Derfor tror ekspertene mer på Storhamar enn Vålerenga

Både Ole Eskild Dahlstrøm og Erik Follestad tror Storhamar ender foran Vålerenga på tabellen ved sesongslutt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vi har spurt Ole Eskild Dahlstrøm og Erik Follestad om sesongens positive overraskelser og skuffelser så langt.

Vålerenga har ennå ikke tapt en seriekamp i ordinær tid. Osloklubben har vunnet seks av åtte matcher, og de to eneste tapene har også gitt laget poeng. I skrivende stund topper Vålerenga Get-ligaen med sine 20 poeng, mens Storhamar ligger på andreplass med 17 poeng og Frisk Asker er nummer tre med 15 poeng.

Deretter følger Stavanger Oilers på fjerdeplass og Sparta på femteplass, mens Stjernen er nummer seks, Lillehammer nummer sju, Ringerike Panthers nummer åtte og Manglerud Star nummer ni.

Tirsdag vant Storhamar hele 9-3 mot Manglerud Star, mens Stavanger Oilers slo Sparta 5-4 i en forrykende hockeymatch etter nesten fem minutter overtid og Ringerike Panthers beseiret Vålerenga 4-3 (også etter overtid) og Frisk slo Stjernen med samme sifre.

Nå som de fleste lagene har møtt de fleste andre lagene, har vi fått en liten pekepinn på hvordan sesongen 2018/19 kan komme til å se ut.

Nitten.no ringer derfor til Ole Eskild Dahlstrøm og Erik Follestad for å høre hvilke tanker de gjør seg. Første spørsmål går til Dahlstrøm og er helt åpent: Hva er det første han vil si om Get-ligaen 2018/19?

– Det første er vel at Vålerenga er bedre enn de er på lenge. Når man har møtt dem så mange ganger i viktige kamper selv, og sett hvor bra trøkk de kan ha på tribunen, så legger man merke til at de har vært borte. Så det slår meg nå at Vålerenga er tilbake. Som furusetgutt svir det litt å si det, ler Dahlstrøm.

Før seriestart ble en håndfull lag nevnt som trolige topplag.

– Det er ikke så mye som har endret seg. Jeg så for meg at Storhamar, Stavanger og Frisk skulle være en trio, og at Vålerenga, Sparta og Lillehammer skulle være en trio bak der. Det kan jo hende at det blir sånn. Jeg tror ikke at Vålerenga kommer til å ligge der hele tiden, jeg mener at de er litt for tynne. Jeg tror fortsatt at det blir Storhamar, Frisk og Stavanger det kommer til å stå mellom, sier Dahlstrøm.

Erik Follestad er enig, men holder døra åpen for Vålerenga.

– Jeg holder Storhamar som favoritt fordi de sannsynligvis kommer til å hente inn spillere. Hamar får nok noen store, harde, nordamerikanske pakker til jul. Kodie Curran har null poeng på fire kamper i Rögle, så jeg tipper at Storhamar følger spent med på utviklingen der, i håp om at man eventuelt kan få lånt ham inn eller noe slikt. Jeg holder derfor Storhamar som favoritt, men jeg synes Vålerenga har sett enda bedre ut enn jeg trodde nå i starten. Jeg trodde at de ville være gode, men ikke fullt så gode, sier Follestad til Nitten.no.

Patrick Thoresen i Storhamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Follestad synes importspillerne i Stavanger Oilers har skuffet litt så langt. Og skuffet enda mer i Lillehammer.

– Jeg hadde fire rimelig klare topp fire-lag: Storhamar, Frisk, Stavanger og Vålerenga. Jeg tror ikke at Lillehammer kommer til å gjøre det like bra som i fjor, fordi utlendingene deres ikke er like bra som i fjor, og mange av de unge spillerne som imponerte i fjor, får nok en litt tøffere sesong nå.

– Hvilke spillere har overrasket positivt eller negativt så langt?

– Det er moro med Lars Erik Spets. Det er ålreit å se at du kan ha et avbrekk, og så jobbe beinhardt og komme tilbake og bli en del av ligaen igjen, svarer Dahlstrøm, som nylig annonserte at han ikke tar på seg rollen som ekspert for TV 2 denne sesongen, til skuffelse for alle oss som verdsetter hans innsikt og kreative språkbruk.

Dahlstrøm trekker deretter fram et par langt yngre spillere:

– Jørgen Hanneborg (19) i Lillehammer-målet har vært god. Det synes jeg er veldig moro. Da han sto mot Storhamar på Lillehammer, så jeg på ham under oppvarmingen og allerede da slo det meg at han så bra ut. Og så fikk vi jo se det allerede i den kampen, at han holder et bra nivå.

Dahlstrøm er også imponert over Sander Voll Engebråten, som bare er 16 år, men allerede har spilt fem seriematcher for Storhamar.

– Selv om jeg bor på Hamar, hadde jeg ikke hørt mange gjetord om ham på forhånd, men han kom inn og var passe breial, viste det ekstra overblikket og selvtilliten allerede fra start.

TV 2s hockeyekspert Erik Follestad trekker fram et par spillere med en anelse mer rutine.

– Jacob Lagace har vært god i Stavanger. Jeg synes også at Martin Røymark har overrasket positivt. Han kommer fra mange år i Sverige og Finland, men er kjent som en grovarbeider og undertallsspiller på landslaget. Nå har han vist noen takter som han ikke viste sist han spilte i Norge. Han har hatt noen målgivende pasninger som har vært eksepsjonelle. Han kommer åpenbart ikke hjem for å slappe av, sier Follestad.

Patrick Thoresen topper poengligaen med 14 poeng på åtte kamper, en svært imponerende produksjon, men det er ingen stor overraskelse for verken Dahlstrøm og Follestad.

– Men Hampus Gustafsson i Stjernen har vært overraskende god i et ganske svakt Stjernen-lag. Åtte mål på åtte kamper er relativt bra, konkluderer Follestad.

Gustafsson er i skrivende stund nummer to i poengligaen med 12 poeng. Det samme har Lagace.

På spørsmål om de største skuffelsene så langt, er Follestad og Dahlstrøm enige. Begge trekker fram Shawn Szydlowski i Frisk Asker.

– Som lag må jeg si at Lillehammer har skuffet litt, både hvis man ser på poengfangsten og på spillet. Man skal helst vente til lagene har spilt 16 kamper, én hjemme og én borte mot alle lag, men Lillehammer har ikke vært noe hvasse. Og jeg hadde jo fryktelig store forhåpninger til Shawn Szydlowski, som kom hit med noen enestående statistikker i ECHL. Jeg forventer litt mer av ham, sier Dahlstrøm til Nitten.no.

Erik Follestad forteller at han hører at Szydlowski «gjør ting på trening som ingen andre gjør etter ham», men er enig med Dahlstrøm i at forventningene var større. Shawn Szydlowski er nummer seks i Frisks interne poengliga med fem poeng etter åtte kamper.

– Det var flere lag som var ute etter ham. Det som overrasker meg mest, er at det ser ikke ut som om han tar i eller gidder. Han ser ikke så interessert ut. Innstillingen hans er litt skummel. De sier at han ser veldig bra ut på trening, så vi får stole på det, sier Follestad.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar