Derfor er ikke Steffen Søberg lenger bare en skygge av seg selv

Steffen Søberg er høyt oppe etter strålende spill for Vålerenga denne sesongen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Steffen Søberg forklarer hvorfor han har så mye bedre redningsprosent nå enn han hadde i forrige sesong.

Sesongen 2017/18 spilte Steffen Søberg 41 grunnseriekamper for Vålerenga. Det gjorde han med et gjennomsnitt på 2,74 baklengsmål per kamp. Han reddet 90,2 prosent av skuddene som kom.

Av de 15 keeperne som spilte minst 14 matcher, var det bare fire som hadde en lavere redningsprosent. Det var ikke en god sesong for den norske landslagskeeperen.

Et kort sluttspill, med 86,9 i redningsprosent, 3,77 innslupne mål per kamp og tap i fire av fem kamper mot Lillehammer, rettet ikke akkurat opp inntrykket.

Denne sesongen?

Vel, denne historien skrives fremdeles, men adjektivene som kan brukes om Steffen Søberg nå, er langt mer positive. Vålerengas sisteskanse har reddet 92,7 prosent av skuddene i de 30 matchene han har stått. Baklengsmålene har også blitt færre.

Nå slipper han inn 1,96 mål per kamp.

Vi snakker altså om en differanse på nesten 0,8 mål per kamp.

Overfor Nitten.no forteller Steffen Søberg hva som er hovedårsaken til den store forbedringen.

– Den største forskjellen er at vi har mye bedre og rutinerte backer enn tidligere. Vi har fått inn store og sterke backer, forklarer Søberg.

Han sikter til Villiam Strøm, Kalle Ekelund og Mats Trygg, som sammen med Stefan Espeland – som kom inn helt på tampen av grunnserien i fjor – har gitt Steffen Søberg helt andre arbeidsbetingelser.

Denne kvartetten har bidratt til at Vålerenga i skrivende stund er serieleder i Get-ligaen. Det er selvsagt ikke disse fire backenes fortjeneste alene, for både Søbergs storspill, førsterekkas suksess og rollespillernes utvikling har gitt verdi fulle bidrag, men denne sesongens backbesetning danner en grunnmur som de andre kan bygge suksess oppå.

Vi har funnet fram et par videoklipp som illustrerer forskjellen på Steffen Søberg forrige sesong og denne sesongen. Disse videoklippene viser også hva Søberg mener når han gir backene en stor del av æren for hans gode spill nå.

La oss først se på hvordan Steffen Søberg posisjonerte seg forrige sesong. Her har vi funnet et klipp fra en kamp mot Sparta i januar 2018, altså for ett år siden. Vi ser at hans utgangspunkt var ganske dypt inne i blåmalinga:

Steffen Søberg mot Sparta i januar 2018. Bilder hentet fra TV2Sumo.no

Så kan vi sammenligne dette med et klipp fra matchen mot Frisk Asker nå i januar 2019. Her ser vi at han er mer offensiv i posisjoneringen. Vi ser også at Frisks nummer 59 ikke finner en åpning å sikte seg inn på og heller vender om for å lete etter andre alternativer.

Steffen Søberg mot Frisk i januar 2019. Bilder hentet fra TV2Sumo.no

Søberg møter 24,2 skudd per kamp denne sesongen, mot 27,7 forrige sesong. Det er en differanse på 3,5 skudd per kamp – altså en ganske betydelig forskjell.

Dette skyldes nok hovedsakelig bedre forsvarsspill fra lagkameratene, men også at motspillerne gjør som Viktor Granholm her og heller velger andre alternativer enn skudd.

Hvorfor er han mer aggressiv nå?

Søberg forklarer det godt:

– Det er litt lettere når du kan stole mer på backene dine og fokusere mer på puck. Hvis du er utrygg, blir du stående mer inne i mål. Nå kan jeg fokusere mer på puck og derfor går jeg litt lenger ut for å stoppe puckene, sier Søberg til Nitten.no.

En som har hjulpet Søberg med å gjøre denne justeringen, er keepertrener Stefan Ladhe, som hjelper ham 2-3 ganger i måneden. Ladhe er også keepertrener for det svenske landslaget. Søberg forteller i et intervju med Vårt Oslo at han setter stor pris på å ha tilgang til en slik ressurs.

– Det hjelper å ha en å prate med, en som forstår seg på en keepers spesielle behov på treningene. Det hjelper også mentalt, konkluderer Steffen Søberg.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar