Det tok 1119 kamper å komme dit, men nå skal Alex Ovetsjkin spille Stanley Cup-finale

Alexander Ovetsjkin jubler for 1-0-scoringen i kamp sju. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix
Alexander Ovetsjkin jubler for 1-0-scoringen i kamp sju. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix

Ventetiden er endelig over for russeren, som er en av tidenes beste målscorere i sporten ishockey.

TAMPA BAY – WASHINGTON 0-4 (3-4 I KAMPER):

NEW YORK (Nitten.no): Alexander Ovetsjkin debuterte i NHL i 2007 og har spilt for Washington Capitals i hele sin 1119 kamper lange karriere i Nord-Amerika.

Han har scoret 58 sluttspillmål i NHL, en prestasjon han er en av bare 40 spillere i historien som har klart. Han er blant de 20 mestscorende spillerne i ligaens drøyt 100-årige levetid med sine 607 grunnseriemål – og gjennomsnittet på 0,61 mål per kamp er det bare tre spillere som slår: Mike Bossy, Mario Lemieux og Pavel Bure. Ja, det er riktig. Ovetskins målsnitt er bedre enn Wayne Gretzkys!

I en tross alt beskjeden alder av 32 år har russeren fra Moskva etablert seg som en av de beste spillerne i ishockeyens historie.

Likevel har han aldri vunnet Stanley Cup. Ovetsjkin har faktisk ikke engang spilt en Stanley Cup-finale.

De tre siste sesongene har Washington Capitals blitt slått ut i andre runde av sluttspillet, to av dem av Pittsburgh Penguins og Ovetsjkins nemesis Sidney Crosby. Semifinalen mot Tampa Bay Lightning var faktisk den første semifinalen i Washington har spilt siden det året laget var i sin hittil eneste Stanley Cup-finale. Det var i 1998. Den gang tapte Capitals fire av fire finalekamper mot Detroit Red Wings.

Dette året føles annerledes.

Vel, alt føles annerledes med NHL dette året. Finalemotstanderen er tross alt en klubb som ikke engang eksisterte i NHL for et år siden. Vegas Golden Knights har på sensasjonelt vis spilt seg fram til Stanley Cup-finale i sin aller første sesong. Washington Capitals har vært i NHL siden 1974 og er nå klar for sin andre finale noensinne og første på 20 år.

NHL får denne våren en Stanley Cup-mester som aldri har vunnet tittelen før. Den berømte pokalen skal få inngravert navnene til en gruppe spillere de andre lagene i ligaen ikke ville beskytte i fjorårets ekspansjonsdraft eller navnene til en gruppe spillere som fram til i dag har vært mest kjent for å svikte når det gjelder som mest.

Washington har vært et av NHLs aller beste lag i et tiår nå. Denne sesongen var deres sjuende siden 2009 med minst 100 poeng i grunnserien. Alex Ovetsjkin har vært ligaens toppscorer fem av disse sesongene. Likevel endte det alltid med en skuffende vår-exit.

Dette Washington-laget klarte imidlertid å tvinge fram en endring. Pittsburgh Penguins hadde slått Capitals sju ganger på rad i sluttspillet. Alexander Ovetsjkin hadde aldri noensinne vunnet en sluttspillrunde mot Sidney Crosby. Nå klarte han det. Nå klarte Capitals å slå Penguins.

Og det til tross for at det var i fjor Capitals egentlig skjøv alle sjetongene midt på bordet. Det var i fjor Capitals hadde sitt mest stjernespekkede lag. Det var i fjor Capitals hentet inn Kevin Shattenkirk før overgangsvinduet stengte.

Det var i fjor alt var som normalt. Sluttspillfiasko og Ovetsjkin-kritikk.

Denne sesongen var Capitals uten Justin Williams, uten Marcus Johansson og uten Karl Alzner, uten Kevin Shattenkirk, men trener Barry Trotz og kaptein Alexander Ovetsjkin førte an i utformingen av et kanskje bedre lag. Iallfall i sluttspillet.

Andre Burakovsky setter pucken forbi Andrej Vasilevskij i andre periode. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix
Andre Burakovsky setter pucken forbi Andrej Vasilevskij i andre periode. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix

I den avgjørende kampen mot Tampa Bay Lightning i Florida satte Ovetsjkin selv tonen da han scoret bare 1,02 minutter inn i matchen. Andre Burakovsky avgjorde den sjuende duellen mot grunnseriens beste lag i øst ved å score to ganger i midtperioden, mens Nicklas Bäckström feste en spiker i det fjerde hjørnet av kisten med sin 4-0-scoring snaut fire minutter før slutt.

– Det er utrolig. Jeg kan ikke forklare hvordan det følels. Jeg er glad for lagkameratene mine og for fansen. Jeg kan ikke vente på å komme hjem for å spille Stanley Cup-finale! sier Ovetsjkin til NBC.

– Alle kampserier er tøffe. Vi forsøkte bare å holde oss til vår plan. Vi er fire seirer unna å vinne. Jeg er så emosjonell akkurat nå, la han til.

Det ble en skuffende avslutning for Tampa Bay Lightning, som hadde store forventninger til seg selv etter å ha tatt 113 poeng i grunnserien og feid over både New Jersey Devils og Boston Bruins med komfortable 4-1 i de to første rundene.

I de to siste kampene mot Washington virket laget å være tømt for krefter. Skuddene til Nikita Kutsjerov gikk utenfor i stedet for på mål. Victor Hedmans pasninger fant ikke like ofte veien til medspillerne som før. Capitals-keeper holdt nullen både i kamp seks og kamp sju. Og Steven Stamkos har nå spilt en sjuende kamp i en sluttspillserie seks ganger uten å ha gjort et eneste målpoeng.

Det blir en selvransakende sommer i Tampa, mens det blir en historisk feiring i enten Washington eller Las Vegas.

– Vi jobbet så hardt for å komme oss til en finale. Det tok bare elleve år. Nå er vi endelig her, sier Nicklas Bäckström ifølge NBC.

Washington Capitals vant NHLs østre avdeling og møter vinneren av den vestre avdelingen i Stanley Cup-finalen. Foto: Steve Mitchell / Reuters / NTB scanpix
Washington Capitals vant NHLs østre avdeling og møter vinneren av den vestre avdelingen i Stanley Cup-finalen. Foto: Steve Mitchell / Reuters / NTB scanpix

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar