Den usynlige mannen: Jimmy Andersson

Storhamars Jimmy Andersson i aksjon. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

34-åringen Jimmy Andersson er en av Storhamars minst synlige spillere, men han er også en av lagets beste spillere.

Det startet med en podkast hvor undertegnede skrøt av Brian Dumoulin, en amerikansk back i NHL-klubben Pittsburgh Penguins, som med sitt effektive forsvarsspill gjør en ekstremt viktig jobb for et lag som ellers består av superstjerner som Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Phil Kessel og Kris Letang.

Dumoulin er min kandidat til tittelen NHLs mest undervurderte spiller. Han deler ikke ut knusende taklinger og går ikke på soloraid. I stedet nekter han motspillere å komme til skudd ved å posisjonere seg smart, og vinner pucken gjennom en aktiv kølle og fenomenal defensiv spilleforståelse. I tillegg gir han pucken fra seg raskt og presist – helst til medspillere i fart.

Jeg gikk mer i dybden av Dumoulins spill i punkt 6 og 7 i siste utgave av «19 tanker».

I podkasten oppfordret jeg lytterne om å sende inn navn på spillere i Get-ligaen som spiller en tilsvarende undervurdert, men viktig rolle i sitt lag her hjemme. Responsen kom raskt: Jimmy Andersson i Storhamar.

Derfor fulgte jeg nøye med på Andersson i matchen mot Lillehammer tidligere denne uka. Det tok ikke lang tid før det ble åpenbart hvor riktig dette er. Jimmy Andersson er en fenomenalt god back som spiller en sentral rolle i Storhamar, på samme måte som Dumoulin gjør i Pittsburgh.

Effektive valg
Allerede i hans første skift kom det tre eksempler, i løpet av bare tolv sekunder.

I det første eksempelet støter han raskt og kontant for å holde pucken inne i Lillehammers sone og bevare trykket på motstanderen. Andersson ser at han har en medspiller i rundvantet og nøyer seg derfor med én puckberøring for å dytte disken til ham.

Bilder fra TV2sumo.no

Lillehammer tar likevel raskt over pucken og starter en kontring. Legg merke til hvordan Andersson først spurter for å nekte Jacob Lundell Noer sjansen til å skape en to-mot-én-situasjon. Han spurter ikke mot eget mål, men inn mot midten av isen. Hadde han spurtet mot mål, hadde Lundell Noer trolig klart å få to-mot-én. Eksempel tre ser vi når Andersson deretter blir med Lillehammers lovende senter hele veien mot mål, mens han presser seg nok foran ham til at Lundell Noer ikke klarer å komme til avslutning.

Bilder fra TV2sumo.no

Dette er situasjoner som man ikke så lett legger merke til som tilskuer, fordi han løser situasjonene så raskt. Dessuten ser ingen av disse spillene fra Andersson kompliserte ut. Tvert imot, dette ser ut som elementært forsvarsspill. Det er sannsynligvis fordi vi nå har sett hvor effektivt Jimmy Andersson løste dette.

– Elegant og grasiøs
I en så komplisert sport som ishockey, kan det geniale ofte ligge i det elementære.

– Jimmy skiller seg ut fra mange spillere. Han syns ikke mye i forhold til den nytten han gjør. Han er en ganske elegant og grasiøs spiller, men han gjør ikke de tingene med puck som vi oppfatter med det blotte øyet, sier Storhamars trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

Söderström forteller at han setter stor pris på å ha 34-åringen i stallen.

– Han er enkel og solid. I min verden er det en kunst å kunne spille enkel hockey. Han setter ofte den første pucken i spill og minimerer risikoen med puck. Uten puck synes jeg at han er veldig stabil. Og jeg tror at han er veldig slitsom å møte, for han er på grensen til å være både slem og stygg, men han klarer å holde seg på rett side av grensen, og med en slags eleganse til og med der.

Anderssons fenomenale posisjoneringsevne er ikke like enkel å merke seg når man ser kampene på TV som når man ser dem når man er til stede i arenaen. Denne posisjoneringsevnen gjør at svensken sjelden må ty til knallharde taklinger.

– Den siste utveien er ofte å kjøre ihjel folk, når du ikke klarer å forsvare deg på en annen måte, og da blir du ofte utvist eller så har du gått deg bort. Det er sjelden Jimmy er der og må gå så langt ut i sitt register. Det gjør at Jimmy er pålitelig og trygg, sier Söderström.

– Jeg tror han oppfattes som vanskelig å møte. Jeg ser for meg at forwardene, når de titter opp og ser at det er Jimmy Andersson som står i veien, tenker «Nei, er det han!». Det er ikke fordi han har sterke muskler eller et aggressivt spill, men fordi han ligger riktig. Det handler om spilleforståelse, legger Storhamars suksesstrener til.

Enkelte ganger er han likevel synlig. Som i eksempelet under, også fra Lillehammer-kampen, hvor Andersson blokkerer pucken og hindrer en enkel scoring.

Se hvordan han tidlig tar en lynrask kikk til høyre, samtidig som han skøyter baklengs. Dette gjør at han ser Martin Ellingsen komme mot bakre stolpe. Andersson velger derfor å la keeperen sin, Oskar Östlund, ta seg av puckføreren, mens han selv gjør seg klar til å avskjære pasningen dersom den kommer. I dette tilfellet klarer han ikke å avskjære pasningen, men som backupplan har han posisjonert seg slik at han kan blokkere et skudd. Og det er nettopp det han gjør.

Bilder fra TV2sumo.no

Skiftet spillestil
Nå har vi sett på hvordan Jimmy Andersson spiller og hørt hva treneren hans har å si. Dermed gjenstår det bare å snakke med hovedpersonen selv.

Jimmy Andersson er født i Karlstad i Sverige og fylte 34 år tidligere i januar. Han spilte aldersbestemt hockey i Färjestad, før han gikk videre til Skåre og debuterte i svensk førstedivisjon som tenåring. Han var også innom Bofors i Allsvenskan og klubbene Grums og Gislaveds før han returnerte til Skåre.

Etter ni mål og 23 poeng på 38 kamper for Skåre i førstedivisjon sesongen 2009/10, kom han til Storhamar sommeren 2010. I seks sesonger var han fast inventar i hamarlaget, før han tok en sesongtur innom Frisk Asker og returnerte til Storhamar i 2017.

I gullsesongen 2017/18 gjorde Andersson 24 poeng på 44 kamper. Denne sesongen har det bare blitt fem poeng på 21 matcher, noe svensken tilskriver skaden tidlig i sesongen. Det er uansett ikke poengproduksjon som står i fokus for Jimmy Andersson.

Jimmy Andersson jubler med kongepokalen etter at Storhamar sikret seg sin sjuende NM-tittel da Lillehammer ble slått 4-2 i den femte finalekampen forrige sesong. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

34-åringen forteller at hans fokus er å spille med ro og stabilitet, og å gjøre ting enkelt.

– Da jeg kom til Norge i 2010, var jeg vel mer forward enn back og gikk framover på alt mulig, som en juniorback. Med tiden innså jeg kanskje at det var en grunn til at vi allerede hadde forwards, så da begynte jeg å heller vente til mulighetene kom, i stedet for å jage etter dem selv, ler Andersson.

Det må kreves en del spilleforståelse for å løse defensive situasjoner så raskt og effektivt?

– Jeg oppfatter nok ikke alltid selv hva jeg har gjort. Jeg forsøker å spille på instinkt. Det låser seg for meg hvis jeg begynner å tenke, svarer Andersson beskjedent.

Svensken spiller forsvar også verbalt. Vi presser ham til vi får en slags innrømmelse av at det ligger en hel del spilleforståelse bak valgene han tar på isen.

– Jeg forsøker å lese situasjonene litt før de oppstår, sånn at man ikke blir nødt til å jage, men kan være i situasjonen idet den oppstår, sier Andersson til Nitten.no.

Akkurat som i situasjonen over, som ender med at han redder et potensielt baklengsmål. Enkelte ganger er «den usynlige mannen» så god at han blir synlig.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar