– Det er helt kokos at vi ikke kan gjøre det i Norge

To Zug-supportere koser seg før kamp. Foto: YouTube

I Sveits er alkoholservering under ishockeykampene en essensiell del av klubbdriften, forteller EV Zug-trener Dan Remy Tangnes.

VGs intervju med Sparta-trener Sjur Robert Nilsen tidligere i desember dro i gang en ny debatt om alkoholservering på ishockeykamper i Norge. I Get-ligaen får Stavanger Oilers selge alkohol til tilskuerne under kampene, mens noen av de andre lagene får lov til å selge til VIP-gjestene.

– Jeg syns det er urettferdig at det i sosialdemokratiske Norge bare er en viss del av befolkningen som har tilgang til alkoholservering. De som sitter høyest oppe på samfunnsstigen kan gå inn på mer eller mindre enhver idrettsarena i Norge og få et glass vin eller en halvliter øl, mens han som jobber tre skift på fabrikken må nøye seg med en kald pølse og en brus. Jeg skjønner det ikke, sa Nilsen til VG.

Utspillet ble fulgt opp i Dagsnytt 18 hos NRK, der ishockeypresident Tage Pettersen debatterte mot idrettspresident Tom Tvedt. Pettersen støtter Nilsen, mens Tvedt følger idrettsforbundets linje om alkoholnekt.

Viktig inntektskilde
Norge er et land med relativt få innbyggere. De norske topplagene i ishockey – og andre lagidretter – holder til i små markeder. Inntektene fra alkoholservering har derfor potensial til å bli en vesentlig post i budsjettene. Det vil både trekke flere tilskuere til kampene og føre til at tilskuerne i snitt legger igjen mer penger per besøk i arenaen.

– Det er helt kokos at vi ikke kan gjøre det i Norge. Så dårlig kultur har vi ikke i Norge, sier Dan Remy Tangnes til Nitten.no.

Han er hovedtrener for sveitsiske EV Zug og har tidligere hatt samme rolle i Rögle og Linköping i Sverige. Både i Sverige og Sveits kan tilskuerne kjøpe alkohol under kampene.

– Det er veldig moro her i Sveits. Du har en veldig annerledes og morsom kultur rundt kampene. Det er en fest. Det er som tysk fotball. Det er en stor folkefest. Folk kommer 1-2 timer før kamp, spiser en bratwurst, drikker et par øl og blir igjen litt etter kampen. De setter stor pris på om spillere og ledere kommer forbi og tar en øl med fansen i ny og ne. Og det er ikke noe bråk eller slåssing eller noe tull, forklarer Tangnes.

I Sveits er det dessuten vanlig med ståtribuner i store deler av arenaene. Selv om folk står tett på hverandre og har tilgang på alkohol, er det ingen problemer med tilskuerbråk der. Tangnes tror heller ikke at dette ville ha blitt noe tema i Norge.

– Jeg tror ikke at vi har dårlig kultur i Norge.

Han er med andre ord enig med Sjur Robert Nilsen og Tage Pettersen.

– Det er der de fleste klubbene har mulighet til å dra inn litt ekstra penger, konstaterer Tangnes.

Slik vil det moderne sportskomplekset som bygges i Zug se ut når det står ferdig. Dan Remy Tangnes gleder seg til å ta det i bruk.

– Færre importer og flere private eiere
– Er det noen andre områder hvor norsk hockey har noe å lære av Sveits?

– Jeg tror at Norge kan se litt på importsystemet. Om de skal være gode til å utdanne spillere, bli bedre på å utvikle egne spillere, er det viktig å gå ned på importene, sier Tangnes til Nitten.no.

Dette er en diskusjon som norsk hockey tar akkurat nå. Et spesialutvalg skal studere dette nøye i tiden framover og komme fram til en konklusjon på hvor grensen for antall importspillere bør ligge.

– Det har vært en het diskusjon i Sveits også, om å gå opp til seks importer fra fire, fordi lønningene til de sveitsiske spillerne har blitt for høye. Jeg tror at det har vært sunt for sveitsisk hockey å måtte utvikle egne spillere, mener Tangnes.

Samtidig legger han til at selv om man kan lære av andre nasjoner, er det umulig å kopiere noen helt.

– Norge og Sveits minner om hverandre, men det er veldig forskjellige hockeyland. Ressursene i ligaene er veldig forskjellige. De beste importene som ikke vil til KHL, vil være i Sveits – foran ligaer som SHL og andre. Der er det en stor forskjell, sier Tangnes til Nitten.no.

Sporten hockey er større i Sveits enn i Norge, konstaterer 39-åringen som er trener for serielederen i sveitsiske National League.

– Jeg er litt forundret og skuffet over at vi ikke kan få til en større satsing på hockey i Norge, vi er et rikt land og publikumsinteressen er der. Vi kan aldri satse ordentlig før det kommer flere haller. Sporten må bli tilgjengelig for flere barn, hvis den skal vokse, mener Tangnes.

Han tror en annen strukturell organisering av klubbene vil kunne hjelpe.

– I Sveits er eierstrukturen helt annerledes. Det er privatpersoner som eier klubbene. Da kommer det inn mer midler og en langsiktig satsing på å skape noe som er holdbart. Det må man gjøre i Norge også, konstaterer Tangnes.

Suksessen til Tore Christiansen og Stavanger Oilers kan tyde på at han er inne på noe …

Norsk trener fronter gigantsatsing i Sveits: – Jeg ser på dette som en «once in a lifetime»-mulighet

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar