Dette er John Chaykas mann i Norge

Brett Stewart (til venstre) ble ansatt i Arizona Coyotes av John Chayka (til høyre), som er NHLs yngste manager noensinne. Foto: Privat/YouTube
Brett Stewart (til venstre) ble ansatt i Arizona Coyotes av John Chayka (til høyre), som er NHLs yngste manager noensinne. Foto: Privat/YouTube

Brett Stewart bor i Norge og jobber som speider og utviklingstrener for NHL-laget Arizona Coyotes.

Navnet er kanskje kjent for noen: Brett Stewart. En jeger. Ikke i ordets tradisjonelle forstand, kanskje, men som ishockeyspiller var han en fenomenal måljeger.

Fra proffkarrieren hans startet i Roanoke Valley Rebels i ECHL i 1991 til den ble avsluttet i Norge i 2002, scoret Brett Stewart 321 mål på 472 matcher (inkludert sluttspill). Totalt gjorde han 721 poeng på disse 472 kampene.

20 av målene og 36 av poengene kom i løpet av 24 matcher for Lillehammer sesongen 1996/97. Så dro han til Tyskland, møtte kjærligheten og giftet seg, før han returnerte til norsk ishockey i 2001, i en alder av 32 år. I mellomtiden hadde han også rukket å spille hockey i England, Danmark og Sverige.

Sesongen 2001/2002 satte han 32 mål og 57 poeng på 34 matcher for Trondheim Ishockeyklubb (TIK). Det holdt til fjerdeplass i poengligaen, bak legendariske Kyle McDonough og hans rekkekompis Mika Kannisto i Frisk Asker, samt Tommy Kiviaho i Lillehammer.

Vi kan trygt fastslå at Stewart er en av de største profilene som var innom TIK i løpet av de 22 årene klubben eksisterte.

Etter at spillerkarrieren hans tok slutt, slo Stewart og kona seg ned i Gjerstad på Oslofjordens vestside, en halvtimes kjøretur fra Kragerø. Siden har han blant annet vært trener for Skien Ishockeyklubb og Tønsberg Vikings.

Nå har han imidlertid en helt annen jobb. Han er ansatt i NHL. Som jeger. Han jakter ikke lenger på mål – nå jakter han på spillere.

– De siste to årene har jeg vært proffspeider og utviklingstrener i Europa for Arizona Coyotes, forteller Stewart til Nitten.no.

Trives under Chayka

Jobben innebærer enormt mye reising. Stewart kartlegger det europeiske proffmarkedet og følger i tillegg opp unge spillere etter at NHL-klubben har draftet dem. I år sikret Arizona Coyotes seg rettighetene til briten Liam Kirk og tsjekkeren Jan Jenik. Fra før av holder Stewart oppsyn med blant annet svenskene Filip Westerlund og Erik Walli Walterholm.

49-åringen tar derfor spesielt mange turer til Sverige. Med tanke på at han har hele Europa som nedslagsfelt og mangelen på NHL-aktuelle spillere i Norge, kan det virke underlig å bo her.

– Det kan virke upraktisk, ja, men jeg og kona liker oss godt i Norge, humrer Stewart.

Han ble ansatt i Arizona Coyotes like etter at John Chayka kom inn som manager der, bare 26 år gammel. Chayka er den yngste manageren i NHLs historie, men har for lengst rukket å imponere Brett Stewart.

Selv om han er yngst og dermed også under et annerledes press enn andre managere, er ikke Chayka redd for å gå sine egne veier. Denne uka tradet han for eksempel til seg den tunge kontrakten til Marian Hossa, som ikke lenger spiller ishockey, fordi Chicago Blackhawks var villig til å betale Chayka for på påta seg 5,275 millioner dollar i«lønnstakpenger». Den reelle lønnsutgiften til Hossa er bare på 200.000 dollar kommende sesong.

Her har Chayka utnyttet at Coyotes har god plass under lønnstaket gjennom å få to unge spillere som har et urealisert potensial, i form av Vinnie Hinostroza og Jordan Oesterle. Samtidig ble han kvitt en senter han ikke trenger – Marcus Krüger – samt to unge spillere med begrenset potensial (Andrew Campbell og MacKenzie Entwistle) som kunne unnværes for å ikke havne rett oppunder grensen på 50 spillere under kontrakt. Arizona ligger på 47 etter denne traden.

Chayka og managerkollega Kyle Dubas i Toronto Maple Leafs, som er 32 år ung, er «den nye vinen» i NHL. Stewart synes det er moro at «den eldre garden», som ham selv, blir utfordret og må utvikle seg for å henge med.

– Det er ganske kult å jobbe med ham. Det er spennende å se hva de tilfører. Måten de jobber på og hvordan de analyserer spillere. Også på isen, for det er jo der spillerne oppholder seg. Du er nødt til å tilpasse deg tiden og forstå hva de jobber med. Det er virkelig moro å jobbe for John, sier Stewart til Nitten.no.

– Unge managere som Chayka og Dubas ville ikke ha kommet noen vei om de ikke hadde respekt for mer erfarne og meritterte managere. Hvis man skal oppsummere det de driver med, er det vel i bunn og grunn bare å skaffe seg så mye informasjon som mulig?

– Det er nøyaktig det de driver med. Informasjonsalderen. De ønsker all form for informasjon og er gode på å bruke det effektivt. Vi jobber for å finne ut absolutt alt om spillerne vi speider.

Enorme ressurser i NHL

Stewart gir et eksempel på hvor tett Arizona Coyotes følger opp en spiller.

Stewart reiser blant annet til Göteborg ganske ofte, for å både se og snakke med Filip Westerlund, som Coyotes draftet i andre runde i 2017. Han ser kampen Westerlund spiller og snakker med ham etterpå. Så kjører han hjem til Kragerø.

– Innen jeg har kommet hjem klokken ett om natten, har jeg kampen hans liggende på PC-en min. Da har en i staben i Arizona gått igjennom kampen, klipt ut skiftene hans og laget en video til meg, så jeg kan se den når jeg våkner. Hvis jeg overnatter i Göteborg, kan jeg sette meg ned etter treningen dagen etter og snakke med ham om ting jeg har sett.

– Jeg har tilgang til alt. Det er så mye på PC-en min som de sender jeg og som jeg kan jobbe med. Det er dette John og folkene hans virkelig er gode på, sier Stewart.

Forskjellen mellom NHL og Get-ligaen – når det gjelder ressurser – er som forskjellen på en vinterkveld i Sibir og en sommerdag i Miami. Mens nyopprykkede Ringerike Panthers har én heltidsansatt person i klubben, har Arizona Coyotes listet opp over 150 ansatte på sin nettside.

Hvis man leser om hvordan klubbene i NHL utnytter teknologi og sine økonomiske muskler, er det en brutal opplevelse for alle som drømmer om at norsk hockey skal ta innpå de store nasjonene.

Under utviklingsleiren til Toronto Maple Leafs i sommer, hvor 46 spillere som ennå ikke er modne for NHL var deltakere, fikk alle 46 en app til telefonen eller ipaden sin som ble spesialdesignet for dem. Der kunne de blant annet se videoer av øvelsene de hadde gjort på isen, samt selvsagt kampene, filmet fra fugleperspektiv.

Eksempelvis kunne de få detaljerte tilbakemeldinger på skøyteskjærene sine fra Barb Underhill, en tidligere verdensmester i kunstløp som nå jobber som skøytetrener i Maple Leafs.

– Jeg har aldri opplevd detaljert tilbakemelding på dette nivået. Det er kult å gjøre øvelsene og skøytingene og etterpå kunne gå igjennom det du har gjort, det positive og det negative. Det er utrolig. Du kan se hver eneste øvelsene du har gjort direkte på mobiltelefonen din, sier Ryan O’Connell, et sjuenderundevalg i 2017, til The Athletic.

Vanskelig i Norge

– Når man tar alt dette i betraktning, er det vel større sjanse for at Norge sakker ytterligere akterut enn for at Norge tar innpå de store nasjonene?

– Vet du hva? Du har rett, sier Stewart.

Coyotes-speideren har gjort seg et par betraktninger om spillerutvikling i Norge. De aller største talentene skal gjerne skyves opp og fram så tidlig som mulig, mens talentene bak ikke har et godt nok spilletilbud når de kommer opp i 18-19-årsalderen, hvis de ikke får spille i Get-ligaen.

– Det fører til at noen av dem slutter å spille ishockey, tror Stewart.

Ettersom en ishockeyspiller fortsetter å utvikle seg langt ut i 20-årene, kan mange spillere med bra potensialt gå tapt for norsk hockey på grunn av dette, mener han.

Her kan vi i Nitten.no trekke fram svenske Pär Lindholm (26) som eksempel. Han signerte kontrakt med Toronto Maple Leafs nå i sommer, i en alder av 26 år. For fem år siden spilte han på nivå tre i svensk hockey, og gjorde 20 poeng på 26 kamper for Piteå. I 2017/18-sesongen leverte han 47 poeng på 49 matcher for Skellefteå i SHL.

– Vi nordmenn er svært heldige som er født i et så rikt land, men akkurat velstanden kan være et hinder for utviklingen av toppspillere i idretter som fotball og ishockey?

– Det er hundre prosent riktig. Jeg hater å si det, men alt serveres på sølvfat her. Dette er et vakkert land å bo i. Du har alt du behøver, så du trenger egentlig ikke å kjempe for noe. Det gjør det vanskelig å forstå hvor mye man må ofre for å lykkes, sier Stewart.

Resultatet er ikke bare at det er vanskelig å finne den nødvendige motivasjonen til å trene tre-fire timer hver dag i oppveksten, og enda vanskeligere å finne nok istid, men de unge spillerne som klarer dette, mangler eldre rollemodeller som de kan lære fra.

– Da jeg vokste opp (i Saskatchewan i Canada, red.anm.), hadde jeg tidligere NHL-spillere, tidligere proffspillere, rundt meg. De lærte meg hvordan du skal te deg, hvor hardt du måtte jobbe. Det er derfor en mann som Zuccarello er så bra. Han er et godt forbilde, med tanke på hvor hardt han jobbet, sier Brett Stewart til Nitten.no.

Coyotes-speideren blir nesten drømmende i stemmen.

– Han er den typen jeg leter etter. Jeg trenger en Zuccarello.

 

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar