Den tragikomiske historien om gutta som skulle til Nord-Amerika for å besøke kompisen sin i NHL

Andreas Martinsen og hans entourage: Mads Andreassen (ytterst til venstre), Martinsen, Frederik Dolva og Anders Løkken (til høyre). Foto: Privat

– Heretter er det bare familien som får lov til å besøke meg, sier Andreas Martinsen med et smil.

I løpet av NHLs drøyt 100 år gamle historie er det bare åtte nordmenn som har spilt i ligaen. Norsk representasjon verdens beste hockeyliga har tilhørt sjeldenhetene, selv om det har vært 1-2 nordmenn i ligaen hvert år siden Espen Knutsen gjorde NHL-comeback i 2000.

Listen blir enda snevrere dersom man ser på nordmenn i såkalte «Original 6»-lag, altså de seks eneste lagene som har vært med i NHL siden oppstarten i 1917. Det har bare Bjørn Skaare (1 kamp for Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (New York Rangers), Anders Myrvold (Detroit Red Wings og Boston Bruins) og Andreas Martinsen (Montreal Canadiens og Chicago Blackhawks) vært.

Det er klart man er stolt når man har en kompis i den eksklusive gruppen. Anders Løkken er en god venn av en av de to eneste nordmennene i historien som har spilt for to Original 6-lag.

– Jeg er sinnssykt stolt av ham. Jeg vet hvor hardt han har jobbet for dette. Jeg tror mange hadde gitt opp halvveis på den veien Andreas har vært igjennom. Det står respekt av det, sier Løkken til Nitten.no.

De ble venner mens Martinsen gikk på NTG Lillehammer for 10-12 år siden.

Forsøk #1: Montreal
Det har selvfølgelig stått høyt på prioriteringslisten å besøke Andreas Martinsen i Nord-Amerika. Høsten 2017 la Løkken og tre andre kompiser – Mads Andreassen, Frederik Dolva og Dennis Sveum – å reise til Montreal for å se sin gode venn spille for den mestvinnende klubben i historien, Montreal Canadiens, i elektriske Bell Centre.

Reisefeberen meldte seg tidlig. Å oppleve en ishockeykamp i Bell Centre, bør stå på ønskelisten til alle idrettselskere. Den stemningen som skapes av hockeygærne montrealfans der, er det vanskelig å beskrive med ord. Den må oppleves.

– Uken før avreise var rett rundt hjørnet og vi gledet oss til en uke i Montreal med en kompis vi skal bo hos, en kompis som faktisk spiller for Montreal Canadiens. Det er rett og slett en guttedrøm! Fire dager før avreise får vi den nedslående beskjeden, som vi har hatt i bakhodet, men ikke turt å tenke på, sier Løkken.

Andreas Martinsen hadde blitt plassert på «waivers». Waivers er en prosess hvor alle andre lag i NHL får 24 timer på seg til å melde interesse for spilleren før han sendes ned til farmerlaget i AHL. Det laget som ligger dårligst an på tabellen blant de som eventuelt melder seg, får overta spilleren og hans kontrakt vederlagsfritt.

– Det gikk 24 timer og så var han igjennom, så turen ble iallfall delvis reddet, siden han skulle spille for Laval Rocket i Montreals forstad og de hadde også kamper den uka vi skulle være på besøk, forteller Løkken.

Så enkelt skulle det imidlertid ikke bli.

Dagen etter at Martinsen klarerte waivers, ble han tradet fra Montreal til Chicago Blackhawks.

– Vi tenkte «Hva faen? Turen må uansett gå som planlagt», erindrer Løkken.

Den eneste som fant litt glede i dette, var Mads Andreassen, som har vært Blackhawks-fan hele livet og tidligere bodde en periode i Chicago.

Gutta er hockeyinteresserte og hadde uansett lyst til å se NHL. Dessuten snublet de over en håndfull flaks fordi Martinsens arbeidstillatelse i forbindelse med flyttingen fra Canada til USA tok tid og dermed ble han en uke ekstra i Montreal.

– Gjennom en av kontaktene til Andreas fikk han trene alene i en privat ishall på et lite sted som heter Chateauguay utenfor Montreal, med oss som entourage, caddies, levende kjegler, puckfordelere og waterboys, smiler Anders Løkken.

– En fjerde kompis fra Lillehammer, Lars Egil Swang, som uten at vi var helt klar over dette hadde flyttet til Montreal noen måneder i forveien og jobbet i Hockeymonkey-butikken, var målvakt da vi var yngre. Han fikk selvsagt permisjon fra jobb denne dagen for å komme på privat trening med Andreas, legger Løkken til.

I stedet for å se Martinsen spille i eventyrlige Bell Centre foran 20.600 hockeygale tilskuere, hjalp de ham med egentrening i en øde ishall litt utenfor byen. På bildet ser vi (fra venstre) Lars Egil Swang, Anders Løkken, Dennis Sveum, Andreas Martinsen og Mads Andreassen. Foto: Privat.

Kompisgjengen fikk sett to NHL-kamper og hadde en fin tur, tross alt, selv om drømmen om å se kameraten sin spille i NHL gikk i vasken.

Forsøk #2: Chicago
Andreas Martinsens karriere i NHL fortsatte altså i Chicago Blackhawks. Det betød at kameratene fikk en ny sjanse til å se ham spille i NHL, for et Original 6-lag. Kompisgjengen koordinerte logistikken med familiene hjemme og booket en ny tur til Nord-Amerika. Denne gang til Chicago.

– Alt lå til rette for at det skulle bli en kongeuke, med tre hjemmekamper mot henholdsvis Calgary Flames, Nashville Predators og Vegas Golden Knights. Av erfaring sleit vi selvfølgelig ut refresh-knappen på Twitter og lest sider opp og ned om alternative løsninger angående Andreas’ plass i laget, men vi håpte jo endelig å få se kompisen vår spille live i verdens beste hockeyliga, forteller Anders Løkken til Nitten.no.

Nå hadde imidlertid Andreas Martinsen vært i NHL-laget hele sesongen, så det virket tryggere. Dessuten hadde Chicago Blackhawks nylig forfremmet treneren han fungerte så godt sammen med i AHL forrige sesong, Jeremy Colliton.

Alt til rette for at drømmen om å se kompisen spille i NHL, skulle bli virkelighet.

Andreas Martinsen fikk spille i prestisjetunge «Winter Classic» foran 76.000 tilskuere bare fire dager før den planlagte ankomsten, men gutta hadde nedprioritert denne kampen for å få med seg tre attraktive hjemmekamper på én gang i stedet.

Dagen før avreise – 4. januar 2019 – skjedde det likevel igjen: Andreas Martinsen ble plassert på waivers og dagen etterpå sendt til farmerlaget i AHL, denne gang i Rockford.

«Kan dette virkelig være sant?», spurte kompisgjengen seg.

Til tross for nøye planlegging to ganger – over to forskjellige år, mens Martinsen har vært i to forskjellige klubber – ble det bomtur igjen.

– Heretter er det bare familien som får lov til å besøke meg, spøker Andreas Martinsen.

Mads Andreassen, Frederik Dolva og Anders Løkken fikk sett Chicago Blackhawks – og fra gode seter, men det ble uten Andreas Martinsen i laget. Foto: Privat.
Som sagt: Gode seter! Foto: Privat

Turen ble bom, men ikke bortkastet. Rockford ligger bare halvannen times kjøring unna Chicago, så kompisene fikk i det minste treffe Andreas Martinsen og henge med ham.

Martinsen kommer til å pendle til og fra Chicago mesteparten og tiden, men bo på hotell i Rockford de gangene de spiller flere hjemmekamper på rad i løpet av kort tid.

Tirsdag ble de med på bilturen fram og tilbake til Rockford for å se Andreas Martinsen i trening med Rockford IceHogs. Der ble de utsatt for godlynnet mobbing fra trenerapparatet for å være «Johnny Drama», «Turtle» og «Eric» til Andreas Martinsens «Vince» mens de satt på tribunen, og senere invitert ned i trenergarderoben.

– Det ble jo en veldig bra tur likevel, konstaterer Anders Løkken.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar