde konkurransen som eksisterer i USAs beste juniorliga, USHL, i collegeserien og i den nest beste nordamerikanske proffligaen – AHL.

Som amerikaner er han dessuten oppdratt til at seier er det eneste som teller. I USA huskes vinnerne, mens resten blir glemt. Så når en hockeyspiller får en liten skade der, er det bare å bite tennene sammen og spille videre.

Alt for at laget skal vinne.

Det snakkes mindre om at dersom du spiller med en skade som er så alvorlig at du forverrer den og blir satt ut av spill i lang tid, kan laget enkelt hente inn en annen spiller.

Austin Cangelosis instinkt var derfor å ta på seg skøytene og resten av hockeyutstyret og ta del i de første treningene med Lillehammer da han ankom Norge i sommer. Selv om han sleit med en lyskeskade.

Han var helt ny i byen, helt ny i klubben, og det eneste fokuset var å gjøre et godt førsteinntrykk på klubbledelsen. Men det sportslige apparatet rundt Lillehammers A-lag så at han var skadet.

– Det var frustrerende å komme hit og måtte være tilskuer mens alle deltok på treningene. Jeg satt på tribunen, mens jeg virkelig hadde lyst til å komme i gang med å spille hockey og vise dem hva jeg kan gjøre, men de var fantastiske her! De ba meg om å slappe av, hvile og bli frisk, forteller Austin Cangelosi til Nitten.no.

– I Statene presser de deg til å gå tilbake på isen med en gang, så du spiller ofte med skader. Her sier de at det ikke er noe poeng, og ba meg ta den tiden jeg trengte til å bli helt frisk, legger han til.

En ukes tid senere var han «fit for fight». Friskmeldt.

Og takknemlig.

– De bryr seg mer om deg som menneske her. Det spiller ingen rolle hvem du er. Hvis du er en del av laget, bryr de seg om deg. De vil at du skal gjøre det bra, for da gjør laget det bedre. De vil at jeg skal ta vare på meg selv først, for jeg gjør mer nytte hvis jeg spiller på 100 prosent enn 80 prosent.

For et lag som Lillehammer, er det fantastisk å få tak i en spiller som har toppet poengligaen både i et USHL-lag (Youngstown Phantoms) og et NCAA-lag (Boston College), og som har spilt 50 matcher i AHL i en alder av 23 år. Å få en slik spiller hit, og samtidig oppleve at han er fylt med takknemlighet allerede før den første pucken droppes i sesongen 2018/19, er enda bedre.

– Du får alltid er førsteinntrykk, med én gang du kommer et sted. Av og til vil du ikke dømme for raskt, men mitt førsteinntrykk har vært virkelig bra. Det er jo veldig vakkert her, med fjellene, med elva og hvordan byen er bygd opp, sier Cangelosi til Nitten.no.

Lillehammer er velkjent blant sportsinteresserte amerikanere etter de olympiske lekene i 1994, så den 171 centimeter høye senteren fra Florida hadde hørt at byen var flott før han kom hit.

– Du forstår det likevel ikke helt før du er her og opplever det selv og kan føle det. Det har vært mye varmere enn jeg trodde også. Og folk her har virkelig jobbet for at jeg skal finne meg til rette her, forklarer han.

– Hvorfor valgte du Lillehammer?

– Jeg snakket med treneren (Mikael Kvarnström, red.anm.) og med noen av spillerne i laget først. Jeg likte veldig godt det de hadde å si. De nevnte at vi har en tett sammensveiset gjeng her og at vi alle bor sammen, iallfall 20 av oss. Den nærheten likte jeg. I fjor var jeg i et lag hvor mange spilte for sin egen del, så jeg hadde lyst til å komme til et lag hvor man spiller for hverandre. Det gjorde meg begeistret.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– Mitt største fortrinn er farten min. Når jeg spiller opp mot mitt beste, beveger jeg føttene og spiller i høyt tempo, og får backene til å rygge. Farten min kan skape noen målsjanser. Jeg liker også å spille uten puck, å forechecke og sette press på motstandernes backer og få dem til å gjøre feil, som vi kan utnytte og forhåpentlig score mål på.

– Du liker å spille i undertall også, stemmer det?

– Power-play er morsommere, ikke misforstå, men jeg liker å spille i undertall også, ja. Jeg er villig til å blokkere skudd og forsøker hele tiden å bruke farten min til å være en trussel, avslutter Austin Cangelosi.

Alt for å vinne, med andre ord. Bortsett fra å spille med skade. Ikke i Lillehammer.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “– De bryr seg mer om deg som menneske her”

Legg igjen en kommentar