Den enkleste forklaringen på Vegas-suksessen er kanskje den beste

Gerard Gallant er nominert til årets trener i NHL. Det vil være meget oppsiktsvekkende om han ikke vinner prisen. Foto: James Carey Lauder / Reuters / NTB scanpix
Gerard Gallant er nominert til årets trener i NHL. Det vil være meget oppsiktsvekkende om han ikke vinner prisen. Foto: James Carey Lauder / Reuters / NTB scanpix

Toronto Maple Leafs’ president Brendan Shanahan har en enkel forklaring på hvorfor Vegas Golden Knights er i Stanley Cup-finalen.

NEW YORK (Nitten.no): 14. august i fjor, altså snaut to måneder før NHL-sesongen 2017/18 startet, hadde bookmakerne Vegas Golden Knights nederst på listen over favoritter til å vinne Stanley Cup, med 200 i odds.

Ingen stusset over dette. Ingen. Vegas-laget hadde ennå ikke spilt en eneste kamp. Det nystartede laget ble som kjent satt sammen av spillere andre lag ikke hadde beskyttet (alle lag kunne beskytte enten 1 keeper, 3 backer og 7 forwards eller 1 keeper og 8 utespillere) eller av spillere andre lag ga Vegas for at Golden Knights skulle ta på seg ubeleilige kontrakter.

Nå er Vegas Golden Knights i finalen i Stanley Cup, mot Washington Capitals. Første kamp spilles natt til tirsdag, med dropp litt over 02.00 norsk tid.

Nitten.no har tidligere forklart noen av årsakene til den oppsiktsvekkende suksessen. Vi pekte på tre store faktorer: Speidingene, avtalene og tragedien.

Les mer om dette her: Valgene som gjorde Vegas til en suksesshistorie

Samtidig er det verdt å lytte til hva smartere hockeyhoder trekker fram som årsaker, og et av de smarteste hockeyhodene i NHL er Brendan Shanahan, som er president i Toronto Maple Leafs og er trygg nok på seg selv til å utnevne en 32-åring som manager.

Les mer om dette her: Slik er NHL i ferd med å endres

Shanahans forklaring er like enkel som den er god.

– Vi har lært at vi ikke er så smarte som vi trodde vi var. Men vi har også lært hva man kan oppnå når alle følger samme plan lojalt. Det er det jeg først og fremst får ut av å se Vegas Golden Knights, sier Brendan Shanahan til Prime Time Sports.

Toronto-presidenten hadde ikke selv sett laget i aksjon da han først la merke til den gode sesongstarten deres, men da han omsider gjorde det, bet han seg merke i at dette laget virkelig så veldig bra ut og at seirene ikke kom gjennom flaks eller tilfeldigheter.

– Jeg har hørt at de omtaler seg selv som «De uønskedes land». De har nok alle fått stoltheten sin såret, inkludert treneren. Hockeyen kan få oss alle på landjorda. Disse spillerne kom til sesongen med noe å bevise, og de bestemte seg for at den beste metoden for å vise alle hvor gode de egentlig er, var å støtte seg på hverandre og følge samme plan, sier Shanahan.

Det finnes tall som underbygger at Vegas Golden Knights er mer et produkt av lagarbeid enn individuelle ferdigheter. På isen har det sett ut som at planen til trener Gerard Gallant har vært å spille kontringshockey. Tallene støtter dette visuelle inntrykket også.

Vegas står med beskjedne 49,82 i Corsi (skuddforsøk for delt på skuddforsøk imot), hvilket indikerer at laget tilbrakte vel så mye tid i egen sone som i motstanderen. Faktisk har det ikke engang vært så vel – Vegas har tilbrakt 30,65 prosent av tiden motstandernes sone og 34,12 prosent av tiden i egen sone (i spill fem mot fem).

– De har alle bestemt seg for å følge trenerens plan lojalt. Ingen slår av på arbeidsinnsatsen. Når jeg ser spillerne i laget deres backchecke i midtsonen, slår det meg at jeg aldri har sett et lag backchecke på den måten – noensinne.  Vi kaller oss en flott lagidrett og de utøver den som et lag bedre enn noen andre akkurat nå, konstaterer Shanahan.

Og dette er nok den beste forklaringen vi har sett så langt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar