– Det føles som om han er bygd for sluttspill

Warren Foegele. Foto: AP Photo/Julio Cortez

Justin Williams serverer rosende omtale av en av NHL-sluttspillets store overraskelser.

– Han jobber baken av seg. Han er svær. Det føles som om han er bygd for sluttspill. Han har vært en arbeidshest for oss og jeg vet at han kommer til å fortsette å være det, sier Justin Williams.

Carolina Hurricanes-kapteinen snakker om Warren Foegele.

Venstrevingen fra Markham i Ontario – og da snakker vi altså Canada – gjorde bare 15 poeng på 77 kamper i grunnserien denne sesongen. Han landet på -17. Det var ingenting spektakulært der.

Warren Foegele fylte 23 år 1. april og har nå spilt 79 grunnseriekamper. Han har fremdeles rookiestatus og oppfyller ikke akkurat kriteriene til et supertalent med tanke på at han først som 22-åring klarte å etablere seg i NHL.

Nå er han en av de store overraskelsene i sluttspillet. I løpet av ni matcher har han scoret fem mål og sju assists fra sin rolle i tredjerekka.

– Jeg tror at jeg er en ganske aggressiv spiller i disse øyeblikkene. Jeg elsker dem. Jeg tror alle oss i denne garderoben elsker disse øyeblikkene. Det er nå det teller. Det er nå det betyr noe, sier Foegele om sin suksess i sluttspillet.

Hvis vi går to år tilbake i tid, ser vi at Warren Foegele har utmerket seg i sluttspill tidligere. Sesongen 2016/17 ble han tradet fra Kingston Frontenacs til Erie Otters i Ontario Hockey League. Han leverte 27 mål og 63 poeng på 61 grunnseriekamper for de to lagene, noe som er nokså uspektakulært av en 20-åring i OHL. I sluttspillet, da kampene ble tettere og tøffere, ble Foegele bedre.

Han gjorde 13 mål og 26 poeng på 22 kamper da Erie Otters vant OHL-mesterskapet. Foegele ble tildelt «Wayne Gretzky 99 Award» som sluttspillets viktigste spiller. De t foregående årene gikk denne prisen til Mitch Marner og Connor McDavid.

Kanskje det vi ser i sluttspillet nå, er mer enn et blaff?

– Helt fra dag én har det vært tilfredsstillende å se en gutt møte opp til sesongoppkjøringen uten å vite hvor han ville ende opp, og så ble det til at «Vi må beholde ham, vi må la ham spille … Han har gjort seg fortjent til å være her, han har gjort seg fortjent til å få istid», sier trener Rod Brind’Amour til The Athletic.

Foegele viste lovende takter forrige sesong også, da han scoret to mål og tre poeng på to matcher på tampen av sesongen. Og selv om poengproduksjonen i hans første hele NHL-sesong var middelmådig, var det tydelig at han spillemessig holdt følge med NHL-tempoet. Han var faktisk 16. best i NHL i å skaffe utvisninger på motspillere med 32. Det er på høyde med New York Islanders’ førstesenter Mat Barzal og Boston Bruins’ stjerneving David Pastrnak, til tross for at Barzal spilte 1469,40 minutter og Pastrnak 1237,45, mens Foegele var på isen i 962,01 minutter.

Takket være storspillet til blant andre Warren Foegele, leder Carolina Hurricanes 2-0 i kamper mot New York Islanders. Raleigh-klubben er altså bare to seirer unna en semifinale i Stanley Cup.

188 centimeter høye Foegele må nok fortsette å imponere, hvis Carolina skal komme seg dit. Hurricanes har fått en ubehagelig lang skadeliste underveis i dette sluttspillet. Micheal Ferland, Andrej Svetsjnikov, Jordan Martinook og Sami Maenalanen er på skadelisten på forwardsiden, Trevor van Riemsdyk på backplass og Petr Mrazek på keeperplass.

Carolina Hurricanes må for øvrig tas på alvor i dette sluttspillet. Det viste seieren deres mot regjerende mester Washington Capitals i første runde. Det viste også grunnserien, der Hurricanes var best i hele NHL i antall skudd på mål per kamp med 34,4.

Det er dessuten fremdeles forbedringspotensial å hente ut for trenerteamet til Carolina. Laget er dårligst i overtall av de gjenværende lagene, med bare 9,4 prosent uttelling i power-play, og nest dårligst i undertall av de åtte gjenværende lagene med bare 76,7 prosent «penalty kill».

Selv på keepersiden, der mange nok tenker at Carolina har fått strålende spill av Petr Mrazek, er faktisk hans 91,3 i redningsprosent bare sjette best av de åtte gjenværende førstekeeperne. Bare Jordan Binnington (91,1) og Martin Jones (90,7) er svakere.

En viktig årsak til at laget likevel leder 2-0 i andre runde av Stanley Cup, er forsvarsspillet. Carolina slipper inn få mål per kamp (2,33). Jaccob Slavin spiller som en superstjerne og klokker 26,43 minutter per kamp. Han har ti assists på ni kamper og er lagets beste poengplukker, i tillegg til at han gjør en meget effektiv ryddejobb i egen sone.

De andre backene er også solide. Faktisk har alle seks backer i Hurricanes positiv corsi så langt, hvilket betyr at Carolina fyrer av flere skudd enn motstanderne.

Og hvis Warren Foegele fortsetter å score på hvert tredje skudd han tar, kan dette laget gå veldig langt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar