– Det er ikke mange sånne typer i norsk hockey

Christian Rødne håper å etablere seg i Get-ligaen denne sesongen. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

«Sniper» og «x-faktor» er ord som brukes for å beskrive 18 år gamle Christian Rødne.

STAVANGER (Nitten.no): – Vi gleder oss veldig til å se ham i Get-ligaen denne sesongen, sier manager Pål Haukali Higson i Stavanger Oilers om Christian Rødne.

Rødne fylte 18 år i juli. Han debuterte på A-laget i Stavanger forrige sesong, da han som 17-åring fikk 18 matcher, scoret ett mål og gjorde to poeng. Hvis man kikker på profilen hans hos Elite Prospects, er det lett å forstå begeistringen til Oilers-manageren.

34 mål på 40 matcher
Rødne fikk 20 matcher for U20-laget til Oilers som 16-åring og gjorde tre mål og fire poeng på disse 20 kampene. Sesongen etter eksploderte han. 34 mål og 56 poeng på 40 matcher.

– Han er en målscorer og har et enormt rapt håndleddsskudd. Hardt og presist. Han er junior ennå, så det er selvfølgelig mye som skal læres, men han har en x-faktor. Han har det offensive genet og er tøff i hodet. Han tør å spille sin egen hockey selv på seniornivå, sier Haukali Higson.

Kaptein Kristian Forsberg beskriver Rødne som «unorsk».

– Ja, han er en sånn «sniper»-type. Han har et ordentlig bra skudd og er bra på skøyter. Hvis han får pucken i rett situasjon, kan han score mange mål. Det er det ingen tvil om. Han var med litt i fjor også, og du ser at han har noen gode ferdigheter. Det er ikke så mange sånne typer i norsk hockey, sier Forsberg til Nitten.no.

Den nevnte profilen hos Elite Prospects er for øvrig utdatert når det gjelder høyde og vekt. Det er ikke en 174 centimeter høy tenåring på 71 kilo som sitter overfor meg her i DNB Arena. Det ligner ikke, engang. Rødne forklarer at det er noen år siden disse tallene stemte. Nå er han 183 centimeter høy og veier 83 kilo. Det ser langt mer riktig ut.

Nå som vi har avklart de faktiske dataene, ber jeg Rødne om å beskrive seg selv som spiller.

– Jeg vil beskrive meg som en spiller med et godt skudd. Jeg har bra spilleforståelse, og kan gå på skøytene, men den beste offensive kraften jeg har, er skuddet. Det har jeg hatt hele karrieren min, svarer han.

– Opp til meg selv
Denne sesongen er 18-åringen innlemmet i A-stallen til Stavanger Oilers. Han tar likevel ingenting for gitt. Ambisjonen er ikke å score 10 mål, 20 mål eller noe i den duren. Ambisjonen er å få spille fast på A-laget.

. Ambisjonen er å ta en fast plass, men også spille som den spilleren jeg vil være, slik at jeg ikke bytter spillestil, men spiller på de egenskapene jeg er god på. Jeg vil bruke skuddet og spille litt med pucken, men i tillegg må man selvfølgelig også være god defensivt. Det blir også en utfordring, for det går mye fortere i Get-ligaen enn i de ligaene jeg har spilt de siste årene, sier Christian Rødne til Nitten.no.

– Det er en utfordring for unge spillere, spesielt offensive, å få den istiden hvor man faktisk kan blomstre?

– Det er lett å si dersom du ikke får tillit, at du ikke fikk sjansen, men til sjuende og sist må du selv ta de sjansene du får. Hvis det ikke går da, må du bare fortsette å jobbe. Treneren kommer til å gi deg sjansen og når du får den, må du være klar og vise at du er god nok.

– Du ser på dette som ditt ansvar mer enn trenerens ansvar?

– Ja, det gjør jeg. Det er opp til han å gi meg spilletid, men jeg må først fortjene det. Det er mest opp til meg selv. Det blir spennende. Jeg må være klar.

– Du spilte 18 kamper i Get-ligaen i fjor. Lærte du noe av disse kampene og av å være rundt de erfarne spillerne på A-laget?

– Ja. Det kommer litt an på hva man vil selv, men de har jo mye mer kompetanse og mye mer erfaring. Det som er smart, er å spørre dem om ting du lurer på. De er snille og svarer med en gang. Så er det opp til deg selv hvor mye du vil lære selv. Jeg lærte mye i fjor, sier Rødne til Nitten.no.

Tøff konkurranse
Stavanger Oilers er en revansjesugen klubb etter forrige sesongs sjetteplass og kvartfinale-exit. Pål Haukali Higson har hentet inn en ny trener, Todd Bjorkstrand, og sammen har de jobbet godt for å forsterke laget.

Oilers har hentet inn hele fire NHL-draftede spillere. Mario Lucia, Jacob Lagacé, Phil Lane og Brandon Burlon. I tillegg er trioen David Morley, Stephan Vigier og Patrick Ulriksen hentet fra forrige sesongs tapende finalist Lillehammer.

Det blir trangt om plassen i de offensive rekkene til Bjorkstrand.

Rødne påpeker at det ikke bare er de etablerte spillerne han kjemper mot, men også de andre juniorene som er i klubben. Fem av dem har såkalte «juniorkontrakter» med A-laget (les mer om dem i vårt intervju med Pål Haukali Higson her).

– Det er en kamp hele tiden for å fortjene plassen. Vi har jo full stall og juniorer på vei opp, så det er ikke plass til alle. Jeg må jo ta plassen fra en som allerede er etablert, men jeg må nesten føle meg truet av mine jevnaldrende også, for de har sikkert samme ambisjoner som meg. Jeg må jobbe for det. Ingenting kommer gratis, sier Rødne.

18-åringen oser av målbevissthet. Det inntrykket er umulig å ignorere. Dette stemmer dessuten med det andre forteller meg om Christian Rødne. Jeg spør om han har noen tenker om hva som vil være gunstig for utviklingen hans dersom A-laget ikke kan tilby en offensiv rolle og istid som passer spillestilen hans den kommende sesongen.

– Om du blir sittende fast i en tredje- eller fjerderekke, så kan toget fort gå videre. Da blir det veldig viktig å få spille U-kamper, for å få spilt som den spilleren jeg er, og så komme opp igjen og kanskje få en ny sjanse. Det er viktig å holde på de egenskapene du er god på. Det er veldig viktig å få noen kamper nede hvis man ikke får den rollen man trenger oppe. Toget kan gå fryktelig fort, svarer Rødne.

– Det gjelder å ha god kommunikasjon med trenerne, legger han til.

Egentrening er nøkkelen, påpeker målfarlige Christian Rødne. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Trening, trening, trening
Norsk hockey er ikke bortskjemt med typer som har skudd som sitt fremste fortrinn, så hvordan har Christian Rødne kommet dit? Er han utstyrt med noen eksepsjonelle nådegaver fra naturens side?

– Det kommer fra trening. Trening, trening, trening. Det kommer av at jeg har stått igjen etter treninger og skutt. På isen, på skuddrampen og hjemme. Det har vært en prosess over lang tid. Det er noe jeg alltid har fokusert på; å ha et godt skudd og bruke det som våpenet mitt.

– Så det har alltid vært våpenet ditt?

– Ja, jeg følte at det var skuddet jeg burde fokusere på. Det har jeg gjort over lang tid. Nå begynner jeg å få resultater.

– Hvordan utvikler man et godt skudd? Det holder jo ikke bare å skyte, man må ha riktig teknikk også.

– Det gjelder å høre på hva trenerne sier og jobbe med det. Du kan trene med laget, men hvis du skal bli god, må du trene individuelt også. Det har jeg forsøkt å gjøre.

– Bruker du video i treningen også?

– Jeg liker å se video av andre, ja. Jeg har forsøkt å lære av Patrik Laine og Auston Matthews. De har gode skudd. Jeg ser litt video i ny og ne av andre folk også, men jeg tenker at hvis jeg skal velge én person å lære av, må det være Patrik Laine.

– Hvor mye egentrening snakker vi om?

– Det blir fort en halvtime hver dag, og mer om sommeren. Jeg liker det jo. Noen ganger kommer det automatisk, at jeg går ut og skyter. Det har nesten blitt en vane.

Har god tid
Svaret er altså trening. Dette er vel egentlig den samme «hemmeligheten» som mange toppidrettsutøvere har hatt. Hvorfor er akkurat denne egenskapen så «unorsk» da? Rødne svarer «jeg vet ikke helt, det er kanskje sånn vi som nasjon er», men legger til at han tror at norsk hockey er på vei til å bli mer dynamisk og mener at vi vil se flere «unorske» spillertyper framover.

Jeg påpeker at det må være gunstig for ham å ha en spisskompetanse som er uvanlig, for eksempel når det gjelder sjansen for landslagsspill.

– Ja, selvfølgelig. Alle kan jo skyte pucken, men det gjelder å prikke puckene dit du vil ha dem, fra forskjellige steder på isen. Det er dette som skiller en «sniper» og en vanlig spiller, sier Rødne til Nitten.no.

18-åringen håper naturligvis at skuddet skal bidra til at han legges merke til også utenfor Norges grenser, men han understreker at han stortrives i Stavanger og skryter av fasilitetene som er tilgjengelig for Oilers-spillerne. Han har god tid.

– Jeg har jo lyst til å komme meg ut. Dette er et steg på veien, men jeg tenker ikke på det langsiktige. Jeg må fokusere på én dag av gangen her, avslutter Christian Rødne.

P.S. Rødne pådro seg en skulderskade under en kamp for U20-landslaget i Karlstad og er ute av spill i 3-6 uker.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar