Det norske kollektivet settes på prøve i VM

Landslagssjef Petter Thoresen under landskampen i ishockey mellom Norge og Russland i fjellhallen på Gjøvik før VM. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Landslagssjef Petter Thoresen under landskampen i ishockey mellom Norge og Russland i fjellhallen på Gjøvik før VM. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

OSLO (Nitten.no): Det norske landslaget i ishockey har aldri vært laget med flest stjerner. Det er kollektivet som har vært deres styrke. I VM vil kollektivet settes på større prøver enn på lenge. Samtidig som Norge mangler flere av sine antatt beste spillere, står noen av verdens aller beste spillere på den andre siden av isen. Veldig mye skal gå Norges vei for at drømmen om kvartfinale skal gå i oppfyllelse.

Mats Zuccarello kommer ikke til VM. Patrick Thoresen kommer ikke til VM. Andreas Martinsen kommer ikke til VM. Flere norske profiler mister også mesterskapet av ulike grunner. Det er utvilsomt offensiven som rammes hardest av de norske frafallene. Det som allerede fremsto som en tynn løperoppsetning i internasjonal målestokk ser nå enda tynnere ut. Det finnes rett og slett ingen erstattere for Zuccarello og Thoresen i norsk ishockey.

Kritiske røster skal ha det til at Norge denne gangen må kjempe for å unngå nedrykk til B-gruppen, og tidvis i VM-oppkjøringen har det også sett sånn ut.

– Vi drømmer om å spille en kvartfinale og det er noe vi strekker oss etter, noe vi faktisk kan oppnå hvis alt klaffer, men det er en realitet at Norge spiller for å unngå nedrykk. Sånn vil det alltid være når Norge skal spille hockey-VM. Det er noe vi har snakket om i gruppa, både at vi har lyst å nå en kvartfinale, men også at vi må være mentalt forberedt på å spille for å overleve, sier landslagssjef Petter Thoresen til Nitten.no.

Nøkkelen

I oppkjøringen til mesterskapet har Norge slitt med å score mål. Riktignok scoret de ni mål på to kamper mot VM-motstander Latvia, men deretter ble det null mål på to kamper mot Russland, to mål på to kamper mot Sveits og fire mål på to kamper mot Hviterussland. Landslagssjefen vil likevel ikke skylde på fraværet til sine beste spillere for den manglende effektiviteten.

– Det er klart man gjerne kunne ønsket å stille med fullt lag, men de som ikke er med til VM bruker vi ikke mye energi på nå. Det er ikke de som skal hjelpe Norge til å holde seg i A-puljen og kanskje kjempe om kvartfinale. Det er det 25 andre mann som skal gjøre, sier han bestemt.

– Dere mister ikke bare gode hockeyspillere, men kanskje de viktigste brikkene i over- og undertallspillet. Hvilke grep gjør dere med sentrale spillere som Zuccarello, Thoresen og Martinsen ute?

– Da er det andre spillere som må steppe opp og ta plassen deres. Vi har øvd mye på dette i oppkjøringen og jeg har en god formening om hva vi starter med. Vi har faktisk scoret en del overtallsmål i treningskampene, så vi får bare håpe at vi tar det med oss inn i VM. Vi scoret lite i de situasjonene i både VM i fjor og i OL i vinter så verre kan det nesten ikke bli.

Faktum er at kun Hviterussland og Italia var mindre effektive enn Norge i overtall i fjorårets VM, og bare Sør-Korea var dårligere enn Norge i OL i Peyongchang. I internasjonal hockey er nivået så høyt blant alle lagene at kamper ofte avgjøres av såkalte special teams. Kampene avgjøres altså av de som er scorer flest i overtall og slipper inn færrest i undertall. Høyst sannsynlig må Norges effektivitet i overtall fra de foregående mesterskapene forbedres drastisk for at drømmen om kvartfinale skal kunne oppfylles. I oppkjøringskampene i vår har Norge scoret seks mål på 32 overtall, en effektivitet på nesten 19 prosent, langt bedre tall enn det som ble prestert i både fjorårets VM (12%) og i OL (5,26%).

– Dere har prøvd ut en del forskjellige varianter i oppkjøringen og du sier at du har en formening om hvem som starter i VM. Er det naturlig å tro at brødrene Olimb blir en sentral del av overtallsspillet?

– Jeg ønsker ikke å avsløre hverken hvem eller hvordan vi stiller opp i overtall, men du skyter nok ikke langt over mål med de navnene der, humrer Thoresen.

I undertall har Norge sett bunnsolide ut, men så har de også fått særdeles god trening på det. Norge har på åtte treningskamper pådratt seg hele 51 utvisninger, og det må lukes bort før alvoret starter mot Latvia på lørdag. Til tross for 51 undertallsspill har Norge kun sluppet inn tre mål, meget sterkt sammenlignet med for eksempel VM i fjor, hvor Norge slapp inn seks mål på 26 undertall.

– Vi har vært bra i undertall, men har pådratt oss altfor mange av dem. Vi er nødt til å legge det av oss i VM, hvis ikke er det døden mot de spillerne vi skal møte i det mesterskapet her, advarer landslagssjefen.

Tobias Lindström i aksjon for Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Tobias Lindström i aksjon for Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

En mann som har sett meget spennende ut i oppkjøringen til mesterskapet er Vålerengas Tobias Lindström. Svensken, som gjorde nordmann av seg i siste liten til mesterskapet, har produsert flest poeng av de norske spillerne i vårens treningskamper. Lindström har gjort syv poeng (4+3), blant annet tre i overtall, og imponert sin nye landslagssjef.

– Han har vært en bra tilvekst for oss. Han har et bra skudd, bra puckkontroll og er en god playmaker så han har styrket oss. Han har også gjort noen poeng i overtall så han er nok en av dem som kommer til å bidra i den typen situasjon, avslører Thoresen.

Lindström ble toppscorer i GET-ligaen denne sesongen med 28 mål og nummer to i den totale poengligaen med 61 poeng på 44 kamper, kun slått av Frisk Askers Gary Stanley Nunn.

Tøff gruppe

Norge står foran en særdeles vanskelig oppgave når VM braker løs om noen dager. Canada, USA, Finland, Tyskland, Danmark, Latvia og Sør Korea er de andre lagene i gruppen. Canada, USA og Finland er normalt lag som slår Norge. På motsatt siden av isen står blant andre Connor McDavid, de to siste sesongenes vinner av Art Ross Trophy, Patrick Kane, den finske Carolina Hurricanes-duoen Sebastian Aho og Teuvo Teräväinen og stjerneskuddet Mathew Barzal, en av tre kandidater til Calder Trophy, prisen som gis til årets rookie i NHL.

– Det er ikke akkurat de lagene vi forventer å legge bak oss på tabellen, men det er noen andre lag i puljen vi skal prøve å overraske og ta noen poeng fra, innrømmer Thoresen.

Kampen mot Sør Korea bør gi seier til Norge. Trolig tenker Thoresen på de tre nøkkelkampene mot Latvia, Tyskland og Danmark. Norge bør vinne minst to av tre dersom de skal ha håp om å nå kvartfinalen i årets VM.

Latvia skal ligge på omtrent samme nivå som Norge. De ligger som nummer 13 på den offisielle verdensrankingen, fire plasser bak Norge. De imponerte under fjorårets VM og slo blant annet Danmark 3-0 i gruppespillet, men måtte til slutt gi tapt for Tyskland i kampen om en kvartfinale. Norge slo Latvia to ganger i oppkjøringen til VM og må finne seg i å være knappe favoritter. Lagene møtes i første kamp og med tap i denne blir veien til kvartfinale plutselig mye lenger for begge lag. Møtet med Latvia gir for øvrig Petter Thoresen og norske hockeyfans et møte med en gammel kjenning. Tidligere Stavanger Oilers-spiller Rudolfs Balcers, nå tilhørende San Jose Sharks, er med i den latviske troppen.

Balcers har imponert i sin første sesong i Nord-Amerika. Han gjorde 48 poeng på 67 kamper for San Jose Barracudas i AHL og hadde kun seks andre førsteårsspillere foran seg på statistikken.

– Det blir spennende å møte ham igjen. Han har imponert veldig der borte og tatt nye steg. Vi får håpe han ikke ødelegger for oss, sier gamlesjefen.

Tyskland imponerte en hel ishockeyverden da de tok seg til finalen i OL-turneringen i Peyongchang. Foran VM er de ytterligere forsterket med Edmonton Oilers-stjernen Leon Draisatl, men har også mistet noen spillere som har lagt opp. På papiret ser dette ut som en svært tøff oppgave, men oppgjørene mellom Norge og Tyskland har historisk sett vært svært jevne. I OL møttes lagene i innledende gruppespill og Tyskland vant til slutt 2-1 i sudden death. Norge og Tyskland møtes i andre kamp.

– Tyskland har et spill de er trygge på. De har mistet noen spillere etter OL, men de får jo inn blant andre Draisatl og han veier nok opp for mye. Tyskland blir bra igjen de, tipper jeg. De to første kampene blir i det hele tatt avgjørende for vårt VM. Tar vi mye poeng har vi fått en god start, men dersom vi sitter igjen med null ryker nok kvartfinalen. Så det blir avgjørende med en god start, sier Thoresen.

Danmark skal spille på hjemmebane foran et entusiastisk hjemmepublikum. Danskene har gjort mye riktig over en lang periode og har fostret flere NHL-spillere de siste årene. Da Toronto Maple Leafs røk ut av Stanley Cup-sluttspillet i kamp syv mot Boston Bruins tok det ikke lang tid før lagets danske skuddstopper Fredrik Andersen meldte seg klar til VM. Turneringen avholdes noen få steinkast fra der han vokste opp og Andersen kan fort være den som vipper både ett og to oppgjør i danskenes favør.  Oppgjørene mellom Norge og Danmark har også historisk vært svært jevne. Lagene har møttes åtte ganger de siste to årene og har fire seire hver. Fordelen av hjemmebane gir Danmark et lite overtak her.

Mye skal gå riktig vei om Norge skal nå kvartfinalen i VM. Det norske kollektivet skal møte noen av verdens beste individualister. Likevel er det ingen umulighet at Norge kan slå både Latvia, Tyskland og Danmark om laget har dagen.

– Vi må fremstå som et kollektiv og være godt organisert. Vi må ta på oss arbeidsklærne og ødelegge for motstanderne våre. Vi har vår måte å spille på og den må vi dyrke, tro på og gjennomføre så godt vi kan. Da skal det være vanskelig å spille mot oss og vi tror vi kan være med å skape litt nerver hos de andre lagene også, avslutter Thoresen.

Nå er det opp til det norske kollektivet å bevise at de er mer enn Mats Zuccarello og Patrick Thoresen.

 

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar