Det er på tide å begrave omdømmet til Alexander Ovetsjkin

Alex Ovetsjkin hedres i forbindelse med sin 1000. kamp i NHL 5. april 2018. Foto: Geoff Burke / USA Today / NTB scanpix
Alex Ovetsjkin hedres i forbindelse med sin 1000. kamp i NHL 5. april 2018. Foto: Geoff Burke / USA Today / NTB scanpix

Washington Capitals’ kaptein er blitt kalt både egoistisk og en dårlig leder.

NEW YORK (Nitten.no): Forrige sesong var en gedigen fiasko for både Washington Capitals og Alexander Ovetsjkin. Denne sesongen har både klubben og dens kaptein løftet seg til et høyere nivå enn på mange år.

– Ovetsjkins sesong så langt har vært helt fantastisk. Han fortjener et lass med ros for Capitals’ suksess, sier NBCs hockeyekspert Pierre McGuire til Nitten.no.

Reisen hit – altså til semifinale i Stanley Cup – har vært lang.

Alexander Ovetsjkin ankom NHL med et smell i 2005, da han scoret to mål allerede i sin debut for Washington Capitals drøyt to uker etter sin 20-årsdag. Det ble totalt 52 mål og 106 poeng for Ovetsjkin den første sesongen. Han fulgte det opp med 46 mål og 92 poeng sesongen etter.

Capitals endte på sisteplass i Southeast-divisjonen begge sesongene.

Mens de beste i NHL kjempet om Stanley Cup, reiste Ovetsjkin vekk fra Washington for å konkurrere om VM-gull med Russland. Han vant ikke det heller.

Ovetsjkin hadde etablert seg som en eksepsjonell målscorer, og de tre påfølgende sesongene styrket dette omdømmet ytterligere. 65, 56 og 50 mål. 112, 110 og 109 poeng. Spillerne i NHL kåret ham til ligaens beste spiller alle disse tre sesongene.

Den første av disse sesongene – 2007/08 – ble han den første spilleren noensinne som dro i land de fire prisene Art Ross Trophy (beste poengplukker), Maurice «Rocket» Richard Trophy (beste målscorer), Hart Trophy (ligaens viktigste spiller) og Lester B. Pearson Award (spillernes valg som årets spiller).

Ovetsjkin klarte å dra Washington Capitals opp fra kjelleren og til suksess i grunnserien, men skuffelsene kom på løpende bånd i sluttspillet. Slått ut i første runde i 2008, andre runde i 2009, første runde i 2010, andre runde i 2011, andre runde 2012 og første runde 2013.

Etter at Capitals ikke engang kvalifiserte seg for sluttspill i 2013/14, ble det exit i andre runde de tre neste årene. Samtidig gikk ligaens andre superstjerne – Sidney Crosby – til topps i Stanley Cup tre ganger (2009, 2016 og 2017).

Crosby var vinneren, Ovetsjkin var egoisten. Det ble en «etablert sannhet», men «etablerte sannheter» er ofte kun rene myter. Innimellom er det kanskje også et snev av sannhet i dem, men realiteten er at fasiten ofte er litt for komplisert til at man orker å regne den helt ut. Om dette var sant eller ikke, ble det uansett omdømmet hans.

Selv om Ovetsjkin vant VM-gull med Russland i 2008, 2012 og 2014, og hamret inn mål etter mål fra sin favorittposisjon ved venstre droppsirkel, hadde han ingenting å vise til i Stanley Cup.

Ovetsjkin klarte ikke engang å ta medalje i de internasjonale turneringene som alle NHL-spillerne deltok i, nemlig de olympiske lekene i 2006 (4.-plass), 2010 (6.-plass), 2014 (5.-plass) og World Cup of Hockey (4.-plass) i 2016.

– Dette blir Ovetsjkins 12. VM-deltagelse. Kanskje han bør ta et år fri og undersøke hvorfor han aldri kommer videre fra andre runde. Du ser ikke T.J. Oshie eller John Carlson haste over for en glorifisert ferie. Dette handler om lederskap og det ser ikke bra ut, tvitret den tidligere NHL-spilleren Patrick O’Sullivan i 2016.

Lagkameratene forsvarte sin russiske kaptein, men ikke sterkere enn at man kan se hvordan ryktet opp Ovetsjkins egoisme hadde etablert seg.

– Han var en god kaptein for oss, for han fokuserte med på lagets mål. Han er åpenbart en viktig del av det vi forsøker å få til her, og du kan se at han begynner å «forstå det», hans defensive spill kommer seg og han begynner å innse hva vi må gjøre for å oppnå suksess, sa keeper Braden Holtby til The Washington Post.

Det toppet seg da Ovetsjkin i sluttspillet i 2017 ble henvist til en plass i tredjerekken da Pittsburgh Penguins slo ut Capitals for tredje gang på tre forsøk i Ovetsjkin-æraen.

Denne sesongen hadde Washington-ledelsen gått all-in, fordi lønnstaket ville gjøre det vanskelig å stille et like etablert og stjernespekket lag sesongen 2017/18. Satsingen utgjorde ingen forskjell – sesongen endte med den samme, slitte smaken av skuffelse.

Alex Ovetsjkin hadde blitt 32 år og man snakket om at han var over toppen, et argument som fant ammunisjon at han «bare» scoret 33 mål i grunnserien det året, og at han i sluttspillet bare leverte åtte poeng på 13 kamper.

I et møte mellom Capitals-ledelsen og Ovetsjkin etter sesongen, ble kapteinen bedt om å forandre sommerrutinene sine og forbedre sin fysiske form. Han deltok heller ikke i VM.

– Han er nødt til å tenke over hvordan han kan utvikle seg til en spiller som fremdeles kan ha stor innflytelse på en kamp. Sporten blir raskere. Han er nødt til å trene på en annen måte, få mer fart inn i spillet sitt i stedet for kraft, sa manager Brian MacLellan til media.

@gus_gr8 и @pavelheadcoach )разминка перед работой!)))😂😂😂😂💪

Et innlegg delt av Alexander Ovechkin (@aleksandrovechkinofficial)

Ovetsjkin gjorde som klubben ønsket. Han tok med seg sin fysiske trener fra Russland til Washington og trente to ganger daglig i ukene før sesongoppkjøringen startet. Innbyggerne i Arlington kunne ofte se ham løpe ved en av skolene der.

– Du kan se at han har gått ned i vekt, uttalte lagkamerat Jevgenij Kuznetsov til The Associated Press i slutten av august.

– Det ble sagt mye negativt om laget vårt og om ham etter at vi tapte for Pittsburgh. Han ønsker å være der han alltid har vært, som en av superstjernene i ligaen, og han ønsker å jobbe hardt og vise alle hvem han er, sa Dimitri Orlov.

I fjerde forsøk klarte Alexander Ovetsjkin og Washington Capitals endelig å slå ut Pittsburgh Penguins og Sidney Crosby i sluttspillet. Her gratuleres han av nettopp Crosby. Foto: Charles LeClaire / USA Today / NTB scanpix
I fjerde forsøk klarte Alexander Ovetsjkin og Washington Capitals endelig å slå ut Pittsburgh Penguins og Sidney Crosby i sluttspillet. Her gratuleres han av nettopp Crosby. Foto: Charles LeClaire / USA Today / NTB scanpix

Resultatet var at Alexander Ovetsjkin scoret 49 mål og 87 poeng – hans beste poengsum på åtte år – og at Washington Capitals vant Metropolitan-divisjonen foran Pittsburgh, til tross for at Capitals hadde en antatt svakere stall enn sesongen før.

– Hans fysiske form var strålende da sesongen startet. Han gikk foran som et godt eksempel og utmerket seg i alle situasjoner, sier Pierre McGuire til Nitten.no.

NBCs hockeyekspert trekker også fram kjemien mellom Ovetsjkin, Jevgenij Kuznetsov og Tom Wilson som en nøkkelfaktor.

– Capitals har allerede et av de beste power-playene i ligaen, og det hjalp ham igjen denne sesongen, men det som virkelig utgjorde en forskjell, var den kjemien som vi så tydelig kunne se da han ble satt sammen med Tom Wilson og Jevgenij Kuznetsov. Den rekken har fungert helt fantastisk. Kuznetsov og Wilson har levert karrierebeste og Ovetsjkin vant sin sjuende Rocket Richard Trophy, poengterer McGuire.

Og kirsebæret på toppen av iskremen i skåla: Denne uka slo han endelig Sidney Crosby i sluttspillet. Washington Capitals vant 4-2 i kamper mot Pittsburgh Penguins og er klar for avdelingsfinalen i øst for første gang i Ovetsjkins karriere.

I en liga som tiltrekker seg de beste spillerne fra hele verden, hvor 30 av 31 lag blir slått ut, er Washington Capitals fremdeles med. Blant annet takket være at Alexander Ovetsjkin har signert åtte mål og 15 poeng på tolv kamper i sluttspillet.

Fordi han bryr seg.

Dette er den nye Alexander Ovetsjkin. Han fortjener et nytt omdømme.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Det er på tide å begrave omdømmet til Alexander Ovetsjkin”

  1. Hei!
    Veldig bra at du prøver å få fart på all mulig info om hockey. Denne om A. O. er virkelig bra.

Legg igjen en kommentar