– Det er lett for en trener å være egoistisk. Jeg synes ikke at det er så interessant

Lillehammer og trener Mikael Kvarnström prioriterer langsiktighet og tålmodig lagbygging. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Mikael Kvarnström ledet Lillehammer til 9.-plass i 2016, semifinale i 2017 og finale i 2018. Hvis du tror at det innebærer at fokuset hans nå er på å vinne NM-tittelen, tar du feil.

LILLEHAMMER (Nitten.no): I idrettens verden er resultatkrav et kjent begrep. Spillere må levere gode resultater. Trenere må levere gode resultater. Managere må levere gode resultater.

Ellers blir resultatet – pun intended – ofte sparken.

Fansens utålmodighet påvirker ofte klubbstyrenes tålmodighet. Slik er vi mennesker. I en verden hvor man enten vinner eller taper, er den følelsesmessige konsekvensen enten himmel eller helvete. Det er naturlig at det påvirker oss.

Vi lever også i informasjonsalderen, hvilket betyr at vi eksponeres for en ubegripelig stor mengde informasjon. Dette skaper et behov for å bearbeide informasjon raskest mulig. Derfor ser vi heller på hvor mange mål en spiller har scoret og hvor mange titler en trener har vunnet, enn å gå i dybden for å evaluere innsatsen på bakgrunn av hvilket utgangspunkt en spiller eller trener har hatt og så ta hensyn til dette i vurderingen av hvor god prestasjonen deres var.

Sagt på en enklere måte: Vi mennesker foretrekker å vinne én gang her og nå framfor å kunne vinne en rekke ganger i framtiden. Noen ganger er dette et bevisst valg, men som oftest er nok dette et ubevisst valg.

I Lillehammer har byens ishockeyklubb bevisst valgt å tenke motsatt.

– Vi må ha tålmodighet og bygge langsiktig hele tiden. Det er lett for en trener å være egoistisk når du kommer et nytt sted i ett år og vil ha resultater for din egen del. Jeg synes ikke at det er så interessant. Man må jobbe for klubbens beste, sier Mikael Kvarnström til Nitten.no.

Dette er den samme filosofien som sportssjef Atle Svendsrud har for klubben. Den fungerer bare dersom treneren også tenker sånn. Og det gjør Mikael Kvarnström.

– Jeg har valgt å hente opp mange unge spillere. Selv importene er ofte unge. Det handler mye om tålmodighet her, understreker 42-åringen fra Karlstad.

Mistet nøkkelspillere
Kvarnström har ikke satt en spesifikk tabellplassering som mål for sesongen. Hans fokus er å gjøre laget så godt forberedt som mulig til sluttspillet starter. Finaleplassen i fjor ga mersmak, for å si det mildt.

– Det var moro. Vi hadde et veldig ungt lag, og i år har vi faktisk et enda yngre lag. Snittalderen er yngre enn i fjor. Mange av spillerne har likevel vært med før og fikk spille kamp sju mot Lørenskog i kvartfinalen i 2017. Vi lå under med 1-3 i kamper der og var nødt til å vinne to bortekamper og én hjemmekamp for å gå videre. Å få vinne en sjuende og avgjørende kamp i overtid, når vi spiller i undertall også, sånt gir mye erfaring for de unge spillerne. Det var nyttig når vi kom inn i forrige sesong, mener Kvarnström.

Suksessen har medført en markant oppgang i salget av sesongkort denne sommeren, selv om tre av de fire beste poengplukkerne i 2017/18 har forsvunnet ut.

Lillehammer mistet Stephan Vigier, David Morley og Patrick Ulriksen til Stavanger Oilers, mens Brett Cameron dro til franske Chaux-de-Fonds og Fredrik Johansson la opp.

Disse avgangene og det faktum at konkurrenter som Stavanger Oilers og Frisk Asker har rustet opp skikkelig, gjør at forventningspresset på Lillehammer holdes i sjakk – selv etter forrige sesongs tredjeplass i grunnserien og finaleplass i sluttspillet.

Sportssjef Atle Svendsrud. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Sportssjef Svendsrud og trener Kvarnström har imidlertid jobbet godt på rekrutteringssiden selv.

Backen Adrian Saxrud Danielsen (25) er hentet fra Tingsryd i Allsvenskan, den unge keeperen Jørgen Hanneborg (19) kommer fra Espoo Blues i Finland, kanadieren Parker Bowles (23) kommer fra tysk tredjedivisjon og duoen Austin Cangelosi (23) og Justin Hickman (24) kommer fra AHL.

Dette er meget solide spillere.

Poengprodusenter på plass
Vi ber Mikael Kvarnström om å fortelle oss hvilke hvordan han ser på nykommerne.

190 centimeter høye Adrian Saxrud Danielsen har spilt i Nord-Amerika, Storhamar, Danmark, Stjernen og Tingsryds i Allsvenskan. I Stjernen gjorde han 31 poeng på 45 matcher, men i Tingsryds ble det bare sju på 52 forrige sesong.

– Adrian har vi selvsagt fulgt i mange år. Det er en ganske interessant reise som han har gjort. Han spilte for Storhamar, var en stor og ordentlig back, men litt treg i skøytegåingen. Så la han vel om treningen i Danmark og i tiden etterpå. Da han kom til Stjernen, var han som en ny spiller. Da hadde han fått bra fart og var en mer komplett spiller. Det gjorde at han fikk sjansen i Allsvenskan. Vi er glade for at han valgte å komme hit.

– Han kommer til å spille en sentral rolle i power-play?

– Han har ferdighetene til å ha en stor rolle i power-play. Vi har ikke begynt å trene på dette ennå, men det er selvfølgelig i tankene våre.

Austin Cangelosi var beste poengplukker for Youngstown Phantoms i juniorserien USHL, der han det ene året spilte sammen med Kyle Connor, og spilte senere sammen med NHL-profiler som Johnny Gaudreau, Alex Tuch og Mike Matheson for Boston College. Sesongen 2016/17 var han beste poengplukker også der.

– Han er en som ikke er så høy, men han er ganske bred. En av dem som har en helt feil profil på eliteprospects. Han er betydelig tyngre enn det står der. Han har veldig bra balanse, så han er sterk i nærkampene, god på dropp, god til å beskytte pucken og ser isen på en bra måte. God skøytegåer.

Forrige sesong gjorde han bare fem poeng på 42 matcher for Binghamton Devils i AHL, der han spilte i bunn seks og hadde en mer defensiv rolle. Kvarnström forteller at han likte Cangelosi fra første skift han så ham i.

– I fjor ble det ikke så mye poeng, men han har ferdighetene til det. Så får vi se hvor lang tid det tar for ham, før han kommer i gang med poengproduksjonen igjen. Når han kommer fra den rollen han hadde i AHL, kan det ta litt tid. Vi må være litt tålmodig, men vi håper at han skal produsere. En spennende spiller, synes jeg.

Austin Cangelosi er en av flere spennende nykommere i Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Hadde kontrakt med Boston Bruins
Justin Hickman signerte en treårskontrakt med Boston Bruins 6. mars 2015, etter en sesong hvor han gjorde 28 poeng på 31 matcher for Seattle Thunderbirds i juniorligaen WHL. Han er 189 centimeter høy og veier rundt hundre kilo.

– Han er stor. Vi kan begynne med det. Det er en skikkelig mann. Utrolig sterk. Han er en veldig god skøytegåer. Det er ikke alle med hans størrelse som har så god fart. Da navnet dukket opp, og jeg begynte å kikke på ham, hadde jeg kanskje forventninger om en litt halvtreg spiller som skøytet rundt for å takle andre. Jeg ble positivt overrasket. «Dette er veldig interessant», tenkte jeg.

– Han signerte jo en treårskontrakt med Boston Bruins som gikk ut nå i år. Når du signerer med et NHL-lag, har du jo selvfølgelig noe. Samtidig får importer alltid krav på seg for å produsere poeng. Han har tre år i AHL. Han har ikke spilt i første- eller andrerekka der, bortsett fra i noen kamper, så vi får se hvor lang tid det tar for ham å finne formen. Finner han måltouchen igjen, kommer det poeng. Han kommer iallfall til å skape sjansene, det er jeg overbevist om.

Parker Bowles skiller seg ut. Mens Cangelosi og Hickman kommer fra AHL, den nest beste ligaen i Nord-Amerika, har Bowles tatt turen fra Tilburg Trappers i tysk tredjedivisjon. Før han kom dit, gjorde han 96 poeng på 72 matcher i løpet av sin siste sesong i WHL (som overårig, red.anm.) og 16 poeng på 16 kamper i den kanadiske universitetsserien.

– Parker havnet i en litt merkelig situasjon. Han hadde en fantastisk juniortid. Så ble det litt slitsomt når han havnet på college, og så bestemte han seg sent i sesongen at han ville til Europa. Da han først bestemte seg, var det ingen plasser ledig. Hadde han ventet litt, kunne det nok ha åpnet seg noen muligheter, men han ville ikke vente, heller. Han ville reise umiddelbart. Så da var det der han havnet. Det positive er at han havnet i den gode divisjonen. Det er varierende kvalitet på tredjedivisjonene i Tyskland. Han havnet i den som var best. Hadde han havnet i en annen divisjon, hadde han gjort hundre poeng, det er jeg overbevist om. Han havnet i det laget som vant til slutt, også, sier Kvarnström til Nitten.no.

– Han er kjempegod på skøyter. Dyktig én mot én. Teknisk. En bra målscorer. Det finnes en del likheter med Joey Benik, synes jeg. En dyktig spiller som jobber i begge retninger. Han er jo enda yngre enn de andre. Litt finpuss på enkelte detaljer, så kan han bli bra.

Ung utfordrer til Bengtsberg
Jørgen Hanneborg er en ung, norsk keeper som fikk plass på vår rangering av de ti største talentene under 20 år i norsk hockey. Han er fra Lørenskog, men har spilt for Espoo Blues i Finland de fire siste årene.

– En interessant målvakt. En ung gutt, født i 1999. Vår keepertrener Antti Heikkinen hadde ham i Finland, så de kjenner hverandre fra før av. Selv har jeg ingen anelse. Jeg kommer aldri til å speide på keepere. Den kunnskapen har jeg ikke og jeg har ingen planer om å late som heller.

– Han kommer hit som backup?

– Han kommer hit som keeper, ler Kvarnström.

– Christoffer Bengtsberg har jo den bakgrunnen han har i denne ligaen, hvor han har gjort det fantastisk bra, så Hanneborg må jo bevise at han er bedre hvis han skal ta plassen som førstekeeper, men tanken vår er å bruke begge to. Vi henter ikke inn noen hit for å sette dem på benken, poengterer den svenske treneren.

Fornuftig nok.

Og dette er altså Mikael Kvarnströms vurdering av nykommerne i Lillehammer-laget.

Fokuset på tålmodig lagbygging og utvikling av unge spillere er for øvrig ikke bare floskler. Nitten.no har snakket med flere av disse nykommerne, og de forteller at sportssjef Atle Svendsrud poengterte overfor dem under forhandlingene at Lillehammer kun ønsker spillere som er innstilt på å bidra i arbeidet med å utvikle de andre unge spillerne i stallen.

Det er heller ikke tilfeldig at alle nykommerne er unge – snittalderen på de fem er under 23 år. Dette er et strategisk valg klubben har tatt, forteller Kvarnström. Snittalderen i stallen er nå 23,58 år.

Gjennom å hente spillere som er innstilt på å bidra i utviklingen av lagkameratene, og gjennom å hente unge spillere som fremdeles har ambisjoner om å komme seg opp og fram i hockeyens verden, reduserer Lillehammer også risikoen for å få inn selvsentrerte veteraner som kun fokuserer på å produsere poeng for å få en bedre kontrakt et annet sted.

Lagånd i fokus
– Vi lever jo i informasjonsalderen, hvor tilgangen på informasjon hele tiden øker. Har det påvirket hvor egoistiske spillere er når de kommer som importer til Norge? Hvis de bare spiller for seg selv, er vel det noe andre klubber får informasjon om?

– Jeg tror at speidingen på det feltet fortsatt er både og. Jeg tror at klubbene blir bedre og bedre på det, men det er fortsatt spillere som jeg har hatt, som jeg ikke får noen samtaler om før de går til en ny klubb, noe jeg synes er merkelig. Generelt blir man bedre på det, men det er fortsatt sportssjefer som bare ser ett videoklipp og bestemmer seg for å hente en spiller.

– Man kommer tett på hverandre i en hockeygarderobe, så hvis man henter inn en spiller som bare tenker på seg selv, kan vel det være som en svulst for laget?

– Det kan være døden, det. I den garderoben vi har fått her de siste årene, hadde ikke en sånn person klart seg. Det er en grunn til at vi har lykkes så godt her. De unge spillerne bidrar, både på isen og i garderoben.

– Du kommer ikke til finale i sluttspillet med en garderobe som ikke fungerer?

– Det er sant, sier Kvarnström, og ser seg til venstre. Der sitter assistenttrener Pär «Pelle» Torstensson, som også er ny i klubben og ankom byen for få uker siden.

Mikael Kvarnström har fått inn Pär Torstensson som assistenttrener før kommende sesong. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

– Pelle, som er ny her, kan sikkert si noe om dette? foreslår Kvarnström.

Torstensson nikker.

– Ja, det stemmer fullt ut. Det som har slått meg her, er at alle omgås med alle. Det er ikke sånn at de unge holder seg for seg selv. Dette er noe en trener jobber for å få til, men det er ikke alltid like lett å oppnå det overalt. Jeg har vært mange steder og det har vært mye positivt på de stedene også, men her har de virkelig lykkes med det. Det er en herlig gjeng her, mener Torstensson.

Kvarnström nikker.

– I mange lag henger importene med hverandre, svenskene med hverandre, de som er foreldre henger med hverandre, men her spiller det ingen rolle om du er 33 og har barn, du kan henge med de som er født i 98 likevel. Og jo tettere man er, jo mer jobber man for hverandre. Det er jo sånn. Hvis du liker keeperen din, står du mer opp for ham, sier Kvarnström til Nitten.no.

Så står han opp selv.

Det er på tide å starte dagens treningsøkt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar