Derfor reagerte Jonas Oppøyen så sterkt mot Hampus Gustafsson

Frisk Askers Hampus Gustafsson blir overfalt av Vålerengas Jonas Oppøyen under den femte semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey mellom Vålerenga og Frisk Asker i Furuset Forum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vålerenga vant skuddstatistikken 52-25, men tapte 0-4. Etter kampen var det likevel utvisningen av Hampus Gustafsson som var samtaleemnet.

Frisk Asker leder nå 3-2 i matcher i semifinaleserien mot Vålerenga, der det første laget til fire seirer avanserer til finalen. Vålerenga har altså ikke råd til å tape flere kamper mot Frisk Asker.

Askerlaget kan på sin side sikre finaleplassen allerede førstkommende søndag, etter å ha vunnet to strake kamper mot seriemesterne fra Oslo øst.

Sean McMonagle, Christian Kåsastul, Endre Medby og Cato Cocozza scoret målene for Frisk Asker, mens Nicklas Dahlberg i målet deres reddet samtlige 52 skudd.

– Vi har tre i stolpen, vi har straffe, vi har to mot én, puckene danser på streken. Vi er det klart beste laget i dag, men vi scorer ikke mål, oppsummerer Vålerenga-manager Espen Knutsen overfor Nitten.no.

Mer om det senere. La oss først ta tak i hendelsen som ga Hampus Gustafsson ordre om å forlate kampen før andre periode var ferdigspilt.

Aller først kan vi jo se den:

Bilder fra TV2sumo.no

Svensken fikk matchstraff (liten disiplinærstraff) og en fem-minutter, mens Jonas Oppøyen fikk to minutter for roughing. Vålerenga fikk altså tre minutter i overtall ut av dette.

Dette forteller Hampus Gustafsson om situasjonen:

– Det som skjer, er at han går inn foran vårt mål. Jeg slasher ham på baksiden. Jeg slasher ham og jeg slasher ham hardt. Det er ingen tvil om det. Problemet er at det gjør jeg hver kamp. Det gjør de hver kamp. Han hopper rett i bakken. Så reiser han seg og krysstakler meg rett i trynet og slår meg flere ganger i ansiktet. Jeg velger å ikke slå tilbake, for jeg tenker at da får vi hver vår tominutter. Så får han to minutter og jeg matchstraff.

– Jeg vet ikke hva mer jeg skal si. Slashinger … Jeg gjør det hver kamp, i hvert fall. Jeg kan forstå at han opplever den som hard og velger å legge seg ned på den måten for å få utvisning, men det er det som skjer etterpå som jeg mener er mye verre. Han crosschecker meg i trynet og fortsetter å slå når jeg ligger nede, sier Gustafsson til Nitten.no.

Situasjonen ble heftig diskutert i sosiale medier. Mange tror at Jonas Oppøyen filmer, men det er altså feil. Som Hampus Gustafsson sier, så slashet han og han gjorde det hardt. Selv om det ikke ser sånn ut på videobildene.

Alt dette blir dessuten mye enklere å forstå når vi også hører Jonas Oppøyen fortelle om hendelsen:

– Jeg har ikke sett situasjonen selv på video, men jeg knekker sammen i beinet. Det viser seg at han har truffet meg rett på en nerve. Det var jo så vondt, så jeg trodde at han hadde hentet kraft bak hodet med kølla da han slo meg.(Martin Lauman) Ylven hadde sett det på video og sier at det ser ikke ut som han treffer meg så hardt, men han traff den kulen på utsiden av kneet, så jeg bare knakk sammen, sier Oppøyen til Nitten.no.

Vi vet alle hvor vondt det gjør når vi blir truffet i en nerve. Det er ikke uten grunn at frasen «treffer en nerve» er blitt dagligtale i språket vårt.

Oppøyen vet ikke om Gustafsson fortjente matchstraff eller ikke, fordi han tross alt hadde ryggen til svensken da han slo til.

– Jeg har ikke sett situasjonen. Jeg var sikker på at han hentet fart fra høyt over hodet og da er det matchstraff. Hvis det ikke er det, men han bare har vært heldig og truffet riktig. Jeg kan ikke uttale meg før jeg har sett situasjonen, konstaterer Oppøyen.

Vålerenga-spilleren lurer på om Gustafssons handling er en reaksjon på Oppøyens sammenstøt med ham i første periode. Gustafsson bekreftet overfor Nitten.no at han var klar over at det var Oppøyen som ifølge svensken «ga ham en takling rett i hodet».

– Det er sluttspill. Det er temperatur. Det går hardt for seg utpå der. Det er det som er hockey, mener Oppøyen.

Hampus Gustafsson forteller at han vanligvis liker dommerne som dømte fredagens match i Furuset Forum (Christian Bo Persson og Tor Olav Johnsen, red.anm.). Vi har imidlertid sett flere eksempler i dette sluttspillet på at det blir en aggressiv stemning i kamper hvor dommerne lar soleklare overtramp passere tidlig i matchene. Denne kampen var et nytt eksempel på det.

– Vanligvis liker jeg de dommerne som dømte i dag. De kan gjøre feil, akkurat som vi spillere kan gjøre feil. Men du er inne på helt riktig linje der. Når de viser at stanga ligger her oppe i dag, og så skal de gi matchstraff på en slashing, da må de begynne å se på andre ting som skjer der ute. Det er «slew foots», det er albuer rett i trynet, det er for sene taklinger, det er kjempestygge ting som skjer der ute – og så er det den vi får matchstraff for? Jeg er frustrert. Men som sagt, i utgangspunktet liker jeg han svenske dommeren (Persson). Han holder et bra nivå. Dommerens oppgave er å sette et tydelig nivå og så forsøke å holde seg på det. Så får vi spille deretter, konstaterer Hampus Gustafsson.

Her er fem andre punkter fra matchen:

Hockey handler fortsatt ikke om rettferdighet
Dette kan ikke sies ofte nok: Ishockey er en helt vidunderlig morsom sport! Vålerenga og Frisk Asker bød på skikkelig underholdning i Furuset Forum fredag kveld.

Andreas Heier hos hjemmelaget var en av dem som vartet opp med godsaker. Helt i starten av kampen var han nær ved å score et såkalt «lacrosse-mål», hvor han løftet pucken opp på køllebladet og forsøkte å bære den i mål oppe i krysset. Det gikk nesten!

Vålerenga fortsatte å valse over Frisk Asker, som knapt var inne i hjemmelagets sone de første to periodene. Skuddstatistikken var 41-18 i Vålerengas favør etter 40 minutter.

Stillingen? Den var 0-2.

Av og til må du inn der det gjør vondt
Vålerenga skapte likevel ikke så mange store målsjanser. De blåkledte holdt seg for mye ute ved vantene. Selv de utallige gangene en Vålerenga-spiller førte pucken mot mål, valgte de å ta med seg pucken bak Nicklas Dahlbergs bur og fortsette å føre pucken langs vantet og ut mot blålinja igjen, for så å gi pucken videre til en medspiller som skyter fra langt hold mot en udekket Dahlberg.

Dette ble for enkelt. I hockey – og spesielt i sluttspill – må man få pucken på mål og skape kaos der det er farlig. Ingen i Vålerenga virket villig til å føre pucken rett mot Dahlberg, eller å sende skudd fra nært hold som kunne gi returer.

Vålerenga spilte for fancy og harmløst. Noen bør fortelle spillerne der at sluttspill ikke vinnes langs vantene. Samtidig var det såpass stor forskjell på lagene at hjemmelaget hadde fortjent å vinne denne kampen. Det er kanskje ikke så ofte man kan si det etter et 0-4-resultat, men Frisk Asker hadde omtrent ikke kontroll over pucken i Vålerengas sone i løpet av de to første periodene.

McMonagle er rå på straffer
Vålerenga fikk straffeslag etter bare åtte minutters spiller. Tobias Lindström fikk Nicklas Dahlberg til å bite på finta, men skjøt like utenfor. Ti minutter senere fikk Frisk Asker straffeslag, etter at Daniel Sørvik mistet pucken rett foran eget mål mens Vålerenga spilte i overtall.

Sean McMonagle har spisskompetanse på akkurat straffeslag. Vi fikk se hvorfor. Han seilte rolig, veldig rolig, framover mot mål. Full kontroll over pucken hele veien. Steffen Søberg ble sittende dypt i målet, fordi han ikke hadde noe annet valg. Og dermed var han sjanseløs på å redde straffen.

Lekkert!

Power-play? Ikke akkurat
I grunnserien hadde Vålerenga en uttelling på 22,6 prosent i overtallsspill, etter at de scoret på 47 av 208 overtall. Det overraskende er ikke prosentuttellingen eller antallet mål i overtall i grunnserien, men at laget faktisk hadde overtall i grunnserien overhodet.

I matchen mot Frisk Asker så det nemlig ut til at de aldri hadde spilt i overtall før. Vålerenga fikk sjansen både i fem mot tre og i tre sammenhengende minutter, men klarte ytterst sjelden å sette opp en medspiller for direkteskudd. Dermed tok alt lang nok tid til at Dahlberg og forsvaret til Frisk Asker kunne sideforskyve og ha kontroll.

Vålerenga må vise en helt annen vilje til å gjøre det vanskelig for Dahlberg å se pucken i neste kamp. Ellers blir det kanskje ikke en sjuende kamp.

Kontringshockey er ofte lønnsomt
Forrige sesongs finalister i Stanley Cup kom begge dit på grunn av kontringshockey. Vegas Golden Knights kontret i senk Winnipeg Jets i den ene semifinalen og Washington Capitals kontret i stykker Tampa Bay Lightning i den andre. I finalen vant det laget som fikk lov til å kontre. Det ble Washington.

Sparta skapte trøbbel for Stavanger Oilers i kvartfinalen gjennom sin kontringshockey. Nå er Frisk Asker i ferd med å slå ut seriemester Vålerenga etter en kamp hvor de tapte skuddstatistikken 25-52, men kontret inn flere mål og holdt nullen bakover selv.

– I første periode var det farlig. Da kokte det rundt ørene våre. Vi snakket om det før kampen og visste at de kom til å smelle på og prøve å skape mye foran Nicklas. Jeg synes vi noenlunde klarte å ri det unna godt. Det ble mindre og mindre av det utover og i tredje periode følte jeg at vi kontrollerte ganske bra, sier trener Jan André Aasland til Nitten.no.

– Det moderne spillet handler ofte om å skape overganger hvor du for eksempel kan få en back som følger på og du kan skape en tre mot to eller fire mot tre. Du kan skape mye med en slepen back. Også hvis du ligger riktig i egen sone, kan du skape tre mot to. Vi har gjort det ganske bra nå. Jeg er veldig fan av at vi går kjapt i lengderetning, at vi spiller rett hockey i stedet for kryss og tvers. Det synes jeg vi gjorde ganske bra i dag, konstaterer Aasland.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar