– Det ville vært synd om ikke denne delen av norsk hockeyhistorie hadde blitt ivaretatt

Boka «Norske hockeystjerner» er tilgjengelig i bokhandelen nå.

Er du glad i norsk hockey, vil du elske boka «Norske hockeystjerner». Nitten tar en prat med mannen som har laget praktverket – Morten Mitsem.

Det første som slår meg når jeg løfter boka, er at den er tung. Det er ikke så rart, den er på 472 sider og veier to kilo. Så begynner jeg å bla i den. Her er det intervjuer med klubbprofiler som Johnny Nilsen i Frisk, Tor Nilsen i Lillehammer, Jonas Solberg Andersen i Sparta og Terje Hellerud i Vålerenga, samt landslagsprofiler som Ole Eskild Dahlstrøm, Ørjan Løvdal og Jim Marthinsen.

Johnny Nilsen husker jeg godt. En meget god back for både Frisk og landslaget, med et farlig slagskudd. I boka forteller han om den gang et uferdig Frisk-lag tapte 2-19 for Storhamar.

– Det finnes et oversiktsbilde hvor en ser at Storhamar kommer fem mot ingen i en breakaway der. Slik kamper er ikke oppbyggende for et lag. Jeg husker blant annet at Ole Eskild Dahlstrøm kom alene med keeper, bommet og tok ti pushups som «straff», forteller Nilsen i boka.

Jeg blar videre. «Norske Hockeystjerner» er spekket med slike herlige anekdoter, fortalt av et meget bredt utvalg av de viktigste spillerne i norsk ishockeyhistorie og av forfatteren selv, Morten Mitsem.

Jim Marthinsen forteller om den berømte episoden med Geir Myhre i Sarajevo-OL, Ørjan Løvdal mimrer om hjemsendelsen fra Albertville. Boka gir et innblikk i hvordan ishockeyen har utviklet seg i Norge igjennom historien. Jo mer jeg leser, jo mer elsker jeg denne boka.

Jeg kjenner ikke Morten Mitsem, så dette er ingen kompistjeneste. Boka er virkelig god og fortjener oppmerksomhet. Det gjør forfatteren også – så derfor tar vi en prat med ham.

– Hvorfor gikk du i gang med dette store prosjektet?

– Det var ikke så stort i utgangspunktet. Hovedideen var å intervjue spillere med store karrierer i Norge. Dette er et prosjekt som har murret i bakhodet i mange år, og jeg tenkte tilbake på min egen tid som supporter av Frisk og tiden på 80-tallet, med tretribunene i Askerhallen, på alle opplevelser, historier og inntrykk, og tenkte at det ville vært synd om ikke denne delen av norsk hockeyhistorie hadde blitt ivaretatt, svarer Mitsem.

Han savnet rett og slett seriøst material om norsk hockey og bestemte seg for å gjøre noe med det på egenhånd. Det ble flere intervjuer enn planlagt, og så dukket ideen opp med å presentere klubbene de vokste opp i – dermed ble boka så omfattende. Mitsem tar for seg Frisk Asker, Lillehammer, Manglerud Star, Sparta, Stavanger Oilers, Stjernen, Storhamar, Vålerenga – og trønderhockey som en egen bolk.

Morten Mitsem. Foto: Privat

– Jeg hadde store utfordringer med å begrense meg og skulle gjerne hatt med flere intervjuer, men noe må en spare til en oppfølger også, ler Mitsem.

– Hvor kommer din kjærlighet til hockey fra?

– Kjærligheten min til hockey ble skapt under oppveksten i Asker, hvor jeg stadig lekte på ulike isbelagte vann i regionen og i 1979 var jeg på min første hockeykamp i Askerhallen. Jeg husker jeg satt på nederste benk i en stappfull hall, så sånn cirka ingenting, men atmosfæren husket jeg godt og det var den som brakte meg tilbake til hallen første seriekamp i 1980, og som bidro til at jeg fortsatte å komme tilbake. I mitt voksne liv har det vært perioder hvor jeg har fulgt mer med enn andre, men kjærligheten til hockeyen har alltid og vil alltid være der!

– Hvilke intervjuer var aller morsomst for deg å gjøre?

– Jeg husker veldig godt fire øl og en halv pizza hos Per Christian Knold, en veldig hyggelig kveld, og for meg personlig var det spesielt å intervjue klubblegendene i Frisk, Thor Martinsen og Johnny Nilsen. Ellers har du jo Ole Eskild Dahlstrøm, da, der kommer jo gullkornene på rekke og rad og han er veldig til stede i det han forteller. Da han beskrev hvordan det var å møte Øystein Olsen til dropp, kunne jeg se på hele ham hvor kjipt det var. Det siste intervjuet jeg gjorde, var med Patrick Thoresen. Han delte fra sin karriere i over tre timer og det var også et utrolig artig intervju å gjøre. Han har en herlig replikk, og for en «vinnerskalle»! Han er også så befriende, nådeløst ærlig med seg selv. Jeg håper virkelig at jeg har forvaltet tilliten alle har vist meg.

– Hvilke intervjuer var mest utfordrende?

– De to første intervjuene mine, var med Sverre Høgemark og Tore Vikingstad. Det var de klart mest utfordrende intervjuene. Det hadde å gjøre med at jeg ennå var fersk og ikke hadde funnet en optimal form for intervjuene. Jeg husker at jeg reflekterte etter disse intervjuene og tenkte jeg hadde holdt meg for mye til det manuset jeg hadde forberedt på forhånd, så jeg gjorde noen justeringer i hvordan jeg la opp intervjuene etter dette. Heldigvis for meg var både Tore og Sverre lette å snakke med og de delte villig vekk, så resultatet er jeg fornøyd med.

– Du skal få lov til å «pitche» boka. Hva får kjøperne av «Norske hockeystjerner»?

– I første del av boka presenterer jeg en del av de mest dominerende klubbene i Norge og har valgt meg ut to spillere for hver klubb, spillere som «alle» vil være enige om er «klubbspillere for den aktuelle klubben. Historiene til klubbene synes jeg selv ble et verdifullt bakteppe for historien til de lojale spillerne jeg presenterer, og selv synes jeg intervjuene med de i alt 18 spillere som er presentert i denne delen, gjør seg bedre med det historiske bakteppet for klubbene som jeg presenterer. I utvelgelsen av spillerne jeg intervjuer har jeg valgt spillere fra ulike tidsæraer for å kunne belyse ulike tidsepoker i norsk hockey og denne delen er viet til klubbene og de spillerne som var med å forme klubbkulturen.

– I andre del av boken har jeg valgt ut spillere som har hatt generelt store karrierer i Norge og ulike ligaer i utlandet. Jeg snakker med spillere som har inngående kjennskap til ligaer som NHL, KHL, SHL DEL og sveitsisk hockey, og jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg påstår de aller fleste vil finne mange bra historier og innsikt gjennom intervjuer med spillerne Patrick Thoresen, Lars Haugen, Tommy Jakobsen, Jim Marthinsen, Ole Eskild Dahlstrøm. Anders Bastiansen, Tore Vikingstad, Espen Knutsen og Jonas Holøs. I tillegg skriver jeg om slåssing i hockey, utviklingen av Sovjetunionens hockeylandslag og bakgrunnen for rivaliseringen med vesten og Canada, samt et minneord for det utrolige hockeytalentet Bjørn Skaare. Jeg tør påstå at boken gir et innblikk i Norsk hockey sin utvikling fra den spede begynnelse på 50-tallet og frem til i dag.

– Hvordan har responsen fra folk vært?

– Boka har nå vært på markedet i tre uker og jeg har begynt å få tilbakemeldinger fra leserne. Hittil har jeg kun fått positive tilbakemeldinger, og det setter jeg selvfølgelig pris på. Hvis responsen hittil er representativ og jeg selger nok bøker til at jeg ikke går i minus, blir det ny bok. Jeg er klar! lover Mitsem.

Hvis salget blir like bra som boka, bør sjansen for en oppfølger være meget god …

Nitten.no har fått lov til å gjengi intervjuet med Terje «Hengern» Hellerud, som er en av de aller største legendene i Vålerengas historie – både innenfor ishockey og fotball. Dette intervjuet publiseres på Nitten.no mandag 3. desember klokken 14.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar