De fascinerende tallene bak Aleksander Barkovs storspill

Aleksander Barkov. Foto: Steve Mitchell-USA TODAY Sports

Aleksander Barkov omtales som NHLs mest undervurderte spillere. Det stemte nok før, men gjør det neppe nå.

– Han spiller ikke i Toronto, så åpenbart har han ikke dette hver dag, sier Mike Babcock og gestikulerer med hånden ut mot det store pressekorpset som følger Toronto Maple Leafs-trenerens pressekonferanse.

«Han» er Aleksander Barkov. 23-åringen fra Tampere i Finland, som er førstesenter i Florida Panthers og står med 33 poeng på 32 kamper denne sesongen, samt -9 i pluss/minus.

Det er ikke noe ekstraordinært i disse tallene.

Barkov er «bare» nummer 44 i poengligaen når dette skrives torsdag kveld. Han er ikke engang blant topp 10 blant senterne i ligaen.

Likevel er undertegnede overbevist om at Aleksander Barkov kommer til å vinne Selke Trophy som NHLs beste defensive forward når denne sesongen er over. Ettersom Patrice Bergeron igjen har skadeproblemer, er det vanskelig å se en mer åpenbar kandidat.

– Han er en virkelig god spiller og høyt respektert i ligaen. Jeg tror at hvis dere snakker med trenere eller spillere, er det ingen som undervurderer ham. Men han spiller i et marked hvor han ikke får så stor oppmerksomhet som han ville ha fått andre steder, sier Babcock.

Det er ikke så underlig at Babcock er imponert. Barkov scoret hat trick for Florida mot Toronto for noen dager siden.

Det er ikke mange som scorer hat trick mot Toronto (Mats Zuccarello har gjort det), men det er ikke det vi skal sette søkelyset på i denne artikkelen. Vi skal heller se på andre tall:

* Aleksander Barkov har pådratt motstanderlagene 25 utvisninger. Det er mest i hele NHL.

* 23-åringen har ikke pådratt seg en eneste utvisning selv.

* Barkovs +25 i utvisninger er overlegent best i NHL. Nummer to er Johnny Gaudreau og Nico Hischier med +15, mens Elias Pettersson er nummer fire med 12. Altså under halvparten av Barkov.

* Barkov er nest beste i hele NHL i gjenvinninger, med 52. Bare Mark Stone (53) er bedre. Connor McDavid er nummer tre med 49, deretter er det et stort sprang ned til fjerdeplassen, som har 44.

* Barkov har vunnet fjerde flest dropper i NHL med 426 droppseirer. Han er ligaens 18. beste spiller i prosent med 53,3 (Ryan O’Reilly i St. Louis er best med 59,7).

* Barkov er nummer én blant forwardene i NHL i istid per kamp med sine 23,09 minutter per kamp og nummer én i antall bytt per kamp med 28,7.

* Barkov er blant de 30 mest brukte forwardene i undertall med 2,14 minutter i snitt per kamp der.

Når man ser disse tallene, forstår man hvorfor Aleksander Barkov nyter så stor respekt blant de andre spillerne i NHL.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar