Det er deprimerende å høre nordamerikanere snakke om doping

Nate Schmidt (til venstre) er utestengt i 20 kamper for brudd på NHLs dopingreglement. Foto: Kirby Lee / NTB scanpix

– Jeg hadde sannsynligvis brukt doping, sier journalist Jeff Marek i Sportsnet. 

I sesongåpningen av podkasten «31 thoughts» tok programleder Jeff Marek og reporter Elliotte Friedman opp dopingsaken til Nate Schmidt. 

Vegas Golden Knights-backen er utestengt i 20 kamper for bruk av prestasjonsfremmende middel. 

Les mer: https://nitten.no/stanley-cup-finalist-utestengt-for-doping/

– Hva ville skjedd dersom en spiller rent hypotetisk hadde innrømmet skyld og sagt at han gjorde det fordi «jeg vil gjøre absolutt alt for å vinne Stanley Cup»? spør Marek. 

– Jeg tror mange ville ha applaudert, svarer Friedman. 

– Det tror jeg også, konkluderer Marek. 

Friedman legger til at noe slikt trolig ville ha tvunget NHL til å innføre et strengere testprogram.

Min påstand er at NHL ikke tar doping spesielt alvorlig i dag. Og at Marek og Friedman har rett i at mange nordamerkanske fans ville trolig ha applaudert Schmidt dersom han innrømte jukset og sa at han vil gjøre alt for å vinne. 

Litt senere i podkasten forteller Marek at han selv trolig ville ha brukt doping dersom han spilte i NHL og kunne tjene på det. 

– Hvis jeg var så nær å spille i NHL eller spilte i NHL og ville beholde plassen min, ville jeg vært hos farmasøyten. 

Friedman svarer at han forstår Marek og er usikker på hva han selv ville ha gjort. Friedman sammenligner dopingbruk med å ha en hjernerystelse og likevel spille videre i en sluttspillkamp. I et slikt scenario ville Friedman ha spilt videre. 

– Jeg skal ikke si at jeg alltid ville ha gjort det riktige, kommenterer Friedman. 

Nate Schmidt var Vegas Golden Knights’ mest brukte back forrige sesong, og sterkt medvirkende til at klubben på sensasjonelt vis spilte seg helt til finale i NHL-sluttspillet.

Backen må stå over de 20 første kampene denne sesongen og mister i tillegg lønna han opprinnelig skulle ha fått i denne perioden – cirka 540.000 dollar eller 4,5 millioner kroner. Scmidt får lov til å trene med laget under sesongoppkjøringen, men han kan ikke spille i noen av treningskampene.

NHL har ikke offentliggjort hvilket ulovlig stoff Vegas-backen testet positivt for. Schmidt sier selv i en pressemelding at det var en mikroskopisk mengde og at han ikke gjorde dette bevisst. 

I henhold til regelverket i NHL kan spillere kun testes inntil to ganger per sesong. En gang sammen med hele laget og en gang individuelt. Når en spiller er blitt testet to ganger, har ikke ligaen lov til å teste ham flere ganger den sesongen. 

I en liga som har opplevd flere overdosedødsfall på grunn av stoffmisbruk, i en liga hvor hvert lag spiller 82 kamper på cirka 190 dager, i en liga hvor gjennomsnittslønnen er 3,67 millioner dollar per år, er dette altfor svakt. 

Les mer: https://nitten.no/ishockeyens-morke-side/

Nate Schmidt er bare den femte spilleren som i løpet av de siste tolv årene har testet positivt. Sean Hill, Zenon Konopka, Shawn Horcoff og Carter Ashton var de fire første.

At antall positive tester i løpet av tolv år bare er fem i hele NHL, rimer ikke med den løsslupne holdningen som mange nordamerikanere har til doping. 

At antall positive tester i løpet av tolv år bare er fem, rimer dessverre langt bedre med det dårlige testprogrammet NHL har. 

Og det er deprimerende. 

Dopingbruk kan være livsfarlig. Det kan påvirke et menneskes hjerte, lever, nyrer og mentale tilstand. Dopingbruk raner også tilskuerne for gleden av å se hvor ekstreme sportslige ferdigheter et menneske kan utvikle gjennom trening. Utstrakt bruk av doping vil kunne motivere utøvere til å presse grensen for hvor mye doping man bruker, som igjen vil føre til at flere menneskeliv går tapt. 

Det er ikke en vei noen idrett bør kjøre. 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar