Derfor er en Erik Karlsson-trade så vanskelig

Ottawa Senators har ikke noe annet valg enn å trade stjernebacken, men sliter med å få det til.

Erik Karlsson (28) er en av de mest spektakulære backene vi har sett i NHL og den soleklart største profilen i Ottawa Senators. Samtidig er Senators en av de dårligst styrte klubbene i ligaen og ikke et sted Karlsson ønsker å være.

Derfor er Ottawa i samtaler med andre klubber om en byttehandel.

Den biten er enkel. Karlsson har ett år igjen av sin sjuårskontrakt på 6,5 millioner dollar per sesong. Ottawa har ikke råd til «å ta en Islanders» og la ham gå gratis neste sommer. Dermed må han trades.

Så blir dette komplisert.

Ettersom Erik Karlsson er eksepsjonelt god – han er blitt kåret til NHLs beste back to ganger og OLs beste back den ene gangen han har deltatt – er det naturlig at han også blir en dyr spiller å trade til seg.

Ottawa kan trolig kreve noe sånt som to førsterundevalg, et talent og en rimelig god NHL-spiller eller ett førsterundevalg, et kjempetalent og en rimelig god NHL-spiller.

Det er massivt.

Og det fører til neste komplikasjon: Ingen klubb vil betale dette med mindre den klubben får Erik Karlssons ja på en kontraktsforlengelse. Drew Doughty skrev nylig under på en åtteårskontrakt verdt elleve millioner dollar per sesong. Karlsson signerer neppe for mindre enn dette.

Dermed må den klubben som vil ha Erik Karlsson, både ha nok ressurser å bytte bort til at Ottawa sier ja og nok rom under lønnstaket til at det blir plass til en ny kontrakt for svensken som ble draftet som nummer 15 i første runde av 2008-draften.

Allerede nå midt på sommeren er det 15 lag i NHL som har mindre enn elleve millioner igjen av sitt lønnsrom. Det er heller ikke alle lag som er i posisjon til å satse på å vinne Stanley Cup, og hvis man ikke er i en slik posisjon, gir det kanskje ikke mening å trade bort en viktig del av framtiden sin for å få en av nåtidens beste spillere.

Dallas Stars er en av klubbene som har forhandlet med Ottawa Senators, men forhandlingene skal ha strandet fordi Ottawa vil ha Miro Heiskanen, 19-åringen som ble kåret til beste back i den finske toppserien forrige sesong, og det er ikke Stars villig til å gå med på.

Nå skal Tampa Bay Lightning være favoritt til å lande Karlsson. Tampa Bay har imidlertid bare 3,4 millioner igjen til taket, så her må manager Steve Yzerman være kreativ. Hvilket han jo både var som spiller og har vist seg å være som manager.

Derfor skal en tredje klubb være involvert. Tanken er at Lightning kan betale en tredjepart for å overta dyre kontrakter hos spillere som ikke er essensielle, som for eksempel Ryan Callahan (5,8 millioner i to sesonger til) eller Tyler Johnson (5 millioner i seks sesonger til).

Den tanken er god. Lightning har spennende talenter som Alexander Volkov, Cal Foote, Boris Katchouk, Tyalor Raddysh, Alex Barré-Boulet, Anthony Cirelli, Mathieu Joseph og Gabriel Fortier å tilby.

Problemet her er at det i NHL ikke er tillatt med treveisbyttehandler.

Dermed må dette løses gjennom at tredjepart – og New York Rangers skal være en villig dansemakker – gjør én trade med Tampa Bay og en annen trade med Ottawa Senators, og at Ottawa og Tampa deretter gjør en tredje trade seg imellom.

Det må altså gå noe fra for eksempel Rangers til både Ottawa og Tampa Bay, og det må gå noe fra Lightning til både Rangers og Senators, og det må gå noe fra Ottawa til Rangers og Lightning. Kun da vil NHL sentralt godkjenne dette.

Ottawa Senators ønsker også å bli kvitt kontrakten til Bobby Ryan, som er på 7,25 millioner dollar i fire sesonger til. Vi kan dermed ende opp med at eksempelvis Rangers får betalt både av Lightning for å ta dyre kontrakter og av Ottawa for å ta Ryan. Det vil gi Rangers en solid tilvekst av draftvalg og/eller spennende talenter. Samtidig vil det signalisere overfor Rangers-fansen at klubben ikke har mål om å satse skikkelig på fire år. Det er et farlig signal å sende ut.

Alt dette bidrar til å komplisere Erik Karlsson-traden – og dermed er det lett å forstå at dette drar ut i tid. Det eneste vi vet med sikkerhet, er at når traden kommer, vil den være av det spektakulære slaget.

Og det passer jo godt, ettersom vi snakker om en så spektakulær spiller.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar