– Det er ikke bare å skru på en bryter og spille på en annen måte

Andreas Martinsen. Skjermdump fra Blackhawks TV

Andreas Martinsen snakker med Nitten.no om sin rolle i Chicago Blackhawks og hvordan klubben jobber for å omstille seg fra Joel Quenneville til Jeremy Colliton.

Tidligere denne uka ble Andreas Martinsen kåret til banens beste da Chicago Blackhawks slo Pittsburgh Penguins 6-3. Nordmannen scoret 1-0-målet og slo den målgivende pasningen til 4-3-målet i den kampen.

Det var selvfølgelig en deilig opptur for en spiller som har vært inn og ut av laget denne sesongen.

Det var også en etterlengtet opptur for Blackhawks, som hadde tapt åtte kamper på rad før denne seieren. Situasjonen er så dyster at hjemmefansen i United Center buer på Jeremy Colliton, som bare så vidt har startet i jobben. Sånn kan det gå når en 33-åring erstatter tidenes nest mestvinnende trener i NHL. Chicago vant Stanley Cup tre ganger i løpet av Joel Quennevilles ti sesonger som trener der.

Tøff omstilling
Før søndagens match mot San Jose Sharks, har Chicago bare vunnet fire av sine 19 kamper med Jeremy Colliton som trener. Det betyr at laget har tapt 15 av sine 19 siste kamper.

– Vi har en del spillere som har spilt på samme måte i over tusen kamper, så det er ikke bare å skru på en bryter og spille på en annen måte, sier Martinsen til Nitten.no.

Både Duncan Keith og Brent Seabrook har rundt tusen kamper, mens Patrick Kane og Jonathan Toews begge er godt over 800 matcher. Alle fire har kun spilt for Chicago i NHL. Quenneville var trener i Chicago fra sommeren 2008 til 6. november 2018, og ledet laget i 797 grunnseriekamper.

Det er forståelig at det tar tid å bli fortrolig med hvordan en annen trener ønsker at laget skal spille.

– Jeg tror at alle har vært klar over at det er en prosess og vil ta tid. Jeg føler at vi har klart å være positive og ikke la det gå altfor mye innpå oss, forteller Martinsen.

Han forteller at 6. november var en spesiell dag, hvor han umiddelbart skjønte at noe hadde skjedd da han kom til hallen og merket stemningen.

– Det gikk veldig innpå mange av de eldre, som har hatt den samme treneren hele karrieren og har vunnet tre Stanley Cup med ham. Alt har vært likt hele karrieren. For meg var det kjedelig at treneren fikk sparken, men jeg så samtidig fram til å få Colliton opp. Jeg likte ham veldig godt i fjor (da Martinsen spilte under Colliton i AHL-laget Rockford, red.anm.).

– Mange av de eldre, som Toews, hadde spurt meg en del om ham bare en uke før, om hvordan han var og sånt. Det lå i kortene. Man visste at Quenneville ikke ville være der for evig. Det var vel mer sjokkerende at det ikke skjedde etter sesongen i fjor. Det ville vært et mindre sjokk, kommenterer Chicagos eneste norske spiller.

– Kjenner meg bedre
Selv hadde han blandede følelser. Han likte Quenneville, men trivdes også veldig godt med Colliton, som ga nordmannen stor tillit i AHL.

– Han var veldig fornøyd med meg i Rockford i fjor. Jeg tror vel at jeg står ganske likt. Quenneville likte meg og var fornøyd med meg, han også. Jeremy kjenner meg som en litt annen type, litt mer spillende. I AHL-sluttspillet var jeg en sånn type spiller i hver kamp. Da spilte jeg 15 minutter. Colliton vet nok litt mer om toppnivået mitt og hva jeg kan. Han kjenner meg litt bedre som person, sier Martinsen til Nitten.no.

– Har Colliton klart å vinne veteranenes respekt?

– Jeg tror det. Da han kom, var de villige til å gi ham en sjanse. Nå gikk det ikke helt som alle håpet etter at han tok over, men det er vi spillerne som må ut og vinne kampene. Det er bare mye en trener kan få gjort. De er proffe og har respekt for en ny trener. Det kommer jo sikkert til å hjelpe litt når vi vinner noen kamper og de ser at den måten vi skal spille på, fungerer. Når vi vinner, spiller vi som vi skal, men innimellom kommer man litt tilbake til gamle vaner.

– Colliton beskrives som en veldig kommuniserende trener. Hvordan vil du beskrive ham?

– Han er en litt mer moderne trenertype enn Quenneville var. Det han er flink til, er å ha en dialog med spillerne og få deg til å føle deg verdsatt uansett hvor mye du spiller, enten det er 25 eller 6 minutter. Han er flink til å få alle til å forstå at den jobben de gjør, er viktig for laget.

Handler om selvtillit
Colliton har fått ros av tidligere spillere for å fortelle dem han vraker hva de må gjøre for å komme inn i laget igjen, og kommunisere på en oppbyggende måte. Dette har Andreas Martinsen selv opplevd. 28-åringen har spilt seks av de siste ti kampene.

– Han kjenner meg godt fra i fjor. Han vet at jeg er en som han ikke trenger å snakke så mye med. Han snakket med meg før Winnipeg-kampen 11. desember. Han sa at han ville ha meg i laget, og at jeg måtte være klar når jeg kom innpå igjen, forteller Martinsen.

Og klar var han: Martinsen ble som nevnt kåret til banens beste mot Pittsburgh, som var den neste kampen. Der spilte nordmannen slik han må spille for å etablere seg og markere seg i verdens tøffeste hockeyliga; Han holdt på pucken, spilte veldig fysisk og kriget foran mål.

– Det må være veldig nyttig for en spiller å få konkret beskjed om hva man bør gjøre?

– Ja, det er helt klart. Han er også tydelig på at hvis noen har noe på hjertet, må de komme og snakke med ham. Det er bedre at man er ærlig og sier hvordan det ligger an.

– Hvis du spiller som mot Pittsburgh i hver eneste kamp, spiller du vel fast?

– Ja, det tror jeg nok. Spiller rekka mi sånn også, hjelper vi laget. Vi bidrar til at vi blir mye vanskeligere å spille mot. Det er sånn man vil spille i hver kamp, men det handler mye om selvtillit, erkjenner Martinsen overfor Nitten.no.

Neste kamp endte med et nytt tap, 3-4, men Chicago klarte å presse topplaget Winnipeg Jets til uavgjort etter ordinær tid.

Martinsen scoret sitt første for sesongen

Her er problemet til St. Louis Blues med å ansette Joel Quenneville som erstatter for Mike Yeo

Eksklusivt: Rikard Grönborg om å være trener i 2018 og sjansen for å få jobb i NHL

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar