Den kalde krigen i Philadelphia er over

Klubbpresident Paul Holmgren. Foto: Skjermdump fra YouTube

Idet Chuck Fletcher kommer inn, får Ron Hextall med seg beskyldninger om spionasje og et nærmest sykelig kontrollbehov på vei ut døra.

Philadelphia Flyers sparket i forrige uke Ron Hextall fra jobben som manager. Mandag ble det klart at Chuck Fletcher kommer inn for å overta hans plass.

Dette kan sammenlignes med Berlinmurens fall i november 1989, om man skal tro de beskyldningene som rettes mot Hextall nå.

I en lang artikkel på nettstedet crossingbroad.com forteller Anthony SanFilippo at han etter at Hextall ble sparket, har mottatt informasjon fra en rekke personer i klubben som «sjokkerer meg».

SanFilippo har for øvrig selv jobbet for Philadelphia Flyers, så han bør ha et godt kildenettverk der.

Flere andre og mer kjente journalister har omtalt Ron Hextall som en ekstremt detaljstyrende leder. Ifølge SanFilippo gikk dette faktisk også ut over trener Dave Hakstol. Treneren fikk ikke alltid ha det siste ordet i hvordan laget skulle styres på isen.

Spionerte
«Det er derfor Paul Holmgren (klubbpresidenten) sier at han håper den neste manageren gir Hakstol en fair sjanse. Det er fordi Hakstol egentlig ikke har fått det ennå. Og det har ikke spillerne, heller. De har vært underlagt intens detaljstyring fra Hextall», skriver SanFilippo.

Han hevder at Hextall ville kontrollere hvordan spillerne levde utenfor ishockeyen også, inkludert når de sov og hva de kan spise, at han gjorde narr av spillere som tok et pizzastykke eller kyllingvinger etter en kamp. Etter at Sean Couturier skade et kne han tidligere har slitt med, tvang angivelig Hextall alle spillerne i klubben å begynne med knebeskyttere – selv spillere uten kneproblemer.

Kanskje enda verre: Ron Hextall ansatte sin tidligere medspiller Gord Murphy for å spionere på spillerne, trenerne og den øvrige staben – på alle, rett og slett, og rapportere tilbake til Hextall om alt som foregikk i garderoben og andre steder.

Dette førte naturlig nok til at spillerne sluttet å stole på trenerne sine. Ikke en særlig gunstig situasjon, vil man tro.

«Jeg har ikke tall på hvor mange av dem jeg snakket med som kalte ham «et mareritt» å jobbe med», skriver Andrew SanFilippo.

Artikkelen hans tar for seg flere problematiske ting, men vi får overlate disse detaljene til crossingbroad.com. Gord Murphy har for øvrig også fått sparken i Philadelphia Flyers. Det skjedde med trener Dave Hakstols velsignelse.

Tålmodighet
I den offisielle begrunnelsen for at Hextall ble sparket, oppga president Holmgren «filosofiske uenigheter» i hvordan klubben burde styres sportslig. Hextall fortalte selv – i en pressekonferanse etter at han hadde mistet jobben – at han ikke anså spillerstallen til Flyers som moden for å gå all-in riktig ennå.

Han tok også selvkritikk på at han hadde nektet gamle Flyers-spillere å få komme inn i garderoben etter kamper. Dette ble det gjort en stor sak ut av i forrige uke, men hvis opplysningene fra Andrew SanFilippo stemmer, var nok dette ikke blant de største problemene under Hextall.

Nå begynner uansett Chuck Fletcher-æraen.

Fletcher var manager i Minnesota Wild tidligere, fra 2009 til 2018. Han har tidligere jobbet som assistentmanager i Flrida Panthers og Pittsburgh Penguins, der han vant Stanley Cup med Ray Shero som sjef i 2009.

Han er en tålmodig type som allerede har lovet å gi trener Dave Hakstol tid.

– Jeg har stor respekt for hva han har utrettet i karrieren sin. Hør her, jeg har nettopp kommet inn. Jeg tror på at man bør bli kjent med en situasjon før man reagerer på den. Jeg liker å tro at vi kan løse mange av utfordringene som har plaget dette laget. Jeg har definitivt ingen intensjoner om å gjøre et trenerskifte i morgen. Jeg skal møte Dave og så skal vi forsøke å jobbe oss ut av dette sammen. Målet vårt er å komme til sluttspill denne sesongen, sier Fletcher.

Philadelphia Flyers ligger nest sist i den østre avdelingen av NHL, med 24 poeng etter 25 kamper, men det er ikke mer enn fem poeng opp til tredjeplassen i Metropolitan-divisjonen og en sluttspillplass.

I Minnesota var Fletcher alltid manager for et lag som satset for å vinne. Wild tok minst 100 poeng i tre av de fire siste sesongene hans der, men klarte aldri å markere seg skikkelig i sluttspillet.

Uredd
Fletcher har bevist at han ønsker å innhente så mye informasjon som mulig, altså at han er en moderne managertype som liker å supplere den berømte «øye-testen» med data. Nettstedet War-on-ice.com ble lagt ned da Fletcher hentet to av analytikerne der – Andrew Thomas og Alexandra Mandrycky – til Wild for snart tre år siden.

Det var også Fletcher som i juli 2012 lagde bølger i NHL ved å sikre Wild to av sommerens største free agent-navn gjennom å gi både Ryan Suter og Zach Parise identiske 13-årskontrakter til 98 millioner dollar.

– Under Fletchers tid var Wild alltid i vinne-nå-modus, hvilket betød at klubben aldri havnet så langt ned på tabellen at den fikk høye draftvalg og de største talentene. Det betød også at Fletcher brukte draftvalgene som valuta framfor å trade nøkkelspillere. Han bygde laget gjennom free agent-markedet og en rekke trades, sier Michael Russo i The Athletic, som dekker Minnesota Wild.

De aller fleste tradene har vært små. I ettertid ser det ikke bra ut at han sendte Brent Burns og et andrerundevalg til San Jose Sharks i bytte mot Charlie Coyle, Devin Setoguchi og et førsterundevalg i 2011, men Fletcher hentet også inn vrakgodset Devan Dubnyk og hjalp ham til å bli en stjernekeeper.

Den aller første traden han gjorde som Wild-manager, står igjen som en av hans beste. Sommeren 2009 sendte han 12.-valget i draften det året til New York Islanders i bytte mot 16.-valget, 77.-valget og 181.-valget. Islanders fikk Calvin de Haan, mens Wild endte opp med Nick Leddy, Matt Hackett og Erik Haula gjennom disse draftvalgene.

Siden 2012 har ingen av free agentene som Fletcher har hentet inn, fått kontrakter på mer enn tre års varighet. Bare to av spillerne i klubben har fått seks år – Dubnyk og Jonas Brodin – og bare tre spillere har fått fem år. Resten har fått kortere kontrakter.

Her er sannsynligvis Fletcher i forkant av utviklingen.

Erfaringsmessig tjener klubbene lite på langtidskontrakter, ettersom spillernes hunger etter å prestere mettes når bankkontoene fylles, ettersom det er fysisk krevende å spille 80-100 kamper per sesong i NHL og ettersom ligaen i 2018 domineres av yngre spillere enn før.

Når alt dette er skrevet, virker det rimelig å konkludere med at Philadelphia Flyers har gjort et klokt managerbytte.

Det er grunn til å tro at det går mot lysere tider i Philadelphia.

Eller iallfall mer pizza.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar