Det beste forbildet et barn kan ha

Mats Zuccarello i aksjon for New York Rangers. Foto: Danny Wild / Reuters / NTB scanpix
Mats Zuccarello i aksjon for New York Rangers. Foto: Danny Wild / Reuters / NTB scanpix

Mats Zuccarello fortjener en hyllest for den enorme innsatsen han i årevis har lagt ned for barn og ungdom – og for norsk ishockey. 

ULLEVÅL (Nitten.no): Du har kanskje lagt merke til det: Mats Zuccarello er ikke så glad i å snakke med pressen. Det er utenfor komfortsonen han. Det var iallfall det. Den norske New York Rangers-stjernen er så profesjonell at han har lært seg å takle også denne biten av toppidrettslivet. 

Fremdeles ønsker han personlig å slippe å snakke med oss journalister. Likevel gjør han det omtrent hver eneste dag under sesongen og relativt ofte utenom.

Første gang jeg intervjuet ham, var han tenåring og uerfaren med slikt. Han stilte opp likevel, tok spørsmålene seriøst og svarte godt. Selv om han ikke likte det så godt. 

Når jeg har dekket New York Rangers for Nettavisen i New York de siste årene, var det et bestemt karaktertrekk jeg la merke til: Hver gang New York Rangers tapte en kamp, satt han i båsen sin i garderoben og ventet på media. Han skulle ikke gjemme seg etter dårlige prestasjoner. Da tar han ansvar. 

De gangene Rangers vant, var han sjelden å se idet vi journalister ble sluppet inn. Han fulgte med fra treningsrommet ved siden av og kom inn når han så at norske journalister var på plass. Igjen: Selv om han ikke er gira på oppmerksomheten. 

Hvorfor stiller han opp hele tiden, hvis han egentlig ikke liker det?

Du skal få svaret på det spørsmålet. 

Det er samme svar som ligger til grunn for hans veldedige innsats. Mats Zuccarello har samlet inn flere millioner kroner til Right To Play og han har sin egen veldedige stiftelse som jobber med å skaffe utstyr til lag som mangler midler til å kjøpe det selv. Han driver også hockeyskoler om sommeren. 

Egoistisk sett kunne han brukt denne tiden til å kjøre spesialtrening med en skøyteinstruktør eller lignende, for å forbedre ferdighetene sine med noen prosenter eller promiller. I en marginalsport som ishockey, kan små forbedringer føre til større poengsanking – og det igjen fører til høyere lønn. 

Zuccarello reiser heller til Tanzania med Right To Play. Han tar heller en telefon til sin manager Kevin Skabo og ber ham betale reisekostnadene for Tromsøs damelag, slik at de får deltatt i NM. 

Zuccarello gjør dette fordi han elsker hockey. 

Han elsker sporten så høyt at han stiller opp i media fordi norsk hockey trenger den eksponeringen, for å rekruttere flere unge spillere. 

Han elsker hockey så høyt at han synes alle barn fortjener sjansen til å prøve denne vidunderlige idretten. 

Det er sånne forbilder vi trenger her i landet. Idrettsutøvere som bruker posisjonen sin til å hjelpe andre. Idrettsutøvere som ikke ser ned på noen, men behandler alle – barn, ungdom og voksne – som likemenn. Idrettsutøvere som sprer glede. 

Mats Zuccarello er rett og slett det beste forbildet et barn kan ha.

Han bør være et forbilde for oss voksne også. 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar