Derfor valgte John Tavares å forlate Islanders

Toronto Maple Leafs stjernesignering forklarer de forskjellige motivasjonene for å bytte klubb.

Søndag 1. juli signerte John Tavares en sjuårskontrakt med Toronto Maple Leafs verdt elleve millioner dollar per sesong.

Tavares hadde tilbud fra Islanders, Boston Bruins, Dallas Stars, San Jose Sharks og Tampa Bay Lightning, i tillegg til Toronto Maple Leafs, laget fra byen han vokste opp i og fremdeles bor mellom sesongene.

Nettopp det at Toronto var favorittlaget i oppveksten, ble avgjørende.

Beslutningen opprørte Islanders-fans, som satte sin lit til at klubbledelsen hadde gode grunner til å ikke trade Tavares før overgangsvinduet stengte i vinter ettersom det var en risiko for å miste ham uten å få noe tilbake nå i sommer.

Så var det akkurat det som skjedde: New York Islanders mistet kaptein John Tavares uten å få noe i retur.

– Det har vært en tung beslutning og vanskelige følelser de siste sju dagene. Du bryr deg om det stedet du er og så mange av menneskene der, samtidig som du forstår at det ligger en stor mulighet foran deg. Jeg forsøkte å veie de to tingene opp mot hverandre. Det var noen virkelig gode muligheter andre steder også, men utover i uka ble det tydelig hvor mye Toronto betyr for meg, sier Tavares.

Islanders har vært en klubb i kaos i flere år nå, med flytting fra Long Island til Brooklyn og om noen år tilbake til Long Island igjen, og klubbens ansettelse av Lou Lamoriello som president og Barry Trotz som trener, var skritt i riktig retning, men det var ikke nok til å overtale Tavares til å bli værende.

Selv om han lenge vurderte det nøye.

– Du blir så bundet til et sted og får så dype røtter til et sted når du kommer dit som 19-åring, som jeg gjorde på Long Island. Det blir alt du kjenner og en stor del av livet ditt. Derfor krevdes det noe spesielt for å dra meg bort. Og det så jeg helt fra starten her i Toronto, spesielt hockeysiden av det. De visste også at jeg er herfra. Samtalene våre føltes riktig hele tiden. Noen av følelsene fra jeg vokste opp som barn, begynte å dukke opp igjen. Jeg kunne ikke ignorere dem.

– Du trenger ikke å være en «frelser» her. Hvor viktig var det for beslutningen?

– Det var viktig. Du innser etter hvert hvor vanskelig det er å vinne i denne ligaen. Du så i år et ekspansjonslag i finalen, det viser hvor mange gode spillere det er i ligaen. Du trenger gode spillere rundt deg, og med tanke på hvor ung gruppen her er, må man tro at det kommer mange sjanser til å vinne her.

– Hvor stor faktor var situasjonen i Islanders?

– Du tar hensyn til alt. Det har ikke vært enkelt der bestandig, men de som er der nå – Lou Lamoriello, eiergruppen – jobber hardt for å forbedre det. Klubben er i gode hender. Jeg følte bare at dette var en unik mulighet for meg. Jeg er veldig heldig som er i denne situasjonen.

I New York Islanders var John Tavares kaptein og den desidert største stjernen. I Toronto Maple Leafs blir han én av mange stjerner. Klubben har flere av ligaens mest lovende spillere, som allerede presterer på høyt nivå, i form av Auston Matthews, Mitch Marner og William Nylander.

Trener Mike Babcock kan neste sesong skilte med for eksempel Tavares og Marner i én rekke, Matthews og Nylander i en annen og Nazem Kadri og Patrick Marleau i en tredje. Det er en dybde som vil skape problemer for motstanderne.

Maple Leafs klatrer med signeringen av Tavares helt opp i favorittsjiktet når det gjelder Stanley Cup sesongen 2018/19, det er det liten tvil om.

Kommende sesong har Maple Leafs plass til alle stjernene, men manager Kyle Dubas får et puslespill fra sommeren 2019 av dersom han ikke gjør noen byttehandler innen den tid.

Her er en teoretisk oversikt over lønnsproblemene som kan komme 2019. Tallene i grønt er fiktive kontrakter, altså rene gjetninger om hva de aktuelle spillernes neste kontrakt kan havne på, lagt inn kun for å se helhetsbildet i Toronto.

 

Vi ser at Auston Matthews, William Nylander og Mitch Marner alle kan regne med klekkelige lønnsøkninger om et års tid. At Ron Hainsey fortsetter på tre millioner i hans alder, er kanskje tvilsomt, men det er rimelig å anta at en back i andreparet vil tjene minst tre millioner dollar, så hans eventuelle erstatter blir neppe billigere, med mindre et av de unge backtalentene i farmerlaget viser seg moden for en så tøff oppgave allerede neste år.

Men denne sesongen er ikke lønnstaket et problem i det hele tatt. Tvert imot er det fortsatt et våpen i arsenalet til Kyle Dubas.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar