Den lange ventetiden – sett fra innsiden

Narvik-lederne planlegger for to vidt forskjellige scenario, ettersom det fortsatt er uvisst hvilken divisjon klubben skal tilhøre i 2018/19-sesongen.

NEW YORK (Nitten.no): Telefonen ringer i Taraldsvikbakken 5. Bjørn-Tormod Nilsen ser navnet til styreleder Stig Winther på mobilen og presser ned det grønne svar-ikonet.

«Hei, har du fått med deg at Lørenskog kanskje går konkurs?», spør Winther.

«Nei. Hva vil det innebære i praksis, egentlig?» spør Nilsen.

«At vi kan få spille i Get-ligaen likevel».

«Vil vi det, da? Vi vil jo det, men vil vi det hvis det skjer på den måten? Det er jo ikke bra for norsk hockey om Lørenskog går konkurs», repliserer Nilsen.

«Nei, det er sant».

«Hva sier forbundet?»

«At Lørenskog har seks ukers frist på å løse problemene sine».

Dustin Parks (9) blir stoppet av keeper Joona Samuli Partanen , Sander Mjølnerød bak pg Rasmus Lindstrøm (14) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

(Ringerikes Dustin Parks (9) blir stoppet av keeper Joona Samuli Partanen , Sander Mjølnerød bak pg Rasmus Lindstrøm (14) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

I Schjongshallen 22. mars trenger Arctic Eagles ett poeng for å sikre opprykk til Get-ligaen. Narvik-laget kommer fra en overbevisende 5-0-seier mot Kongsvinger fire dager tidligere, der Hans Marcus Nordlund scoret to av målene og Joona Partanen reddet samtlige 29 skudd imot.

Nesten 1500 tilskuere er på plass i arenaen i Hønefoss, for å heie Ringerike Panthers fram til opprykk. Dette er norsk hockey på en av sine beste dager. En herlig atmosfære.

Hjemmelaget må vinne i ordinær tid for å rykke opp på bekostning av Artic Eagles.

Panthers får en pangstart og scorer etter bare 2,57 minutter gjennom Dustin Parks. Joachim Engesveen øker til 2-0 bare 24 sekunder senere. Den siste og avgjørende kampen blir en enveiskjøring som ender 7-2 i favør Ringerike Panthers.

Mens jubelen står i taket i hjemmelagets garderobe, er stemningen dempet i bortegarderoben. Det felles noen tårer i taushet. Narviks finske trener Niko Eronen, som alltid tar en prat med spillergruppen rett etter kampslutt, holder seg unna.

– Jeg ville gi spillerne litt fred og ro etter kampen. Normalt går jeg rett inn i garderoben etter kampen, men jeg følte at jeg burde gi spillerne litt tid etter denne kampen, sier Eronen til Nitten.no.

Etter at tapet har sunket inn og følelsene ikke brenner like sterkt, kommer Eronen inn for å minne spillerne på at klubben nettopp har gjort ferdig sin beste sesong noensinne. Det takker han dem for.

Drømmen om opprykk blir liggende igjen i den garderoben, mens spillerne og klubbledelsen i Arctic Eagles tar fatt på den lange reisen hjem.

Samtalen mellom klubblederne er ikke så skuffet som man kanskje skulle tro. Arctic Eagles vant landets nest øverste divisjon og har etablert seg som en fanebærer for ishockey i Nord-Norge.

– Målet er å bygge et lag og havne tilbake i denne posisjonen. Det har vært veldig verdifullt å få denne erfaringen og se hva som skal til for å kvalifisere seg for Get-ligaen, konstaterer nestleder Bjørn-Tormod Nilsen.

Allerede to dager etter kvaliktapet fester klubbledelsen i Arctic Eagles blikket mot neste sesong. Det å komme så nær å bli det første nordnorske laget i toppdivisjonen, er tross alt en inspirerende opplevelse.

Hvilke spillere kan de få tak i, med sitt begrensede budsjett? Hvilke kommer de til å miste?

Styret hadde under årsmøtet, som ble avholdt før kvalikfinalen, vedtatt to budsjetter. Ett for opprykk og ett for videre spill i førstedivisjon.

«Vi har penger til å hente inn forsterkninger uansett», blir trener Niko Eronen (29) fortalt. Finnen starter prosessen med å kontakte spillere og diskutere betingelser. Behovene har han allerede god oversikt over.

Mange spillere tar også kontakt med Narvik på eget initiativ.

I Narvik er det styreleder Stig Winther, styremedlem Mathias Björkteg og trener Niko Eronen som har ansvaret for å bygge laget. Eronen har stor handlefrihet, men må snakke med de to styremedlemmene før han gjør en stor signering.

Samtidig begynner styret sin egen prosess – klubben vedtok nemlig på det nevnte årsmøtet at den skal ansette en daglig leder. Det blir klubbens første heltidsansatte i administrasjonen. Fram til nå har den blitt drevet på ren dugnad, akkurat som kvalikmotstander Ringerike Panthers. Styret gir Torje Kosmo Karlsen oppdraget med å utforme stillingsbeskrivelsen.

Så kommer telefonsamtalen vi åpner denne artikkelen med. Det er 16. april og Lørenskog har nettopp publisert en pressemelding, der klubben gjør det klart at den «mangler penger, sponsorer, tilskuere og goodwill fra sine nærmeste».

Det er en besynderlig pressemelding, full av følelser, stolthet og … anklager. Dette er norsk hockey på en av sine verste dager. Fraser som «Noe gud måtte forby i Janteland», «Hat spiser deg opp innenfra» og «Ond kritikk spyttes ofte ut som ei klyse på fortauet» leder fram til en bønn om penger fra Lørenskog kommune, sponsorene og lokalbefolkningen.

Smerten til styreleder Stig A. Johnsen i Lørenskog når helt opp til Narvik.

«Det er en trist sak for en hockeyklubb. Jeg synes det er trist å tenke på alle som blir berørt av dette: Spillere, barne- og ungdomslagene. Det er trist. Hockeymiljøet er ikke så veldig stort her i Norge. Vi trenger alle medlemmer», sier styrets nestleder Bjørn-Tormod Nilsen.

Narvik-lederne forstår at dette kan medføre at det blir spill i Get-ligaen i 2018/19 likevel. Det er en innbydende tanke, det kan ingen av dem nekte for. Samtidig medfører det betydelige utfordringer.

Budsjettet for 2018/19 er lagt. Sponsorene konstaterte for en måned siden at klubben ikke ville trenge toppseriebudsjettet. Sesongplanleggingen er i full gang, hvilket innebærer at Eronen er i sluttforhandlinger med flere spillere.

Lørenskogs trener Kenneth Larsen under en av NM-finalene mot Stavanger Oilers i 2016. Nå står klubben uten lisens. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

(Lørenskogs trener Kenneth Larsen under en av NM-finalene mot Stavanger Oilers i 2016. Nå står klubben uten lisens. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Lørenskog får en frist på seks uker med å rydde opp, melder Norges Ishockeyforbund. Fristen for å levere regnskapet gikk ut 15. mars, men forbundet vil gi Lørenskog en ekstra sjanse til å overtale lisensutvalget om at klubben kan satse videre, melder TV 2.

TV-kanalen følger opp med et intervju med sin hockeyekspert Erik Follestad Johansen, som mener at dette er feig oppførsel av forbundet.

– Jeg mener at det er helt hårreisende at forbundet gir Lørenskog så lang tid til å rydde opp. Hvis de kommer i månedsskiftet mai/juni og sier at de ikke klarer å stille lag neste sesong, er det som å pisse på Narvik. Det er nesten umulig for dem å øke budsjettet med flere millioner kroner på så kort tid, sier Follestad Johansen.

Styret i Arctic Eagles, med styreleder Stig Winther og nestleder Nilsen i spissen, får det hektisk. Klubbledelsen har travle heltidsjobber og må ta kvelder og helger til hjelp for å finne ut hvordan de skal håndtere denne situasjonen.

Før kvalikkampen hadde sponsorene gitt beskjed om at «hvis klubben gjorde jobben sin i kvalifiseringen, så skulle de komme etter». Det er en måned siden. Hva sier de nå? Narvik-klubben begynner frierferden på nytt.

Styret finner også fram det budsjettet de hadde skrotet – det for spill i Get-ligaen. Den store utfordringen er at spill i førstedivisjon medfører spesialtilpasset kampoppsett hvor man samler bortekampene i bolker på to og to for å spare reisekostnader, mens spill i Get-ligaen i utgangspunktet ikke har en slik kostnadssparende åpning.

Forbundet signaliserer at en søknad om en slik spesialordning trolig vil bli avslått.

Trener Eronen serverer en gladmelding 20. april. Lagets ettertraktede keeper, Joona Partanen, har takket ja til en ny sesong med Arctic Eagles. Finnen reddet 91,9 prosent av skuddene han møtte forrige sesong, og var ønsket av både Stjernen og Sparta, men liker seg så godt i Narvik at han foretrekker å bli værende – uansett hvilken divisjon klubben havner i.

Det er all grunn til å slå seg på brystet nå. Dugnadsgjengen i Narvik har klart å skape en klubb som drives sunt og har bygd et miljø spillerne trives i. Framtiden ser dessuten ekstra lys ut, med tanke på at U14-laget nyter godt av tøff matching gjennom seriespill i Sverige.

Narvik Hockey er virkelig på rett vei.

I Lørenskog vedtar kommunestyret at klubben ikke skal få hjelp. Hockeyklubben har slitt økonomisk lenge og er tatt til retten av en tidligere spiller – Jason Krogh – for manglende utbetaling av lønn. Lørenskog ble begjært konkurs i 2017, men overlevde med nød og neppe den gang.

Det er usikkerhet over hele linja. Lørenskog ser ikke ut til å klare seg. Narvik vet ikke om klubben vil ha økonomi til å overta plassen deres i Get-ligaen. Dette er norsk hockey på en av sine mest kaotiske dager.

Uansett hvilken divisjon det blir, trenger Narvik spillere. Helst gode spillere. Målet er jo å spille i Get-ligaen til slutt. Den svenske senteren Viktor Jörnevik signerer 28. april. Han kommer fra Nidaros, hvor han plottet 23 poeng på 16 kamper i løpet av sesongen som nettopp er ferdigspilt.

Jörnevik tar med seg den 19 år gamle backen Jørgen Eide Engstrøm fra Nidaros. Tross sin unge alder har han allerede spilt 58 matcher på nest høyeste nivå i Norge.

Tre dager senere annonserer Arctic Eagles flere signeringer. 21-åringen Svein Falk-Larssen har vunnet to seriegull med Stavanger Oilers og blir den tredje spilleren som Narvik plukker fra Nidaros på få dager. Storvokste Alex Výhonský kommer fra Chambéry i Frankrike. Han har tidligere spilt i Kongsvinger et par ganger.

Etter at et par av forrige sesong spillere også signerer kontrakter for 2018/19-sesongen, sitter Narvik med fem backer og åtte løpere i stallen. Eronen er fornøyd med signeringene og tror at de nye spillerne holder godt nok nivå til å spille i Get-ligaen, men han vet fremdeles ikke hvor mange spillere han faktisk trenger.

– Det avhenger av hvilken divisjon vi spiller i. I Get-ligaen spiller man betydelig flere kamper. Da trenger man en større spillerstall. Det blir flere skader og mindre tid til restitusjon, som igjen fører til flere skader, poengterer Eronen.

Lisensen til Lørenskog blir inndratt i starten av mai og Norges Ishockeyforbund gir offisielt Arctic Eagles tilbud om å overta plassen. Det er ikke et tilbud Narvik-ledelsen automatisk vil takke ja til.

– Dagens seriesystem virker kostnadsdrivende for alle lagene som ikke ligger i Oslo-gryten. Det er kamper søndag, tirsdag og torsdag, og når vi er ferdig med kampen, er siste flyet gått. Dermed må vi ta ei ekstra overnatting. Vi må få bygd om serien, sånn at vi får spilt dobbeltkamper i helgene, sier styreleder Stig Winther til NRK.

Winther forteller at dette vil spare Narvik for over en million kroner i kostnader, noe som selvsagt er mye penger for en klubb som ennå ikke har gått til sin første heltidsansettelse.

Klubbledelsen i Narvik har brukt de siste ukene på å snakke med klubber i Get-ligaen, for å undersøke om det finnes velvilje der med tanke på å tilpasse kampoppsettet. Den velviljen er der, konstaterer Winther.

Connor McDavid og Canada ble altfor tøff motstand for det norske landslaget i VM. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

(Connor McDavid og Canada ble altfor tøff motstand for det norske landslaget i VM. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix)

I Danmark taper det norske landslaget 0-7 for Finland, 0-5 for Canada og 0-3 for Danmark, etter først å ha tapt 2-3 for Latvia etter sudden death og vunnet 5-4 mot Tyskland på straffeslag. Norske hockeyfans lufter sin frustrasjon i sosiale medier. Mange frykter et nedrykk til nest øverste nivå og de konsekvensene det vil medføre for interessen og rekrutteringen i norsk hockey.

Samtidig forteller en person med god kunnskap om de beste tenåringene i norsk hockey til Nitten.no at det «dessverre er lite talenter om dagen».

Det virker lite hensiktsmessig av ishockeyforbundet å sette en bremsekloss foran framveksten av ishockey nord for Trondheim. Det er kanskje norsk hockeys framtid generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund har i tankene når han gir Narvik en åpning.

– Det er mulig å få det til. Det må bare være enighet om det, sier Eide til NRK.

Styret i Arctic Eagles vedtar mandag 14. mai at klubben vil takke nei til spill i Get-ligaen dersom forbundet ikke kan gjøre kostnadssparende endringer i kampoppsettet. Dagen etter sender klubben et brev til ishockeyforbundet, hvor den stiller flere spørsmål som ønskes besvart før den endelige beslutningen skal tas. Samtidig postes en pressemelding på Facebook.

Styrets krav til forbundet møtes med forståelse av trener Niko Eronen.

– Det beste for Narvik Hockey vil være det beste for norsk hockey. Jeg støtter styret, som er opptatt av å ikke gå konkurs, sier finnen.

Etter flere tiår med klubber som signerer kontrakter på pølsepapir og leker sisten med skattevesenet, skulle man tro at det ville være forfriskende med klubber som setter tæring etter næring.

Men dette er norsk hockey …

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar