Den horrible skaden ble starten på oppturen

Adrian Saxrud Danielsens karriere skjøt fart etter en alvorlig skulderskade i 2015. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

– Jeg var nær ved å legge opp, forteller Adrian Saxrud Danielsen.

LILLEHAMMER (Nitten.no): Allerede som 18-åring spilte Adrian Saxrud Danielsen en hel sesong for Storhamars A-lag i Get-ligaen. Så reiste han til Canada og juniorligaen QMJHL, hvor han spilte for Drummondville Voltigeurs, før han kom tilbake til Hamar.

Som 21-åring fikk han sine første kamper for det norske A-landslaget. Han slet imidlertid med å få ut sitt offensive potensial og ble lånt ut til Herlev Eagles i Danmark 1-2 år senere, i 2015.

Håpet var at Adrian Saxrud Danielsen skulle slå ut i full blomst der.

Som en ny spiller
– I første seriekamp for Herlev, faktisk i første eller andre bytt, fikk jeg en takling fra blindsiden og kragebeinet var plutselig i flere biter. Så da var det inn til «møbelsnekkeren» på sykehuset og få satt inn metallplate og masse skruer, forteller Saxrud Danielsen til Nitten.no.

– Jeg var faktisk nær ved å legge opp. Bruddet var kjempestygt. Det var usikkert om jeg ville tåle en takling igjen eller klare å skyte et skudd. Men takket være god hjelp, og en ganske heftig egeninnsats, er jeg bedre trent enn noen gang, legger han til.

Saxrud Danielsen tar en bit av lunsjen. Vi sitter i kantina i Olympiaparken. 25-åringen er nettopp ferdig med dagens treningsøkt på isen. Et par timer tidligere, før denne treningen, snakket jeg med trener Mikael Kvarnström om nettopp Adrian Saxrud Danielsen.

– Han er den eneste nye backen fra i fjor. Adrian har vi selvsagt fulgt i mange år. Det er en ganske interessant reise som han har gjort. Han spilte for Storhamar, var en stor og ordentlig back, men litt treg i skøytegåingen. Så la han vel om treningen i Danmark og i tiden etterpå. Da han kom til Stjernen, var han som en ny spiller. Han hadde fått bra fart og blitt mer komplett, sier Kvarnström til Nitten.no.

Tilfeldighetene lever sitt eget liv. I stedet for at karrieren var over, la Saxrud Danielsen seg i hardtrening. Herlev Eagles trengte ham sårt, og ga ham enormt mye spilletid da han omsider ble friskmeldt.

– Jeg tilbake bedre trent enn noen gang og spilte 30-40 minutter per kamp, for vi hadde ikke backer på det laget. Da fikk jeg spilt meg inn igjen. Fra å ha spilt hvert 7. eller 8. bytt i Storhamar, til å spille annethvert bytt – og kanskje doble bytt også – i Herlev.

Det ble bare 19 kamper sesongen 2015/16. Etter utlånet i Danmark forlot hamargutten barndomsklubben Storhamar og signerte for Stjernen. Der slo han virkelig ut i full blomst. Som 24-åring gjorde den 190 centimeter høye backen 31 poeng på 45 matcher i Get-ligaen.

– Det var veldig kult. Det ga selvtillit og var veldig motiverende for videre satsing, forteller Saxrud Danielsen.

Lillehammers nye back tror det var sunt for ham å få en helt ny start i Fredrikstad. Han mener at han klarte å glemme gamle uvaner og ble kjent med seg selv som en ny hockeyspiller.

– Det var kanskje også nyttig å se kamper på TV og fra tribuneplass? Kan man lære noe av å se hockey fra sidelinjen?

– Nå er ikke jeg så glad i å se hockey på TV, faktisk, men å være i hallen og se kamper med en kopp kaffe i hånda og nyte en bra hockeymatch, synes jeg er veldig ålreit. Du kan absolutt lære mye av å se kamper fra perspektiv, og blant annet se hvor god tid man har i de forskjellige situasjonene.

Adrian Saxrud Danielsen håper å spille seg inn på landslaget gjennom gode prestasjoner for Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

– Kvarnström mener at du ble raskere også?

– Ja, det kom jo av at jeg ble litt lettere, og samtidig sterkere. Og også det å omstille seg mentalt til å være mer offensiv. Å gå for å vinne hver situasjon, i stedet fra å gå for å ikke tape den. Når du blir eldre, skjønner du mer av spillet. Du forstår årsakene til hvorfor ting er som de er. Hvor man kan sette inn støtet og hvor man kan være med avventende.

– Har du fortsatt skruer og plater i skulderen?

– Ja. Du kan se det ganske godt. Jeg kjenner det også når det er kaldt og jeg fryser, men det plager meg ikke i hverdagen.

Netflix-spesialist
Suksessen i Stjernen førte Adrian Saxrud Danielsen til Allsvenskan, Sveriges nest øverste divisjon. Han fikk kontrakt med Tingsryds AIF, som holder til helt sør i Sverige.

– Det var først og fremst en veldig kul utfordring, sier Saxrud Danielsen til Nitten.no.

Samtidig følte han at det var vanskelig å få oppmerksomhet fra den norske landslagsledelsen derfra.

– Landslaget er en av årsakene til at jeg valgte Lillehammer. Det å ha muligheten til å komme seg tilbake på landslaget. I Allsvenskan er det litt vanskelig å bli sett. Hvorfor det er sånn, kan jeg ikke svare på, men det er bare sånn.

– Så hvis du hadde blitt tatt ut i landslagstroppene, hadde du blitt værende i Tingsryd?

– Både ja og nei. Jeg trivdes veldig godt i Tingsryd. Jeg fikk mange gode venner der. Det var en kul tid. Svensk hockey er jævlig bra, så det er morsomt å spille der. Men Tingsryd er så liten by. Det er bare 3000 innbyggere der.

Det var med andre ord lite å finne på utenfor hockeyen. Saxrud Danielsen så mye på TV, både hjemme i Tingsryd og på bussturene til bortekampene, som kunne ta opptil 15 timer én vei. 25-åringen beskriver Allsvenskan som «Europas AHL», nettopp på grunn av de lange bussturene.

– Hvis det er noe du skal se på Netflix, kan du spørre meg om hva det handler om og hvor bra det er, så kan jeg eventuelt spare deg for et par uker, ler han.

– Du må jo ha sittet på noen av disse bussturene og tenkt «Hm, kanskje jeg skulle ha signert et annet sted?»?

– Det blir for dumt å nekte for det, men samtidig er man i bobla og er villig til å legge ned den tiden og den jobben som kreves.

Stolt Storhamar-fan
Adrian Saxrud Danielsen nekter heller ikke for at han er Storhamar-fan. Han er derfor forberedt på at Nitten.no ønsker å snakke om akkurat dette temaet. En Storhamar-fan som spiller for Lillehammer. Det er ikke hverdagskost.

– Jeg visste du skulle ta opp det, ler han, før han fortsetter:

– Jeg er Hamar-gutt, født og oppvokst på Storhamar. Jeg har jo egentlig blitt lært opp til at jeg skal hate Lillehammer. Men det er jo faktisk sånn, når man blir eldre, at man utvider horisonten og skjønner at verden består av mer enn den blokka du vokste opp i. Jeg har vært rundt i Europa. Jeg har vært i Danmark og Sverige, og også i Canada, så jeg skjønner at hockey er mer enn den ene ishallen.

Han besøkte Lillehammer by både mens han var i Stjernen og Tingsryd, fordi han hadde en kjæreste som studerte i Lillehammer. Det ga et positivt inntrykk av byen. Dette inntrykket er blitt forsterket etter at han har tilbrakt sommeren her.

– Jeg har faktisk blitt veldig glad i byen allerede. Jeg har bodd her over sommeren og funnet ut at det er veldig mye positivt med byen her. Det er veldig fint her. God utsikt, fine turområder. Jeg er glad i å gå på ski og være aktiv utenom hockeyen. Det er viktig for meg. Samtidig er dette bare en bonus. Jeg kommer hit for hockeyen. Lillehammer har jævlig mye på gang og det la jeg størst vekt på da jeg skulle velge hvilken klubb jeg skulle fortsette i.

– Det virker som de legger sten på sten her?

– Det er veldig sunt, ikke bare for Lillehammer, men for alle klubbene i Norge.

Han får selvfølgelig ikke lov til å slippe så billig unna det at han er Storhamar-fan. På Twitter finner man poster som «Evig gul og blå» og «Skadsdammen» med en hjerte-emoji.

– Det er ikke til å legge skjul på at jeg har et hjerte i Hamar. Det er der jeg vokste opp, det er der jeg lærte å spille ishockey. Jeg har sinnssykt mange gode venner der. Å vise at man er glad i stedet man vokste opp, å vise det offentlig på Twitter, er det kanskje ikke alle som tolererer, men jeg tror at de fleste skjønner det, sier Saxrud Danielsen.

Samtidig understreker han følgende:

– Når jeg møter Storhamar, kommer jeg til å hate dem, fordi de står på den andre siden av banen, og fordi de skal «drepe» meg og jeg skal «drepe» dem.

– Har du slettet noen twittermeldinger etter at du signerte for Lillehammer?

– Ikke som jeg husker. Da jeg signerte for Lillehammer, tenkte jeg faktisk at det var for sent. Hvis jeg slettet noe da, ville det bare ha blitt for dumt. Da får det heller stå der. Så får jeg heller svare for det, smiler han.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar